39ος Μαραθώνιος Αθήνας: 143 exit poll – Οι εκτιμώμενες επιδόσεις για 108 άνδρες και 35 γυναίκες, και σχόλια για 45 δρομείς (άνδρες/γυναίκες)

 Στέφανος Αντωνάκης   5:31 10-11-2022  

39ος Μαραθώνιος Αθήνας: 143 exit poll – Οι εκτιμώμενες επιδόσεις για 108 άνδρες και 35 γυναίκες, και σχόλια για 45 δρομείς (άνδρες/γυναίκες)


Α. Ανάλυση της δυναμικής του Κώστα Σταμούλη, κι η εκτιμώμενη επίδοσή του (2:20’40’’).

Β. Πίνακες περασμάτων για επιδόσεις από 2:04’30’’ έως και 8:05’15’’ (Μαραθώνιος), από 29’00’’ έως και 1:48’00’’ (10 χλμ) και από 13’30’’ έως και 60’00’’ (5 χλμ).

Γ. Τα 6 σημεία – SOSπου πρέπει να προσέξουν όλοι ανεξαιρέτως οι δρομείς.

Δ. 143 exitpoll– οι εκτιμώμενες επιδόσεις για 108 άνδρες και 35 γυναίκες, και σχόλια για 45 δρομείς (άνδρες/γυναίκες).

Ε. Τα πριμ του αγώνα. Ποιοι (37 Άνδρες – 20 γυναίκες) τα διεκδικούν;

ΣΤ. Αντί επιλόγου.

 

Α. Ανάλυση της δυναμικής του Κώστα Σταμούλη, κι η εκτιμώμενη επίδοσή του (2:20’40’’).

Ο 39ος ΑΜΑ θα συγκεντρώσει όπως πάντα πολλούς κι εξαιρετικούς δρομείς – ειδικότερα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αναμένεται εφέτος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα έχουμε την τύχη να δούμε τους σημαντικότερους δρομείς της τελευταίας γενιάς να αγωνίζονται μαζί. Ο Κώστας Γκελαούζος θα κυνηγήσει ένα νέο ρεκόρ, ο Παναγιώτης Καραϊσκος, μεγάλος απών (ελέω covid) από την περυσινή διοργάνωση θέλει να πάρει το αίμα του πίσω και ο Παρμάκης, μετά την εντυπωσιακή επανεμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη, δείχνει ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει και στον ΑΜΑ. Εκτός των προαναφερθέντων, η λίστα με τους πρωταγωνιστές είναι πολύ μεγάλη. Ο γράφοντας ωστόσο θα ήθελε να σταθεί λίγο περισσότερο στην περίπτωση του αέρινου Κώστα Σταμούλη.

Ο Κώστας διανύει μια εξαιρετική περίοδο. Έχει τα εχέγγυα, έχει την ηλικία, διαθέτει αδιαμφισβήτητο ταλέντο κι αθλητικές αρετές, και καθώς έχει πρωταγωνιστήσει σε όλες τις αποστάσεις στις οποίες έχει συμμετάσχει μέχρι στιγμής, δημιουργεί πολύ μεγάλες προσδοκίες γι αυτήν την παρθενική του εμφάνιση στο Μαραθώνιο. Παρακολουθώντας τα περάσματά του σε άλλες διοργανώσεις, φαίνεται ότι όσο η απόσταση αυξάνεται (έως και τα 30 χιλιόμετρα που έχει αγωνιστεί εφέτος και για τα οποία έχουμε μέτρο σύγκρισης), η διαφορά του μέσου ρυθμού του αγώνα του (ανά 1000 μέτρα) γίνεται μεν (αναμενόμενα και λογικά) μικρότερη, ακολουθεί ωστόσο ένα σταθερό μοτίβο. Πιο αναλυτικά θα το δούμε αυτό στον παρακάτω πίνακα.

Βάσει λοιπόν αυτού του ρυθμού μείωσης, και παρατηρώντας τον τρόπο με τον οποίο γενικότερα αγωνίζεται ο Κώστας, θεωρώ ότι σε αυτήν την πρώτη του εμφάνιση στον ΑΜΑ μπορεί να υποστηρίξει μια ταχύτητα της τάξης του 3’20’’ – 3’21’’ ανά χιλιάρι (ή 16’40’’ – 16’45’’ ανά 5 χιλιόμετρα). Αυτό μας δίνει μια επίδοση (καιρού επιτρέποντος) της τάξης του 2:20’40’’, συν/πλην 1’00’’. Για να δούμε!

Βάσει αυτής ακριβώς της δυναμικής του, τα περάσματα τα οποία θα του πρότεινα παρουσιάζονται παρακάτω.

Κώστα, είμαι σίγουρος ότι θα κάνεις μια πολύ καλή πρώτη εμφάνιση. Η πορεία σου εφέτος αυτό δείχνει. Σου έβαλα ψηλά τον πήχη «προβλέποντας» το 2:20’40’’ γιατί πρώτος εσύ τον έβαλες ψηλά. Έχεις την ικανότητα, έχεις το μυαλό και την ψυχή, είσαι στην πιο δυνατή ηλικία (25 χρ.) κι ο προπονητής σου κατέχει τόσο την εμπειρία όσο και την επιστημοσύνη. Πιστεύω ότι θα πας εξαιρετικά. Περιμένω δε να δω ποια τακτική θα ακολουθήσεις – την υπομονή που είναι αρετή, ή την επιθετική που είναι ρίσκο; Εσύ θα μας δείξεις την προσεχή Κυριακή. Καλό αγώνα!

