Αφροδίτη Μανιού: Συνδυάζει τον ακοντισμό με το βόλεϊ και κυνηγά τα όνειρά της

 Νίκη Μηλιαράκη   12:54 23-04-2022  

Αφροδίτη Μανιού: Συνδυάζει τον ακοντισμό με το βόλεϊ και κυνηγά τα όνειρά της


Η Αφροδίτη Μανιού από πολύ μικρή ηλικία διακρινόταν για τις επιδόσεις της στον ακοντισμό. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, την βλέπουμε να πρωταγωνιστεί σε ένα εντελώς διαφορετικό άθλημα και από άλλο πόστο. Είναι προπονήτρια στα τμήματα βόλεϊ του Πήγασου και έχει ήδη πανηγυρίσει δύο δεύτερες θέσεις με τις ομάδες της σε επίπεδο Κρήτης.

 

Παρότι επέλεξε το στίβο που είναι κατεξοχήν ένα ατομικό άθλημα, η Αφροδίτη Μανιού πάντα λάτρευε την ομαδικότητα. Ήταν εμφανές και από τον τρόπο που αντιμετώπιζε τις θεωρητικά αντιπάλους της στους αγώνες. Ήταν η ψυχή της παρέας. Έτσι, όταν έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και έπρεπε να πάει να σπουδάσει στα ΤΕΦΑΑ Αθηνών δε θέλησε να ακολουθήσει την πεπατημένη και να πάρει ως ειδικότητα τις ρίψεις. Αντίθετα επέλεξε το βόλεϊ. «Μόνιμη απορία των συμφοιτητών μου ήταν γιατί επέλεξα ως ειδικότητα το βόλεϊ», λέει αρχικά στο runbeat.gr και εξηγεί: «Στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών που ήμουν δεν υπάρχει ως ειδικότητα ο γενικός αθλητισμός. Υπάρχουν ρίψεις, άλματα, δρόμοι και ήταν κάτι που εμένα δε με ενδιέφερε. Στις ρίψεις είναι πράγματα που τα γνωρίζω και εάν κάνω κάποια σεμινάρια, επειδή είμαι πανελληνιονίκης, θα μπορώ να πάρω ειδικότητα οπότε το βόλεϊ αποφάσισα να το πάρω γιατί μου άρεσε πάρα πολύ η καθηγήτρια η κ. Μπαρζούκα. Θεώρησα ότι έχω να πάρω πάρα πολλά πράγματα από αυτήν την ίδια ώρα που ούτως ή άλλως ο στίβο είναι μέρος της ζωής μου καθώς είμαι αθλήτρια. Το βρήκα σαν ευκαιρία να κάνω κάτι διαφορετικό. Δεν το μετάνιωσα».

Τον περασμένο Δεκέμβριο, λοιπόν, πήρε το πτυχίο της, ενώ στην Κρήτη βρίσκεται από τον Σεπτέμβριο του 2021. «Κατέβηκα για να συγκεντρωθώ στις προπονήσεις, ωστόσο προέκυψαν και άλλα πολλά πράγματα». Στο βόλεϊ του Πήγασου βρέθηκε μέσα από τις γνωριμίες της στο στίβο. Πρόεδρος του ηρακλειώτικου σωματείου είναι ο παλιός πρωταθλητής της δισκοβολίας Σπύρος Αραμπατζής, ο οποίος και της είπε ότι έψαχναν για προπονητές και μια και εκείνη είχε ειδικότητα στο βόλεϊ βρέθηκε μέλος της ομάδας. «Η ενασχόλησή μου με την προπονητική και το βόλεϊ είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που εγώ κάνω οπότε μου άρεσε. Επίσης επειδή απέχω πολλά χρόνια από το άθλημα με εξιτάρει το γεγονός ότι ξαναμαθαίνω πράγματα». Να τονίσουμε ότι η Αφροδίτη Μανιού είχε υπάρξει και αθλήτρια του βόλεϊ για κάποιο διάστημα, όμως την κέρδισε στο τέλος ο στίβος.

