Ακυρώθηκε μαραθώνιος στην Ολλανδία τέσσερις μέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του για τον πιο απίστευτο λόγο!
Runbeat Team 12:47 18-06-2026
Σε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη εξέλιξη, ο Μαραθώνιος του Σνικ στην Ολλανδία, μια διοργάνωση που αναμενόταν να συγκεντρώσει περίπου 3.000 δρομείς, ακυρώθηκε μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του.
Η απόφαση ελήφθη από τις τοπικές αρχές, οι οποίες ανακάλεσαν την άδεια διεξαγωγής του αγώνα όταν διαπιστώθηκε ότι το σχέδιο ιατρικής κάλυψης της διοργάνωσης είχε συνταχθεί από έναν 22χρονο άνδρα που καταδικάστηκε νωρίτερα φέτος σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών, επειδή παρίστανε τον διασώστη ασθενοφόρου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο νεαρός χρησιμοποιούσε ψεύτικο κίτρινο ασθενοφόρο, είχε στην κατοχή του κλεμμένο ιατρικό εξοπλισμό και είχε συνδεθεί στο παρελθόν με άλλο περιστατικό κατά τη διάρκεια της γνωστής εκδήλωσης Sneekweek.
Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, οι διοργανωτές επιχείρησαν να δημιουργήσουν εκ νέου ένα πλήρες σχέδιο ιατρικής υποστήριξης για τον αγώνα. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τον απαραίτητο αριθμό ασθενοφόρων μέσα στο περιορισμένο χρονικό διάστημα που απέμενε μέχρι την εκκίνηση.
Στην απόφαση συνέβαλαν και οι προβλέψεις για υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα του αγώνα. Οι ανησυχίες γύρω από την ασφάλεια των δρομέων είχαν ενταθεί ήδη από τον περασμένο μήνα, όταν δύο συμμετέχοντες έχασαν τη ζωή τους στους ημιμαραθωνίους της Ουτρέχτης και του Λέιντεν.
Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι ο αγώνας μεταφέρεται για το φθινόπωρο, ενώ όλες οι συμμετοχές που είχαν πραγματοποιηθεί για τις 20 Ιουνίου θα ισχύσουν αυτόματα για τη νέα ημερομηνία.
Η ακύρωση του αγώνα λίγες μόλις ημέρες πριν από την εκκίνηση αποτελεί ένα από τα πιο πρωτοφανή περιστατικά των τελευταίων ετών στις ολλανδικές διοργανώσεις δρόμου, αναδεικνύοντας τη σημασία της αξιόπιστης ιατρικής κάλυψης και των αυστηρών ελέγχων ασφαλείας σε μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις.