 

Β. Πίνακες περασμάτων για επιδόσεις από 2:04’30’’ έως και 8:05’15’’ (Μαραθώνιος), από 29’00’’ έως και 1:48’00’’ (10 χλμ) και από 13’30’’ έως και 60’00’’ (5 χλμ).

Για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο έχουν γραφτεί άπειρα κείμενα κι αναλύσεις στο παρελθόν – δεν θα ήθελα λοιπόν να κουράσω τους αναγνώστες επαναλαμβάνοντάς τα κι εδώ. Είμαι σίγουρος δε ότι ακόμη κι όσοι πρόκειται να συμμετάσχουν στον ΑΜΑ για πρώτη φορά, έχουν ήδη προετοιμαστεί λιγότερο ή περισσότερο για τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της Κλασσικής. Αυτό που θα επιχειρήσω εδώ, είναι να συγκεντρώσω σαν σε μαθητικό σκονάκι αφ ενός προτεινόμενα περάσματα που αντιστοιχούν σε 101 διαφορετικές επιδόσεις, κι αφ’ ετέρου μια συνοπτική αγωνιστική τακτική η οποία θα σας βοηθήσει στον αγώνα σας. Ελπίζω να τα βρείτε χρήσιμα την ώρα της εξέτασης!

Ο πρώτος πίνακας αφορά στους δρομείς που θα τρέξουν στην Κλασσική διαδρομή.

Οι πίνακες που ακολουθούν, αφορούν στους δρομείς που θα τρέξουν στους αγώνες των 5 και των 10 χιλιομέτρων αντίστοιχα.



Τέλος, παρουσιάζονται οι πρωταγωνιστές στους αγώνες των 5 και των 10 χιλιομέτρων. Καθ’ ό,τι δεν είναι ακόμη σαφές σε ποια εκ των δυο αποστάσεων θα διαγωνιστούν (και μάλιστα κάποιοι θα αγωνιστούν και στις δυο αποστάσεις) παρουσιάζονται μαζί.

Γ. Τα 6 σημεία – SOSπου πρέπει να προσέξουν όλοι ανεξαιρέτως οι δρομείς.

Σε συνέχεια των παραπάνω, απευθυνόμενος τόσο στον Κώστα όσο και σε όλους τους υπόλοιπους, συγκεντρώνονται τα 6 σημεία – SOS του αγώνα σας.

1.Κώστα, τρέχεις πρώτη φορά, οπότε πρώτο σου μέλημα ας είναι το να απολαύσεις τον αγώνα. Η πρώτη φορά στην Κλασσική μένει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό και την ψυχή του δρομέα, φρόντισε λοιπόν να την απολαύσεις μέτρο το μέτρο! Άλλωστε νίκη είναι κατ’ αρχάς ο τερματισμός. Στο αμιγώς αθλητικό κομμάτι, δες τον αγώνα σου ως μια πρώτη «βολιδοσκόπηση» της μαραθώνιας απόστασης. Συνέλεξε εμπειρίες, χαρτογράφησε τη διαδρομή, σκάναρε τις παγίδες που κρύβει και κεφαλαιοποίησε αυτή τη γνώση στο μέλλον.

2.Συγκεντρώσου στον δικό σου αγώνα. Το είναι μας είναι το μυαλό μας, εκεί κρύβονται όλες οι απαντήσεις. Ακολούθησε πιστά την τακτική που έχετε καταστρώσει με τον εξαιρετικό προπονητή και μέντορά σου κο Μπάμπη Ποσονίδη κι αδιαφόρησε για το ποιος μπορεί να βρίσκεται προς στιγμήν πίσω, δίπλα σου ή μπροστά σου. Τα πάντα είναι ρευστά στη μαραθώνια απόσταση, όλα μπορεί να αλλάξουν σε μια στιγμή και το ταμείο γίνεται μόνο στο τέλος. Μην επιτρέψεις στις κάθε λογής περισπάσεις να σε αποσπάσουν από τη συγκέντρωσή σου, άσε τον Γκελαούζο, τον Καραϊσκο κι όλη την υπόλοιπη συμμορία να κάνουν κι εκείνοι τον αγώνα τους, και στο μαύρο ταρτάν θα χεις δικαιωθεί. Άλλωστε (χαριτολογώντας!) εσύ θα είσαι εφέτος νεοσύλλεκτος και στραβάδι, οι άλλοι είναι παλιοσειρές, αναγκαστικά έχουν τον πρώτο λόγο! Όμως ο νέος είναι ωραίος…

