Άλλαξαν bib, έσπασαν Εθνικό ρεκόρ στον μαραθώνιο και αποκλείστηκαν!

 Runbeat Team   17:31 12-04-2023  

Άλλαξαν bib, έσπασαν Εθνικό ρεκόρ στον μαραθώνιο και αποκλείστηκαν!


Όταν ένας αθλητής δεν μπορεί να αγωνιστεί σε έναν μαραθώνιο λόγω τραυματισμού ή κάποιας άλλης συγκυρίας, είναι συχνό φαινόμενο να δίνει ή να πουλάει το bib number του. Συχνό φαινόμενο, αλλά όχι νόνιμο.

Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, η Μονάδα Ακεραιότητας Αθλητισμού απέκλεισε τον Ivan Zarco από την Ονδούρα και τον Ισπανό Camilo Santiago, καθώς οι δύο αθλητές άλλαξαν bib, στην θέση του Zarco έτρεξε ο Santiago, και εν τέλει έκανε νέο Εθνικό ρεκόρ, αλλά για την… Ονδούρα.

 

Όλα συνέβησαν στον μαραθώνιο της Δρέσδης το 2021, όταν ο Zarco δεν ήταν σε θέση να αγωνιστεί καθώς λίγες ημέρες πριν τον αγώνα είχε πελματιαία απονευρωσίτιδα. Έτσι, έδωσε το bib του στον προπονητικό «συνεργάτη» του, τον Ισπανό Camilo Santiago, ο οποίος έτρεξε στον αγώνα, έκανε 2:17:36 και έσπασε το ρεκόρ Ονδούρας για 13 δευτερόλεπτα.

Το συμβάν έλαβε δημοσιότητα στη συνέχεια, ο Zarco επικοινώνησε με την Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου για να «περάσει» το αποτέλεσμα στον Santiago και ο Ισπανός ανέβασε ένα tweet με το οποίο ζητούσε συγνώμη και πως δεν ήθελε να κάνει κακό σε κανέναν.

Όπως λοιπόν ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες, το 2:17:36 του Santiago δεν θα μετρήσει καθόλου, και οι δύο δρομείς αποκλείστηκαν για έξι μήνες, με την Μονάδα Ακεραιότητας Αθλητισμού να τους τιμωρεί για την αλλαγή του bib.