Αυγενάκης: «Ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος της Ελλάδας αναβιώνει μετά από 10 χρόνια» (Vid)

 Runbeat Team   16:14 03-11-2021  

Αυγενάκης: «Ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος της Ελλάδας αναβιώνει μετά από 10 χρόνια» (Vid)


Μία ιστορική ημέρα για την ελληνική ποδηλασία, καθώς ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσε την αναβίωση ενός εκ των ιστορικότερων αγώνων ποδηλασίας της χώρας.

Ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας αναβιώνει δέκα χρόνια μετά, ενώ μέσω της νεοσύστατης Οργανωτικής Επιτροπής «Cycling Greece», ο αγώνας θα ενταχθεί στο καλεντάρι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας για το 2022. Ο αγώνας θα γίνει με τη συμμετοχή 170 αστέρων του αθλήματος από 20 επαγγελματικές και Εθνικές ομάδες.

 

«Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου, πριν από 28 μήνες, έθεσα ψηλά στην ατζέντα μας την προώθηση και ανάδειξη όλων ανεξαιρέτως των αθλημάτων, σε συνδυασμό με την εξωστρέφεια της χώρας μας και την επιστροφή της στο επίκεντρο του διεθνούς αθλητικού γίγνεσθαι, εκεί όπου διαχρονικά ανήκει. Ανάμεσα στους στόχους που υπηρετούν αυτή την αναπτυξιακή φιλοσοφία μας, ήταν και παραμένει η διεκδίκηση και διεξαγωγή παγκόσμιας εμβέλειας διοργανώσεων» υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης και τόνισε:

«Σήμερα, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην υλοποίηση ακόμη ενός φιλόδοξου και οραματικού στόχου. Η Ελλάδα, λοιπόν, μετά από 10 και πλέον χρόνια, ετοιμάζεται να υποδεχτεί την αφρόκρεμα της διεθνούς αγωνιστικής ποδηλασίας, με μια μεγάλη γιορτή, στην αναβίωση του Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, από τις 26 Απριλίου έως και την 1η Μαΐου 2022, ξεκινώντας από την Κρήτη, συνεχίζοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα και καταλήγοντας στα Ιωάννινα. Αγώνες σε ξεχωριστές διαδρομές που αναδεικνύουν το φυσικό κάλλος, τη μοναδική ομορφιά και τη σπουδαία πολιτισμική κληρονομιά της χώρας μας».

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού σημείωσε ακόμα ότι «στο πλαίσιο του Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, θα διοργανωθούν σειρά παράλληλων δράσεων και εκδηλώσεων, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα, με τις οποίες φιλοδοξούμε να αναδείξουμε τα πολλαπλά οφέλη της ποδηλασίας για κρίσιμους κοινωνικούς τομείς, να εμπλέξουμε ολοένα και περισσότερους συμπολίτες μας στη χρήση του ποδηλάτου, αλλά και να επικοινωνήσουμε μηνύματα για την ορθή και ασφαλή χρήση του.

Η Κυβέρνηση και το Υφυπουργείο Αθλητισμού δίνει ιδιαίτερη σημασία και στην ποδηλασία. Άλλωστε, πρόκειται για ένα άθλημα που αποτελεί τον καταλύτη για μια ισορροπημένη βιώσιμη ανάπτυξη, με οφέλη που αντικατοπτρίζονται σε κοινωνικό, περιβαλλοντικό, ψυχαγωγικό και αθλητικό επίπεδο. Με το μήνυμα «Ποδήλατο: Άθληση, Ψυχαγωγία, Μετακίνηση» βάζουμε ξανά την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Αγωνιστικό Ποδηλατικό Χάρτη και καλούμε όλους τους Έλληνες να γίνουν κοινωνοί αυτής της θαυμάσιας αθλητικής δραστηριότητας, με σπουδαίες περιβαλλοντικές προεκτάσεις».

Για την αναβίωση και διεξαγωγή του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, έχει ήδη συσταθεί η Cycling Greece, φορέας που απαρτίζεται από σημαντικές προσωπικότητες, της ποδηλασίας και όχι μόνο, ο οποίος θα αναλάβει το δύσκολο και απαιτητικό έργο της διοργάνωσης.