3.Το πρώτο δεκάρι είναι και το πλέον κρίσιμο του αγώνα, και μπορεί να γίνει μεγάλη παγίδα. Θα σαι φρέσκος, με δύναμη κι ενέργεια, η αδρεναλίνη θα ναι στα ύψη και η γιορτινή ατμόσφαιρα ξεγελάει. Η ήπια κατηφόρα το κάνει σχετικά εύκολο, κι είναι εξίσου εύκολο να παρασυρθείς σε έναν ρυθμό γρηγορότερο του μέσου ρυθμού του αγώνα (33’30-33’35’’ για σένα). Πρόσεχε, θα το χρεωθείς στο τέλος, όπου και θα χεις ανάγκη κάθε ικμάδα δύναμης, και τότε θα ναι αργά. Γι’ αυτό λοιπόν προσοχή, ο σκύλος δαγκώνει από την αρχή…

4.Στις ανηφόρες μην πιέζεις για να κερδίσεις χρόνο, γιατί χάνεις πολύ γλυκογόνο κι ενέργεια με λιγοστό όφελος. Ανέβαινε γλυκά και σταθερά.

5.Σε όλες τις κατηφόρες μη δώσεις κατευθείαν το 100% γιατί θα πρηστούν οι ήδη επιβαρυμένοι τετρακέφαλοί σου. Δώσε χρόνο στο σώμα σου να προσαρμοστεί σταδιακά, και μετά ανέβασε ρυθμό.

6.Αυτό θα το δεις στην πλήρη του έκταση στο 31,200, στο Σταυρό, εκεί που τελειώνουν οι ανηφόρες. Μη φύγεις σαν σίφουνας στην κατηφόρα, είναι λάθος σοβαρό. Κρατήσου για 1000 μέτρα, ρίξε παλμούς, πάρε ανάσες, δώσε χρόνο στην τροφοδοσία, κι επιτάχυνε σταδιακά για να κάνεις την επίθεση σου στο τελευταίο πεντάρι, που πρέπει να ναι το καλύτερο του αγώνα.

 

Φίλοι μου καλοί, εφ όσον θα είστε στην εκκίνηση στην ιερή γη του Μαραθώνα, μάλλον έχετε κάνει ό,τι καλύτερο μπορείτε για την φυσική προετοιμασία σας. Αυτό στο οποίο πρέπει να εστιάσετε πλέον, τόσο τις τελευταίες μέρες πριν τον αγώνα όσο όμως και κατά τη διάρκειά του, είναι το πνευματικό κομμάτι του άθλου. Κρατήστε κατά νου ότι κάθε αθλητικό λάθος είναι καρπός ανυπομονησίας και βιασύνης. Μην πέσετε στην παγίδα την προσεχή Κυριακή. Αγνοείστε επίσης τις σειρήνες του εγωισμού. Η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων μας, το «υπερεγώ», είναι πάντα κακοί σύμβουλοι, μην υποκύψετε στα κελεύσματά τους. Αυτοί εκδίδουν κενές εντολές, αλλά το σώμα αδυνατεί να ακολουθήσει, και το αποτέλεσμα είναι τελικά καταστροφικό. «Άδειες κανάτες, μπούρδες γεμάτες» έλεγε γι αυτές τις φωνές παλιός φίλος κι είχε δίκιο. Ακολουθήστε το δρόμο της υπομονής και της νόησης, είναι ο πλέον σίγουρος δρόμος για την επιτυχία, τόσο στον αθλητισμό, όσο και στη ζωή γενικότερα. Μη φοβηθείτε να αλλάζετε πράγματα στον τρόπο που σκέφτεστε, παρατηρείτε και πράττετε κι ανατρέχετε κάθε φορά στην εμπειρία τη δική σας και των άλλων. Ακόμη κι αν κάποιες φορές οι εμπειρίες έχουν αρνητικό πρόσημο, κι αυτές χρήσιμες είναι, θα δείτε. Η εμπειρία είναι που χτίζει την ορθή κρίση, κι ορθή κρίση είναι το καλύτερο εφόδιο στον αγώνα της ζωής. Γι αυτό δεν κουράζομαι να επαναλαμβάνω ότι το είναι μας είναι το μυαλό μας. Αντλείστε δύναμη από αυτές τις εφεδρείες σας, και κατά τη διάρκεια του αγώνα θα εκπλαγείτε ευχάριστα.

Δ. 143 exitpoll– οι εκτιμώμενες επιδόσεις για 108 άνδρες και 35 γυναίκες, και σχόλια για 45 δρομείς (άνδρες/γυναίκες).

Στους πίνακες που ακολουθούν ο γράφοντας παίρνει το θάρρος να κάνει κάποιες προβλέψεις για τις επιδόσεις 143 δρομέων που θα τρέξουν στον Μαραθώνιο. Το αν θα είναι περισσότερο ή περισσότερο ακριβείς, θα το δούμε σε λίγες μέρες!

Πέρα από αυτές τις εκτιμώμενες επιδόσεις, επιτρέψτε μου να αναφερθώ ξεχωριστά σε 45 εκ των προαναφερθέντων δρομέων.


