Ανοίγουν άμεσα οι εγγραφές για τον Μαραθώνιο Αθήνας

 Νίκη Μηλιαράκη   13:49 27-08-2021  

Ανοίγουν άμεσα οι εγγραφές για τον Μαραθώνιο Αθήνας


Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν κατά πάσα πιθανότητα οι εγγραφές για τον 39ο Μαραθώνιο της Αθήνας που είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί στις 14 Νοεμβρίου.

Μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών στον Ημιμαραθώνιο Αθήνας και την έναρξη των εγγραφών στη σειρά των αγώνων Run Greece, σειρά παίρνει ο Κλασικός Μαραθώνιος, ο οποίος αναμένεται και φέτος να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον κορυφαίων δρομέων της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και σπουδαίων ερασιτεχνών δρομέων. Οι εγγραφές θα ανοίξουν άμεσα, εάν όχι την ερχόμενη εβδομάδα σίγουρα την επόμενη, ενώ δικαίωμα συμμετοχής θα έχει το 50% των συμμετασχόντων του 2019. Εκτός από τον Μαραθώνιο θα διεξαχθούν παράλληλα και αγώνες 5 και 10 χιλιομέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν σε γκρουπ αθλητών καθώς όπως εξηγεί ο Γενικός Διευθυντής στον ΣΕΓΑΣ, Σωτήρης Κυρανάκος μιλώντας στο runbeat.gr, «οι αγώνες θα γίνουν σε γκρουπ των 500 ατόμων. Θα υπάρχει ένας ειδικός τάπητας με πατουσάκια, όπου θα τοποθετούν τα πόδια τους οι δρομείς. Θα υπάρχει ένδειξη που θα σταθούν ακριβώς προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός».

Όπως έχει αποφασιστεί και έχει ήδη ανακοινωθεί όσοι είχαν δηλώσει συμμετοχή πέρυσι και επιθυμούν να αγωνιστούν φέτος δε θα πληρώσουν αντίτιμο, ενώ όσοι δεν αγωνιστούν θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες

Παρότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού επιτρέπει τη δεδομένη στιγμή τη συμμετοχή και ανεμβολίαστων σε ποσοστό 5% των συμμετασχόντων σε αγώνες δρόμου, ο ΣΕΓΑΣ δε θα υιοθετήσει τη συγκεκριμένη απόφαση. Όπως τονίζει ο κ. Κυρανάκος «από την αρχή στόχος του ΣΕΓΑΣ ήταν να στηρίξει την εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού και γι’ αυτό δεν μπήκαμε στη διαδικασία να υιοθετήσουμε την νέα διάταξη που επιτρέπει ένα 5% των συμμετασχόντων να είναι ανεμβολίαστοι. Επίσης οι αγώνες μας είναι μεγάλοι σε συμμετοχή και δε θέλουμε να μπερδέψουμε τον κόσμο. Είναι διαφορετικό το 5% σε έναν αγώνα 100-200 ατόμων και διαφορετικό σε έναν με χιλιάδες συμμετέχοντες. Στον Ημιμαραθώνιος θα πάρουν μέρος περίπου 5000 άτομα. Δεν είναι δυνατό σ’ έναν τόσο μεγάλο αγώνα να βάλεις ένα ποσοστό 5% ανεμβολίαστων όταν μάλιστα είναι αδιευκρίνιστο το πώς θα γίνει αυτό.

Η ΓΓΑ έβγαλε ένα πρωτόκολλο στο οποίο λέει ότι επιτρέπει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου να μετέχουν σε αγώνες δρόμου και ένα ποσοστό 5% ανεμβολίαστων. Μετά από εκείνη την ημερομηνία μπορεί να ανακοινώσει κάτι άλλο. Εμείς πήγαμε στο πιο αυστηρό πλαίσιο γιατί δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να ανακοινώσουμε κάτι που μπορεί να μην ισχύει μετά από μία εβδομάδα».

Για τον ΣΕΓΑΣ προέχει η ασφάλεια των αθλητών

Οπότε ξεκάθαρα ο κ. Κυρανάκος τονίζει ότι «δε θα ισχύει αυτό το 5% στον Μαραθώνιο.  Ο ΣΕΓΑΣ έχει μία πολιτική που λέει ότι “στηρίζω αυτά που αναφέρουν ΕΟΔΥ και το κράτος”. Στηρίζει την ασφάλεια των αθλητών και των συμμετασχόντων. Θα μετέχουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες και το ίδιο θα ισχύει και για τους εθελοντές. Η λογική είναι ότι στηρίζουμε τους εμβολιασμούς και δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε κάτι που μπορεί να μην ισχύει μετά από λίγες εβδομάδες ή και μέρες. Πέραν του ότι θα μπερδέψει τον κόσμο, αν δεν ισχύει μετά από λίγες μέρες τι θα κάνουμε; Θα πρέπει να ακυρώνουμε τις συμμετοχές; Πάμε λοιπόν στο πρωτόκολλο το βασικό. Ο ΣΕΓΑΣ στηρίζει απόλυτα αυτό που λέει το κράτος για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού για την ασφάλεια όλων μας. Καταλαβαίνουμε και το φόβο, αλλά προέχει η ασφάλεια. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι δε θα έχουμε προβλήματα κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία τεράστια ενεργοποίηση των εμβολιασμών λόγω των ανθρώπων που θέλουν να τρέξουν. Πρέπει να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του EΟΔΥ και να αποτελέσουμε και το παράδειγμα».

Όσον αφορά στη σειρά των Run Greece, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν Σεπτέμβριο και Οκτώβριο σε επτά πόλεις της Ελλάδας θα ισχύουν τα ίδια πρωτόκολλα, ενώ δε θα διεξαχθούν οι παιδικοί αγώνες 1000μ. καθώς αφενός είναι πολύ δύσκολο τα παιδιά να μπουν σε πατουσάκια για την εκκίνηση και κατά δεύτερον θα υπάρξει συνωστισμός κατά την προσέλευση και την απομάκρυνση των παιδιών μια και θα πρέπει να βρίσκονται και οι γονείς τους εκεί. Και σε αυτή την περίπτωση οι συμμετοχές θα φτάσουν στο 50% των αγώνων του 2019.