Abebe Bikila: Ο θρυλικός δρομέας που νίκησε ξυπόλητος τον μαραθώνιο στην Ολυμπιάδα της Ρώμης και το τραγικό φινάλε (vid)

 Runbeat Team   11:28 06-01-2022  

Abebe Bikila: Ο θρυλικός δρομέας που νίκησε ξυπόλητος τον μαραθώνιο στην Ολυμπιάδα της Ρώμης και το τραγικό φινάλε (vid)


Κάνοντας μία μικρή αναδρομή στο παρελθόν δε θα μπορούσε κάποιος λάτρης του δρομικού κινήματος να μη ρίξει μία ματιά στην ιστορία του Abebe Bikila, του δρομέα που έγραψε λαμπρά το όνομά του στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού.

Ο Αιθίοπας δρομέας γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου του 1932 και πέθανε στις 25 Οκτωβρίου του 1973 αφήνοντας μία σπουδαία παρακαταθήκη, ενώ οι επιδόσεις του μνημονεύονται ακόμα και τώρα.

 

Στέφθηκε «χρυσός» Ολυμπιονίκης στον μαραθώνιο το 1960 στη Ρώμη, τρέχοντας μάλιστα ξυπόλυτος, και το 1964 στο Τόκιο, αυτή τη φορά φορώντας παπούτσια. Έτσι, έγινε ο πρώτος αθλητής αφενός που κέρδισε δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια και αφετέρου που αυτό το κατάφερε back to back. Παράλληλα κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 2 ώρες, 12 λεπτά και 11 δευτερόλεπτα (21 Οκτωβρίου 1964), επίδοση που για τα δεδομένα της εποχής θεωρείται εκπληκτική.

Πριν την έναρξη του Μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τη νίκη του. Λίγο πριν την έναρξη του αγώνα στεκόταν στο περιθώριο, ενώ με την εκκίνηση όλοι διαπίστωσαν ότι ήταν ξυπόλητος. Διένυσε τα 42.195 μέτρα χωρίς παπούτσια και πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού γνωρίζοντας την αποθέωση.

Δείτε το εκπληκτικό βίντεο:


Το θρίαμβο ακολούθησε μία τραγωδία

Πέντε χρόνια μετά το δεύτερο ολυμπιακό του μετάλλιο και συγκεκριμένα το 1969, ο Abebe, ο άνθρωπος που είχε συνδέσει το όνομά του με το τρέξιμο, έμεινε παράλυτος μετά από ένα τροχαίο ατύχημα.

Και σε εκείνη την πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής του παρέδωσε μαθήματα ζωής. Συνέχισε να αγωνίζεται και να ασχολείται με τον αθλητισμό. Έκανε προπόνηση στην τοξοβολία και το πινγκ πονγκ με αμαξίδιο και μάλιστα το 1970 συμμετείχε στους αγώνες ΑμεΑ Stoke Mandeville Games που έγιναν στο Λονδίνο και ήταν ουσιαστικά ο προάγγελος της Παραολυμπιάδας. Αγωνίστηκε και το 1971 και στα δύο αθλήματα σε έναν διαγωνισμό για άτομα με αναπηρία στη Νορβηγία.

Ο ABebe πέθανε σε ηλικία 41 ετών, στις 25 Οκτωβρίου 1973, από εγκεφαλική αιμορραγία που σχετιζόταν με το ατύχημά του τέσσερα χρόνια νωρίτερα.