ΑΝΔΡΕΣ

Κώστας Γκελαούζος, ο κομάντο. Ο Κώστας νομίζω ότι είναι έτοιμος για νέο ατομικό ρεκόρ διαδρομής (~2:16’00’’). Πέρυσι παραδέχτηκε κι ο ίδιος ότι έφυγε γρηγορότερα απ’ ό,τι έπρεπε, και ενώ η εμφάνισή του ήταν συνολικά μεγαλειώδης (γι αυτό και το ατ. ρεκόρ, δεν έρχονται τυχαία αυτά τα πράγματα…), στέρησε εαυτόν από ένα ακόμη καλύτερο χρόνο, δεδομένων και των άριστων καιρικών συνθηκών. Εύχομαι εφέτος να μην επαναλάβει το ίδιο λάθος, και ενώ ως μεγάλος αθλητής του αρέσει να ρισκάρει εκτιμώ ότι μια ελαφρώς πιο «ήπια» προσέγγιση θα τον απογειώσει ακόμη περισσότερο.

Παναγιώτης Καραϊσκος, ο αριστούχος. Θέλω να σου δώσω τις ευχές μου και την αγάπη μου, κι εύχομαι να είσαι πάντα με ψηλά το κεφάλι. Παναγιώτη, τόσο στον αθλητισμό όπως και στη ζωή, το απρόοπτο πάντα βρίσκει τρόπο να εμφανιστεί. Οι τραυματισμοί είναι κι αυτοί στο παιχνίδι, για όλους. Θα γυρίσει ο τροχός, θα δεις. Ήθελε το μηχανάκι σέρβις, τι να πω! Αγωνιστικά είσαι πανέτοιμος, η προπόνηση υπάρχει στα πόδια σου, κι η ξεκούραση της ολιγοήμερης αποχής θα σου κάνει καλό. Το 2:17’45’’ είναι εκεί και σε περιμένει!

Κώστας Σταμούλης, ο αέρινος. Ο Κώστας εφέτος είναι νεοσύλλεκτος! Ο ΑΜΑ τον περιμένει πώς και πώς για να πάει κατευθείαν αγγαρία στα καζάνια και στις τουαλέτες. Για να δούμε – θα τα καταφέρει, ή θα πει άντε γεια, είναι πανεύκολα αυτά για μένα και πάμε Βερολίνο για νέο ατομικό ρεκόρ;!

Χαράλαμπος Πιτσώλης, το κομπιούτερ. Σταθερή αξία! Έχει το γνώθι σ΄αυτόν, τρέχει μυαλωμένα και αξιοποιεί στο μέγιστο τις δυνάμεις του. Προς το τέλος, ρίχνε μια κλεφτή ματιά και προς τα πίσω, γιατί ο Ξένος είναι ισοδύναμός σου, τρέχει πολύ μυαλωμένα και με υπομονή και μάλλον θα σε έχει ως λαγό, περιμένοντας να κάνει την επίθεσή του στο τέλος.

Μιχάλης Παρμάκης, ο αντάρτης. Επαναστάτης αθλητής! Αδιάβαστο βιβλίο, δεν μπορώ να κάνω καμία εκτίμηση για το τι θα δούμε. Μεγάλος αθλητής, δυο φορές νικητής στο παρελθόν (πριν 10 χρόνια, με 2:20’48’’ ατ. ρεκόρ), έρχεται με φόρα μετά από μια μεγάλη νίκη στη Θεσσαλονίκη. Μιχάλη, όσο έτοιμος κι αν είσαι, έχεις μείνει λίγο πίσω. Το μηχανάκι σηκώνει πλέον βαρύ το φορτίο της ηλικίας, κι ο σκύλος του ΑΜΑ δαγκώνει, πρόσεχε λοιπόν… Θα σου βάλει πολύ δύσκολα ο Πιτσώλης, έχεις δείξει όμως ότι είσαι για τα δύσκολα. Συγχαρητήρια για την πρωτιά στον Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης, πολλές ευχές στην οικογένειά σου και καλή πρόοδο κι υγεία στα 3 αγγελούδια σου. Καλό αγώνα!

Καλαπόδης, ο τρομοκράτης και Καρούτζος, ο υπολογιστής. Μεταξύ τους θα γίνει ένας πολύ ωραίος αγώνας. Ο Καλαπόδης έχει μείνει λίγο πίσω προπονητικά κι επανέρχεται σταδιακά, ενώ ο Καρούτζος είναι σταθερή αξία, κι αξιοποιεί κάθε φορά το μέγιστο της δυναμικής του.

Μπέης, ο μεθοδικός και Χατζηιωάννου, ο Ράμπο. Κι οι δυο είναι σε τρομερή φόρμα. Ο Μιχάλης κέρδισε για 5’’ τον Κυριάκο στον Ημιμαραθώνιο της Θεσσαλονίκης και τον άφησε εκτός βάθρου, στην 4η θέση της ελπίδας, για να συνεχίσει το αγροτικό του μέχρι νεοτέρας! Νομίζω ότι αυτή τη φορά θα πάρει τη ρεβάνς ο Κυριάκος.

Μια άλλη ωραία μάχη θα δούμε μεταξύ των Μαγγίνα (η χρυσή καρδιά), Μπουρίκα (ο απρόβλεπτος), Πούλου (ο ανυπόμονος) και Λάμαρη (ο αρχοντικός). Ο Δήμος έχει την εμπειρία, οι υπόλοιποι είναι πολύ νεότεροι. Θα επικρατήσει εκείνος που θα πάει πιο συντηρητικά στα πρώτα ¾ του αγώνα.

