Αλλαγές στις δομές του υψηλού αθλητισμού του ΣΕΓΑΣ

 Runbeat Team   13:08 23-09-2021  

Αλλαγές στις δομές του υψηλού αθλητισμού του ΣΕΓΑΣ


Τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι δομές του υψηλού αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο Αθλητικού Σχεδιασμού του ΣΕΓΑΣ στην πρώτου του συνεδρίαση.

Το μοτίβο θα κινηθεί στην συνεργασία και την ομαδικότητα σε όλα τα επίπεδα με τη συμμετοχή αθλητών, προπονητών και παραγόντων. Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι κατά τόπους ΕΑΣ, ενώ θα δοθεί μεγάλη βαρύτητα στην ανίχνευση νέων ταλέντων.

Η ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ αναφέρει: «Την πρώτη συνεδρίαση της νέας σεζόν πραγματοποίησε το Εθνικό Συμβούλιο Αθλητικού Σχεδιασμού του ΣΕΓΑΣ (ΕΣΑΣ), όπως πλέον θα αναφέρεται η Επιτροπή που ασχολείται με τον Υψηλό Αθλητισμό, την Ανάπτυξη και τους Αγώνες.

Τα μέλη της ΕΣΑΣ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να επικυρώσουν μια σειρά από καίρια ζητήματα, που οδηγούν στο πρώτο, ουσιαστικό βήμα αλλαγής του τρόπου λειτουργίας και δομής του υψηλού αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑΣ Κώστας Κεντέρης, παρουσίασε την πρόταση για τις αλλαγές που αναμένεται να κατατεθούν στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο, μια πρόταση που πέρασε παμψηφεί από τα μέλη της επιτροπής.

Η πρόταση αποσκοπεί στην άμεση σύνδεση του υψηλού αθλητισμού με την ανάπτυξη, με απώτερο σκοπό την εύρεση και σωστή αξιοποίηση αθλητών και αθλητριών σε όλη τη χώρα από τις μικρές κατηγορίες έως και τη νευραλγική των Ανδρών/Γυναικών. Παράλληλα προωθήθηκε η δημιουργία ομάδων εργασίας, με συγκεκριμένη στοχοθεσία και έργο, με κατευθυντήριους άξονες τον Αναπτυξιακό Αθλητισμό, τον Υψηλό Αθλητισμό, τον τομέα Αγώνων και τον Τομέα εξεύρεσης πόρων και στρατηγικού σχεδιασμού.

Οι ομάδες εργασίας των επιτροπών θα έχουν αναβαθμισμένο έργο, αφού αποκτούν απευθείας εισηγητικό ρόλο στο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας.

Το μοντέλο Τεχνικής διάρθρωσης της ομοσπονδίας θα έχει κάθετη και οριζόντια δομή και κύρια αντίληψη την αλληλοσυνεργασία στηριζόμενο στον υψηλό αθλητισμό, στο σωματειακό αθλητισμό και στους αγώνες. Βασικός άξονας της νέας πρότασης είναι ο καταμερισμός και η τοποθέτηση τεχνικών υπευθύνων κατά τομείς αγωνισμάτων, με υπεύθυνο – συντονιστή για δρόμους (ταχύτητες, εμπόδια, σκυταλοδρομίες) - δρόμους αποστάσεων (μεσαίες μεγάλες αποστάσεις και βάδην ) – άλματα – ρίψεις και υποτομέα συνθέτων αγωνισμάτων.

Η λογική του εγχειρήματος βασίζεται στην εκ βάθους αναζήτηση των ταλαντούχων αθλητών-τριων ανά αγώνισμα - τομέα αγωνισμάτων και η αξιοποίησή τους μέσα από τον τεχνικό μηχανισμό της ομοσπονδίας. Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα συντονίζονται από τον επικεφαλή τεχνικό διευθυντή των εθνικών ομάδων, ο οποίος θα υποστηρίζεται από τον συντονιστή των αναπτυξιακών εθνικών ομάδων.

Το σύστημα θα επεκτείνεται κάθετα και κάθε τομέας θα υποστηρίζεται από ομοσπονδιακούς τεχνικούς για κάθε τομέα αγωνισμάτων και θα συνδέεται με τον γενικό συντονιστή και παράλληλά με τους υπευθύνους των τριών προπονητικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Επίσης αναβαθμίζεται ο ρόλος των επιτελικών τεχνικών με την άμεση επαφή με τη βάση της πυραμίδας του οικοδομήματος του στίβου που είναι το σωματείο. Δημιουργούνται ανά ΕΑΣ ή Περιφέρειες σε συνεργασία με τους κατά τόπους τεχνικούς συμβούλους κλιμάκια προεθνικών ομάδων ανά αγώνισμα ή ομάδα αγωνισμάτων από πανελληνιονίκες της Κ16 έτσι ώστε η ανίχνευση και η προώθηση των νέων ταλέντων να συνδεθεί με την κάθετη δομή των τομέων του υψηλού αθλητισμού, μέσα από την παρακολούθηση και εξέλιξη των ταλέντων.

Το νέο μοντέλο θα βασιστεί όχι μόνο στην κατάρτιση και την εμπειρία των τεχνικών, που θα το απαρτίσουν, αλλά κύρια στη μεταξύ τους συνεργασία».