Το πιο δύσκολο κομμάτι γι’ αυτήν είναι να αφήσει πίσω τη φιλοσοφία του αθλητή και να συγκεντρωθεί σε αυτή του προπονητή. «Δεν μπορώ να το συνηθίσω ακόμα. Είναι τελείως διαφορετικό. Η αλήθεια είναι ότι το ζω ακόμα σαν αθλήτρια είναι δύσκολο να το ξεχωρίσω. Μέσα από τους αγώνες γνωρίζω τις παίκτριές μου και είναι κάτι πολύ όμορφο. Είναι πιο συγκινητικό από το να είσαι εσύ αθλητής και να αγωνίζεσαι».

Βέβαια δεν άφησε ανεκμετάλλευτες τις γνώσεις που έχει μέσα από το στίβο. Αντίθετα αυτές βοήθησαν την ομάδα της να φτάσει αρκετά ψηλά φέτος. «Ο στίβος είναι ο βασιλιάς των σπορ. Στο θέμα ενδυνάμωσης ειδικά. Εδώ στην Κρήτη δεν υπάρχει ξεχωριστό κομμάτι προπόνησης για την ενδυνάμωση οπότε εμείς έχουμε συμβάλει πάρα πολύ σε αυτό, εννοώ εγώ και ο Στέφανος Παπαδάκης που είναι δισκοβόλος και είναι επίσης στο προπονητικό τιμ. Ο συνδυασμός της δικής μας γνώσης και αυτής της Γιούλης (σ.σ. Παρασκάκη) φέρνει ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Εγώ είμαι δύο μήνες στην ομάδα στο αγωνιστικό κομμάτι και ανυπομονώ για τη συνέχεια».

Στόχος το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα

Πέραν από προπονήτρια, όμως παραμένει ενεργή αθλήτρια με υψηλούς στόχους. «Φέτος κυνηγάω το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών που θα διεξαχθεί στο Μόναχο στις 15 Αυγούστου. Θέλει πολλή προσπάθεια. Φέτος έχουν αλλάξει τα πράγματα και η πρόκριση δίνεται μέσω ράνκινγκ κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να αγωνιστώ σε αρκετούς αγώνες για να συγκεντρώσω την απαραίτητη βαθμολογία και να πάω στο Μόναχο».

Οι αγώνες της θα ξεκινήσουν από το Διασυλλογικό πρωτάθλημα της Κρήτης που είναι προγραμματισμένο για την ερχόμενη Κυριακή 30 Απριλίου, ενώ στη συνέχεια θα αγωνιστεί σε Τρίπολη, την Καλαμάτα και στο εξωτερικό, πιθανότατα στην Αγγλία.

Το γεγονός ότι ασχολείται με πάρα πολλά πράγματα δεν της επιτρέπει να είναι ξεκούραστη στην προετοιμασία της, ωστόσο είναι αισιόδοξη. «Δουλεύω πάρα πολύ. Δουλεύω σε τρεις δουλειές καθώς δεν είναι μόνο το βόλεϊ. Δουλεύω και σε ένα παιδικό σταθμό, ενώ έχω και τους δικούς μου αθλητές που κάνω πέρσοναλ. Έχω κούραση από τη δουλειά και δεν έχω το χρόνο που περίμενα για τις προπονήσεις μου. Ήρθα για την προπόνηση στο Ηράκλειο, όμως επειδή ξέρω κόσμο εδώ και αγαπάω πολύ αυτό που κάνω προέκυψαν οι δουλειές οπότε η προπόνηση βγαίνει με πολλή κούραση. Πάει πολύ καλά, αλλά θα πήγαινε πολύ καλύτερα εάν δεν υπήρχε η κούραση. Κυλάει καλά, όμως. Προσπαθώ όσο είμαι στην προπόνηση να είμαι αφοσιωμένη σε αυτή», κατέληξε.