Ένα άλλο γκρουπ που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον είναι εκείνο που απαρτίζουν οι Γαλανόπουλος (ο γρήγορος), Ζαγκανάς (ο εντυπωσοιακός), Μανούσακας (ο γνώθι σ΄αυτόν) και Καλλιακούδης (ο έμπειρος). Ο Γαλανόπουλος είναι μεν ο ταχύτερος από τους 4, ο ΑΜΑ όμως στηρίζεται στην αντοχή και την εμπειρία, και σε αυτό ο Καλλιακούδης έχει ένα μικρό προβάδισμα. Για να δούμε…

Άλλοι 3 δρομείς που θα πάνε «παρέα» είναι οι Κρέκας (ο ενάρετος), Ρουμάνος (ο νομοταγής) και Τζουμάκος (ο διαβασμένος). Θα βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους στον τερματισμό, πιο χαρούμενος θα ναι ο Κρέκας, γιατί μετά από 10 λεπτά από τον τερματισμό του, θα υποδεχθεί τη σύζυγό του Κωνσταντινοπούλου να τερματίζει στην αγκαλιά του και την 1η ή 2η θέση στην κατάταξη των γυναικών.

Τοροσιάν, ο έντιμος. Από τους πιο αγαπημένους αθλητές του Επιτροπάτου! Στον αγώνα στο Μύρτο Ιεράπετρας (30/07/2022) τον δάγκωσε ένα σκυλάκι (!), εύχομαι αυτή τη φορά να μην υπάρξουν τέτοια απρόοπτα και να πετάξει κάτω από το 2:37’00’’.

Άλλοι δυο αγαπημένοι αθλητές του Επιτροπάτου είναι ο καμικάζι Νικηφόρος Τζιώτης κι ο ευγενής Χρήστος Πουρνάρας. Πολύ καλοί φίλοι, αντίστοιχης δυναμικής, θα πρότεινα να πάτε μαζί τον αγώνα, κι ό,τι χρόνος έρθει καλοδεχούμενος!

Οι Κεφάλας (ο τολμηρός), Κουβίδης (γάτα με πέταλα) και Δημήτρης Μανελάκης (ο δάσκαλος) θα κυνηγήσουν το sub3. Σας το εύχομαι από καρδιάς!

Ηλίας Δαμιανίδης, ο πιλότος. Κυνηγάει το sub4, αλλά (ακόμη!) είναι δύσκολο. Άλλο να πετάς στον αέρα καθήμενος κι άνετος, άλλο να σου φέρνουν τον καφέ οι αεροσυνοδοί στο πιλοτήριο, και άλλο να πετάς στα πόδια σου…! Όταν θα φτάσεις στο Σταυρό, στο 31ο χιλιόμετρο, κοίτα ψηλά στον αέρα, δες τους συναδέλφους σου, κι αναρωτήσου πού θα ήταν καλύτερα!

Θανάσης Μαρκάκης, ο μεθοδικός. Πέρυσι ήταν άτυχος, και δεν κατάφερε να πιάσει τις 4 ώρες για 30’’. Εφέτος είναι πανέτοιμος, όχι μόνο για να το πιάσει άλλα και να τις συντρίψει!


ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Ασημακοπουλου, η προσωπικότητα. Είναι το φαβορί στον αγώνα των γυναικών, αρκεί να έχει ξεπεράσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει μετά το 25ο χιλιόμετρο με το στομάχι της. Κατερίνα, δοκίμασε να ξεκινάς πιο αργά, και με λιγότερους παλμούς, ίσως βοηθήσει. Εύχομαι από την καρδιά μου να μη σε απασχολήσει ξανά και να σε δούμε εκεί που επιβάλλει η δυναμική σου!

Κωνσταντινοπούλου, η γαλήνια. Διεκδικεί ισάξια την πρώτη θέση. Νέα κι ανερχόμενη δύναμη στο χώρο, διακρίνεται για την άριστη γνώση των ορίων της και την πλήρη αξιοποίηση αυτών. Τρέχει πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, κι εκτιμώ ότι θα δούμε έναν ωραίο αγώνα για την πρωτιά.

Στεφανία Λεοντιάδου, η πειρατίνα. Μετά τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπισε πρόσφατα, δεν γνωρίζω σε τι ποσοστό έχει επανέλθει – κι ωστόσο, επειδή έχει μεγάλο πείσμα και ψυχή (πέρα από τις αδιαμφισβήτητες ικανότητες…), παραμένει πάντα υπολογίσιμη για το βάθρο.

Φωτεινή Δαγκλή, η θέληση. Μετά την εφταετή (!) απουσία της, επιστρέφει στην αγαπημένη της κλασσική διαδρομή. Βρίσκεται σε πολύ κατάσταση, είναι κι εκείνη εκ των υποψηφίων για το βάθρο και μένει να δούμε τι θα γράψει το χρονόμετρο.

Ντενίζ Δημάκη, το τριαντάφυλλο χωρίς αγκάθια. Σταθερή αξία, θα στολίσει για άλλη μια φορά τη διοργάνωση!

