Άνετη νίκη της Edinah Jebitok, έκανε την έκπληξη ο Yves Nimubona στο Βέλγιο

 Runbeat Team   13:19 22-01-2024  

Άνετη νίκη της Edinah Jebitok, έκανε την έκπληξη ο Yves Nimubona στο Βέλγιο


Η Edinah Jebitok επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί και κατέκτησε την τρίτη φετινή νίκη της στη σειρά των World Athletics Cross Country Tour στο Χανούτ του Βελγίου. Αντίθετα στον αγώνα των ανδρών ο Yves Nimubona έκανε την έκπληξη και έγινε ο πρώτος άνδρας από τη Ρουάντα που κέρδισε στον συγκεκριμένο αγώνα.

Η Jebitok πήρε μία άνετη νίκη σε αντίθεση με τον Nimubona που πέρασε σχεδόν μαζί με τον Merhawi Mebrahtu (Ερυθραίας) τη γραμμή του τερματισμού.

 

Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε υπό συνθήκες παγετού καθώς το χιόνι κάλυπτε και τα 9 χιλιόμετρα της διαδρομής. Η Jebitok δεν έδειξε να επηρεάζεται, ωστόσο, και το ίδιο συνέβη αρχικά και με τις επίσης Κενυάτισσες Pamela Kosgei και Faith Chepkoech που διένυσαν μαζί της το πρώτο χιλιόμετρο. Η Jebitok δεν άργησε να ανεβάσει το ρυθμό της και ξέφυγε από τις υπόλοιπες αθλήτριες. Η Kosgei διατήρησε τη δεύτερη θέση σε όλη τη διάρκεια, όμως η Βρετανίδα Megan Keith έκανε την επίθεσή της στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα, πέρασε την Chepkoech και κατέλαβε την τρίτη θέση.

Η Jebitok πέρασε τη γραμμή σε 31:01, η Kosgei ακολούθησε με 31:40 και οκτώ δευτερόλεπτα αργότερα τερμάτισε η Keith. Η Chepkoech κατετάγη τέταρτη με χρόνο 32:34.

Στον αγώνα των ανδρών, πέντε δρομείς ηγούνταν στον πρώτο γύρο και συγκεκριμένα οι Nimubona, Mebrahtu, Kibet Kandie, Guillaume Grimard και Rogers Kibet.

Στα μισά της διαδρομής, οι Nimubona, Mebrahtu και Kandie δημιούργησαν μία διαφορά από τους υπόλοιπους, ενώ μετά το 22ο λεπτό ο Mebrahtu μπήκε μπροστά. Ο Kandie έμεινε πίσω, όμως ο Nimubona διατήρησε το ρυθμό του. Όταν ακούστηκε το κουδούνι στον τελευταίο γύρο ο Nimubona είχε περισσότερες δυνάμεις, ανέβασε ρυθμό και πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού σε 28:29, ενώ ένα δευτερόλεπτο αργότερα τερμάτισε ο Mebrahtu και τρίτος ήταν ο Kandie με 28:42.

Οι έξι πρώτες γυναίκες

1 Edinah Jebitok (KEN) 31:01

2 Pamela Kosgei (KEN) 31:40

3 Megan Keith (GBR) 31:48

4 Faith Chepkoech (KEN) 32:34

5 Jana van Lent (BEL) 33:18

6 Lili Anna Vindics-Toth (HUN) 33:46

Οι έξι πρώτοι άνδρες

1 Yves Nimubona (RWA) 28:29

2 Merhawi Mebrahtu (ERI) 28:30

3 Kibet Kandie (KEN) 28:42

4 Santiago Catroffe (URU) 28:43

5 Guillaume Grimard (BEL) 28:56

6 Isaac Kimeli (BEL) 29:14