6η Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη

 Runbeat Team   9:59 06-04-2021  

6η Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη


Η 6η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τις 23 Αυγούστου 2013 ως η «Ιnternational Day of Sport for Development and Peace» ή αλλιώς Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη και γιορτάζεται κάθε χρόνο. Αφορμή για την καθιέρωσή της ήταν η πρόταση που είχε γίνει από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Τότε, η ημέρα άλλαξε ομόφωνα από τις 23 Ιουνίου και πήγε στις 6 Απριλίου.

 

Σκοπός της συγκεκριμένης ημέρας είναι να αναδείξει τις άλλες πτυχές του αθλητισμού, πέραν των αγωνισμάτων και των επιτευγμάτων. Η Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη είναι βασισμένη στις αξίες που έχει ο αθλητισμός, όπως την καταπολέμηση των διακρίσεων και το «όχι» στο ρατσισμό, την καταπολέμηση των διαφωνιών και των παρεξηγήσεων, αλλά και όλα όσα μπορούν να συμβάλουν στην συμφιλίωση μεταξύ των αθλητών και σε όσα μπορούν να μας κάνουν καλύτερους σαν ανθρώπους.

Παρότι πλέον και λόγω της πανδημίας τίποτα δεν είναι το ίδιο στον χώρο του αθλητισμού, σε όλα τα επίπεδα, με αφορμή την συγκεκριμένη μέρα μπορούμε να αναλογιστούμε τις αξίες του και να συνεχίσουμε να τηρούμε το «ευ αγωνίζεσθαι» κυριολεκτικά, αλλά και μεταφορικά όταν θα είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε πλήρως στην αθλητική κανονικότητα.