Δανάη Πασπάτη, η νιόπαντρη. Να ζήσετε Δανάη, μόνο χαρές! Διανύει πολύ καλή περίοδο, και νομίζω ότι αυτό θα αποτυπωθεί και στα αποτελέσματα.

Ματίνα Νούλα, η τολμηρή. Θα τρέξει πρώτη φορά, αλλά με τις οδηγίες του πολύ αξιόλογου προπονητή της κ. Ιάσωνα Ιωαννίδη, εκτιμώ ότι θα πάει πολύ καλά.

Ιουλία Παναγιωτοπούλου, η γιατρός μας. Εφέτος θα είναι ακόμη καλύτερη, εύχομαι μόνο να μην της βγει κούραση από τις πολλές εφημερίες!

Τρεις πολύ δυνατές αθλήτριες κυνηγούν το sub3, η Κενυάτισσα Ειρήνη Πευκιανάκη, η αντάρτισσα Μαλάι Μαρία και η μαχήτρια Φλώρου Έφη. Εύχομαι να το πιάσουν και να μη μείνει όνειρο απατηλό! Εύχομαι επίσης να πιάσουν τα δικά τους όνειρα η πειθαρχημένη Γαβριηλόγλου και η ανερχόμενη Σκαλιστήρη. Οι προπονητές τους (ο ηνίοχος Δημήτρης Τζεφαλής κι ο κος Τούλας) είναι πολύ αξιόλογοι και διαθέτουν τόσο τη γνώση όσο και την εμπειρία για να τις βοηθήσουν σε αυτό.

Άννα Βασιλείου, η αρχόντισσα της Κρήτης. Το περιμέναμε καιρό, κι εφέτος ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να δούμε την Άννα να αναμετράται με την Κλασσική Διαδρομή. Πολύ δυνατή αθλήτρια, πολύ δυνατή προσωπικότητα, ταπεινή δίχως ψεύτικη μετριοφροσύνη, πέρασε από την ταχύτητα στους δρόμους αντοχής με μεγάλη επιτυχία, κι είμαι σίγουρος ότι θα εντυπωσιάσει σε αυτήν την πρώτη της εμφάνιση. Άννα κάθε καλό εύχομαι. Γίνε η ίδια το ποίημά σου, να θυμάσαι ότι το είναι μας είναι το μυαλό μας, και κράτα κατά νου το «τα πάντα με μέτρο, ακόμη και το μέτρο».

Μαριέλλα Τσίπα, η συνεπής. Δείξε αυτοσυγκράτηση, πειθάρχησε στο πλάνο που έχετε φτιάξει με τον κόουτς και μέντορά σου Δημήτρη Θεοδωρακάκο, και η επιτυχία για το 3:15’00’’ είναι δεδομένη.

Βάνα Σπύρου, η ποιήτρια. Η Βάνα είναι από τους εκπαιδευτικούς που τιμούν το λειτούργημά τους. Πάντα ολιγαρκής, ξέρει ότι η ευτυχία δεν βρίσκεται στα πολλά. Κι ενώ είναι αθλήτρια επιπέδου, απολαμβάνει κάθε φορά τον αγώνα της, δείχνοντας να αδιαφορεί για το χρονόμετρο. Εύχομαι λοιπόν κι αυτή τη φορά να ζήσει το όνειρό της και να προσθέσει άλλο ένα πνευματικό ποίημα στην ήδη πλούσια συλλογή της.

Βιβή Μαρέντη, η πρωτοεμφανιζόμενη. Άλλη μια αθλήτρια που δοκιμάζεται πρώτη φορά στον ΑΜΑ. Διαθέτει την τόλμη, τη θέληση και την ψυχή, κι έχει βάλει ήδη πολύ ψηλά τον πήχη. Θεωρώ ότι θα κατέβει τις 4 ώρες, και τα καλύτερα έρχονται.

Αισθητές θα είναι εφέτος οι απουσίες τριών πολύ ικανών δρομέων, όλες τους νέες μαμάδες. Δε θα έχουμε τη χαρά να δούμε να αγωνίζονται οι Γκλόρια Πριβιλέτζιο, η Ελευθερία Πετρουλάκη και η Αιμιλία Πρωτογεράκη. Κυρίες μου, έχετε ξεκινήσει ήδη ένα υπέροχο ταξίδι. Ναι, με δυσκολίες οπωσδήποτε, αλλά ιερό και με τεράστιες απολαύσεις. Χαρείτε το, ζήστε το και θα δείτε ότι η μητρότητα συνδυάζεται με τον αθλητισμό επιδόσεων. Θα χαρούμε να σας δούμε σύντομα ξανά!


Ε. Τα πριμ του αγώνα. Ποιοι (37 Άνδρες – 20 γυναίκες) τα διεκδικούν;

Αγώνας χωρίς το καθιερωμένο πριμ του γαλακτομπούρεκου δε γίνεται. Πολλώ δε όταν μιλάμε για τη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού, τον πρώτο όλων, τον Μαραθώνιο της Αθήνας. Τα πριμ τα προσφέρει κάθε φορά ο γράφοντας με μεγάλη χαρά και πιστέψτε με, είναι από τις φορές που ο δωροθέτης μπορεί να χαίρεται περισσότερο κι από το δωρολήπτη. Παρακάτω λοιπόν παρουσιάζονται οι υποψήφιοι, μαζί με την επίδοση / στόχο, πάντα βεβαίως εντός των ορίων των δυνατοτήτων τους. Εύχομαι από την καρδιά μου να πετύχετε ό,τι κυνηγάτε, και τις μέρες που θα ακολουθήσουν τον αγώνα σας, όταν γιορτάσετε με τους αγαπημένους σας, να σας συντροφεύει κι ένα γαλακτομπούρεκο από τον γράφοντα!