Συμμετέχουν συμβολικά τόσο ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς όσο και ο Βουλευτής Εύβοιας, Σπύρος Πνευματικός, αμφότεροι γνωστοί ποδηλάτες και υποστηρικτές των πολλαπλών ωφελειών της χρήσης του ποδηλάτου στις ατομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Την προσπάθεια θα συντονίσει, ως Πρόεδρος της Cycling Greece, ο Γιώργος Λεβεντάκης, Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, συνεπικουρούμενος από επιφανή μέλη της ποδηλατικής οικογένειας, φυσικά σε πλήρη συνεργασία με την ΕΟΠ και τον πρόεδρό της, Βασίλη Διαμαντόπουλο.

Έργο της Οργανωτικής Επιτροπής Διοργανώσεων Ποδηλασίας «Cycling Greece» (ΦΕΚ Β’ 4969, 27/10/2021) είναι η αναβίωση, προετοιμασία, οργάνωση, διεξαγωγή και φιλοξενία του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου της Ελλάδας, για τα έτη 2022, 2023 και 2024, με σκοπό να καθιερωθεί η διεξαγωγή της διοργάνωσης σε μόνιμη ετήσια βάση.

 

Επιπλέον, η υλοποίηση λοιπών διεθνών διοργανώσεων ποδηλασίας και παράλληλων δράσεων για την προώθηση των μηνυμάτων της ασφαλούς οδικής – οδηγικής συμπεριφοράς και της ασφαλούς χρήσης του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς.

Μάλιστα, αυτές οι δράσεις θα είναι αφιερωμένες στη μνήμη της αδικοχαμένης πρωταθλήτριάς μας στον Μαραθώνιο, Δήμητρας Ιορδανίδου, η οποία παρασύρθηκε από φορτηγό χτες στη Θεσσαλονίκη, οδηγώντας το ποδήλατό της.

Η Οργανωτική Επιτροπή Cycling Greece αποτελείται από τους (άπαντες αμισθί):

* Λεβεντάκη Γεώργιο, ως Πρόεδρο,

* Αμυρά Γεώργιο, υπό την ιδιότητά του ως Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας

* Αναστόπουλο Βασίλειο

* Αξιώτη Ελευθερία

* Αυγερινό Αντώνιο, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

* Γεωργίου Αθανάσιο

* Γρούβα Παναγιώτη

* Διαμαντόπουλο Βασίλειο, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας

* Επιτροπάκη Περίανδρο (Πάρι), υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου του Αθλητικού Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία «Τάλως» και ως Υπευθύνου Συμμετοχής και Δράσεων ΑμεΑ

* Ζερβό Ελευθέριο, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου

* Κανδύλη Αλέξανδρο – Μάριο

* Κερερέ Νικόλαο

* Κολόκα Παντελή, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων

* Κουρδή Ιωάννη, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Λάρισας

* Κουρέτα Μιχαήλ

* Λεβέντη Χρήστο

* Λιακόπουλο Κωνσταντίνο

* Μηλάκη Αργυρώ, υπό την ιδιότητά της ως εκπροσώπου Αθλητών στο ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας

* Μοσχογιάννη Μερόπη, υπό την ιδιότητά της ως Προέδρου του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά

* Ξουρή Παναγιώτη

* Οικονόμου Φίλιππο

* Παπαδάκη Αντώνιο

* Παπασταματάκη Ιωάννη

* Παπαστεργίου Δημήτριο, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και ως Δημάρχου Τρικκαίων

* Πέτρογλου Τριαντάφυλλο, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων Θεσσαλονίκης

* Πέτσα Βλαδίμηρο

* Πνευματικό Σπυρίδωνα, υπό την ιδιότητά του ως Βουλευτή νομού Εύβοιας

* Σπανουδάκη Στυλιανό, υπό την ιδιότητά του ως Αντιδημάρχου Ρεθύμνου

* Τσεκρέκου Καλλιόπη

* Τσοπούρογλου Σάββα

* Φραγκάκη Δημήτριο, υπό την ιδιότητά του ως Γενικού Γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού

* Χαλιορή Κωνσταντίνο, υπό την ιδιότητά του ως Συντονιστή Γενικού Διευθυντή του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών

Στο ΔΣ της Cycling Greece συμμετέχουν ο Πρόεδρος Γιώργος Λεβεντάκης και οι Ελευθερία Αξιώτη, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Αλέξανδρος – Μάριος Κανδύλης, Παναγιώτης Ξουρής, Στέλιος Σπανουδάκης και Δημήτρης Φραγκάκης, με Εκτελεστικό Διευθυντή τον Νίκο Κερερέ.