Και κάποια σχόλια για τους προαναφερθέντες.

·(1) Νίκο, αν δεν σπάσεις το φράγμα των 3 ωρών ούτε αυτή τη φορά, και το ρολόι γράψει και πάλι 3:00’12’’, θα λέγεσαι χασοδίκης από την Τύλισσο!

·(2), (3) Έθεσα ως όριο και στους δυο σας το ατομικό ρεκόρ του γράφοντα, δεν σας έβαλα δύσκολα νομίζω!

·(4) Θα πρέπει να περάσεις και τον Στέφανο Δουμπουλάκη!

·(5) Από τους ιθύνοντες του εξαιρετικού runningnews.gr, και πρόεδρος του ΣΔΥ Βόλου. Το πριμ το κερδίζεις και μόνο με την αγάπη μας! Τον χρόνο τον έβαλα μόνο και μόνο για το ερέθισμα της προσπάθειας!

·(6) Και μόνο που θα αγωνιστεί, και μόνο που θα τολμήσει μετά από την περιπέτειά του, είναι νικητής έτσι κι αλλιώς!

·(7) Ιδρυτής κι ιδιοκτήτης του εξαιρετικού runbeat.gr, νέος πατέρας, και πάντα ανήσυχος και δημιουργικός

·(8) Πήρε από τον αείμνηστο πατέρα του Νίκο Μεταξά την ψυχή και τη δύναμη της θέλησης, και παρά τα προβλήματα τραυματισμών που τον ταλαιπώρησαν, νομίζω ότι θα απολαύσει τον αγώνα του.

·(9) έχεις ελευθέρας! Με προπονητή 7 φορές νικητή στον ΑΜΑ (Νίκος Πολλιάς), το όριο για το πριμ είναι μόνο και μόνο για το παιχνίδι του πράγματος!

·(10) Κερδίζεις το πριμ και μόνο με το απλό, αθώο και παιδικό χαμόγελό σου. Αν δε πιάσεις και το 2:46’00’’, θα στείλω επιπλέον και μια τούρτα για το παιδάκι σου!

·(11) Δύσκολο το sub3 για τις 3 όμορφες πριγκήπισσες. Ίσως η αντάρτισσα Μαρία έχει περισσότερες πιθανότητες.

·(12) Το πριμ το έχεις κερδίσει έτσι κι αλλιώς με τη συμμετοχή σου, είναι πολύ μεγάλο βήμα η μετάβαση από την ταχύτητα (200/400 μέτρα) στον βασιλιά τον αγώνων αντοχής (42195). Αν δε πιάσεις το 3:08’30’’, κερδίζεις άλλο ένα γαλακτομπούρεκο και για την αδερφή σου Ειρήνη!

·(13), (14) Πρότυπα αξιοπρέπειας και σεβασμού, ιδιαίτερα για τις νέες αθλήτριες.

Στον αγώνα των 10 χιλιομέτρων, το πριμ του γαλακτομπούρεκου θα κερδίσουν όσοι άντρες και γυναίκες κατέβουν το 30’10’’ και το 34’10’’ αντίστοιχα. Για τα 5 χιλιόμετρα, τα αντίστοιχα όρια είναι τα 14’10’’ και 16’10’’. Έξτρα πριμ αξίζει ο κορυφαίος 56χρονος Έλληνας Κωνστανταράτος Αλέξης εάν κατέβει το 34’22’’ στο δεκάρι.

ΣΤ. Αντί επιλόγου.

Κλείνοντας το παρόν, νιώθω την ανάγκη να κάνω έναν μικρό προσωπικό απολογισμό. Την ερχόμενη Κυριακή θα είμαι κι εγώ μαζί σας, στο δρόμο για το Καλλιμάρμαρο. Θα είναι η 67η φορά που θα αναμετρηθώ με τη Μαραθώνια Διαδρομή. Η χαρά κι ο ενθουσιασμός εννοείται ότι υπάρχει κι εφέτος, κι όμως ετούτη η φορά μου φαίνεται διαφορετική από τις προηγούμενες. Ο τερματισμός φαντάζει όλο και πιο δύσκολος. Ανέτοιμος προπονητικά, σε συνδυασμό με τα χρόνια που αρχίζουν να βαραίνουν πλέον (68 αισίως, δεν είναι και λίγα…), πιθανότατα θα πρέπει να περπατήσω κατά σημεία. Ακόμη κι έτσι, εύχομαι να μπορέσω να τερματίσω εκεί γύρω στις πεντέμιση ώρες με τη δύναμη της ψυχής και της θέλησης, κι έχει ο Θεός – δε θα θελα σε τίποτα να απογοητεύσω τα φιλαράκια μου στον τερματισμό!

Ο Κωνσταντίνος “Dean” Καρνάζης λέει ότι «οι αγώνες κάποτε τελειώνουν, το τρέξιμο δεν σταματάει ποτέ». Μάλλον έχει δίκιο. Κανένας μας δεν γνωρίζει ποιος θα είναι ο τελευταίος του αγώνας, γι αυτό και πρέπει να το απολαμβάνουμε με όλη μας την ψυχή, κάθε, μα κάθε φορά. Το ότι στηνόμαστε στην εκκίνηση ενός αγώνα (πολλώ δε όταν μιλάμε για τον ΑΜΑ…) είναι επαρκής λόγος για να νιώθουμε ευλογημένοι, ακόμη κι όταν το φορτίο αρχίσει να φαίνεται βαρύ. Κάποιες φορές νιώθω κι εγώ ότι έχω κουραστεί. Αυτό ωστόσο που δεν με κουράζει με τίποτα είναι η γενικότερη ενασχόληση με το χώρο. Απολαμβάνω πάντα με τη χαρά του πρωτόπειρου να παρατηρώ, να μελετάω, να διαβάζω, να ρωτάω και να ενημερώνομαι, να γράφω και να αναλύω, να καταθέτω την γνώμη μου πάντα καλοπροαίρετα και ενυπόγραφα, με το θάρρος της εμπειρίας και μόνο. Δεν διεκδίκησα ποτέ κάποιο ρόλο πέραν εκείνου του απλού αθλούμενου κι αγνού εραστή των δρόμων. Από τον αθλητισμό γενικότερα, και κυρίως από τους δρόμους αποστάσεων πήρα πάρα πολλά πράγματα όλα αυτά τα χρόνια. Καταθέτοντας την γνώμη μου (με όλη μου την αγάπη και το σεβασμό προς κάθε έναν άνθρωπο του χώρου) νιώθω ότι επιστρέφω ένα μέρος από αυτά, και βάζω κι εγώ το λιθαράκι μου στο οικοδόμημα που λέγεται ελληνικός αθλητισμός.

Φίλοι μου καλοί, έμαθα τόσο διαβάζοντας όσο και ζώντας, ότι την εμπειρία ακολουθεί η επιστήμη. Η εμπειρία έφτιαξε την τέχνη, η απειρία έφτιαξε την τύχη, κι εμπειρία παρέχει τις γνώσεις τις απαραίτητες για να καταλήξουμε στην επιστήμη. Η επιστήμη είναι η κορωνίδα της γνώσης. Η εμπειρία είναι ο παρατηρητής, που βασίζεται στην καθημερινή ζωή και τη συνειδητότητα. Συνεπώς, την εμπειρία μην την αγνοείς, αλλά να τη σέβεσαι και να την εξετάζεις, να την αναλύεις και να τη μελετάς. Από τον καθένα έπειτα εξαρτάται αν και πώς θα αξιοποιήσει αυτά που η εμπειρία των παλιότερων διδάσκει…

Καλό αγώνα σε όλους φίλοι μου καλοί, καλή αντάμωση στο Καλλιμάρμαρο!


ΥΓ: Στις 29/10, δυο πολύ αγαπητοί μου πρωταθλητές, ο extremeΔημήτρης Θεοδωρακάκος κι η συναισθηματική Σοφία Ρήγαένωσαν τις ζωές τους με τα ιερά δεσμά του γάμου, και κουμπάρο τον καπετάνιο μας Χριστόφορο Μερούση. Όσα τα χιλιόμετρα σας, τόσες οι χαρές, η υγεία κι η ευλογία. Να στε πάντα καλά.

ΥΓ2: Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο νέο εκδοτικό πόνημα δυο πολύ καλών φίλων κι εξαιρετικών αθλητών. Ο Δημήτρης Τζεφαλής κι ο Γιάννης Παττακός συνυπογράφουν τον «Δρόμο προς το Καλλιμάρμαρο» (εκδ. Sportbook). Από τα βιβλία που διαβάζονται απνευστί, «παίζουν» στα μάτια του αναγνώστη σαν βίντεο τη διαδρομή από το ιερό χώρο του Μαραθώνα μέχρι και το Καλλιμάρμαρο. Ο προπονητής (Δημήτρης) συνομιλεί νοερά με τον δρομέα (ο Γιάννης), τόσο για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της διαδρομής (υψομετρικά, κλίσεις, διαχείριση τροφοδοσίας, αυξομοιώσεις ρυθμού, στάση του σώματο), όσο και για την πνευματική πρόκληση του εγχειρήματος «τρέχω Μαραθώνιο». Ναι, είναι φίλοι – αλλά και πάλι, όσο αντικειμενικός μπορώ να είμαι, δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο ψυχολογικό μπουστάρισμα εν όψει του αγώνα! Καλοτάξιδο παιδιά.

ΥΓ3: Αν δεν μας έδιναν τίποτα όσοι δεν μας χρωστάνε τίποτα, πόσο φτωχοί θα ήμασταν…! Antonio Porchia

Με τιμή, Στέφανος Αντωνάκης

Ηράκλειο, 09/11/2022