Αυθεντικός Μαραθώνιος: Όσα πρέπει να ξέρετε πριν βρεθείτε στην γραμμή της εκκίνησης

 Runbeat Team   11:59 11-11-2021  

Αυθεντικός Μαραθώνιος: Όσα πρέπει να ξέρετε πριν βρεθείτε στην γραμμή της εκκίνησης


Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τους δρομείς που θα τρέξουν στην κλασσική διαδρομή του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, όπως τις έχουν δημοσιεύσει οι διοργανωτές. Ο Μαραθώνιος θα γίνει σε δύο ενότητες, με έναρξη στις 9:00 και στις 9:45 το πρωί της Κυριακής (14/11).

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021 | ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ 2021

Αυθεντικός Μαραθώνιος Α: Ώρα Εκκίνησης 09:00πμ

Αυθεντικός Μαραθώνιος Β: Ώρα Εκκίνησης 09:45πμ

ΔΙΑΔΡΟΜΗ


Τα πρώτα 200 μέτρα είναι κατηφορικά και οδηγούν στην έξοδο από την εγκατάσταση της Αφετηρίας. Τα πρώτα 4 χιλιόμετρα παρουσιάζουν μια ελαφρά κατηφορική κλίση. Οι δρομείς τρέχουν επί της Λεωφόρου Μαραθώνος μέχρι το 4ο χλμ, οπότε και εισέρχονται αριστερά στην οδό Μαραθωνομάχων και την περιοχή του Τύμβου για τα επόμενα 2,2 χλμ. Η διαδρομή ακολουθεί σχεδόν κυκλική πορεία γύρω από το Μνημείο Πεσόντων (Τύμβος) στη Μάχη του Μαραθώνα.


Από το 6ο μέχρι το 10ο χλμ (Νέα Μάκρη) η διαδρομή είναι επίπεδη. Από το 11ο μέχρι το 17ο χλμ η διαδρομή έχει κατά τμήματα ανηφορική κλίση. Ακολουθεί μια κατηφόρα με απότομη κλίση μέχρι και πριν τη Διασταύρωση της Ραφήνας. Από τη διασταύρωση και μετά η διαδρομή γίνεται ανηφορική με πιο έντονο το τμήμα μέχρι το 20ο χλμ. Καθώς οι δρομείς διέρχονται από το Πικέρμι, λιγότερο και περισσότερο ανηφορικά τμήματα εναλλάσσονται μέχρι το 25ο χλμ, με πιο αξιοσημείωτη την παρατεταμένη ανηφόρα του 25ου χλμ. Το πέρασμα από την Παλλήνη, 27ο-28ο χλμ, είναι επίσης ανηφορικό. Από την περιοχή του Γέρακα ξεκινά το τελευταίο και πιο δύσκολο σημείο της διαδρομής, ο ανισόπεδος κόμβος Σταυρού, 30ο-31ο χλμ. Την έντονη και παρατεταμένη αυτή ανηφόρα ακολουθεί μια απότομη κατηφόρα που φτάνει μέχρι την πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Οι δρομείς τρέχουν επί της Λεωφόρου Μεσογείων περνώντας από τις περιοχές Χαλανδρίου και Χολαργού, όπου εναλλάσσονται επίπεδα και κατηφορικά τμήματα μέχρι τον τερματισμό. Πιο χαρακτηριστική κατηφόρα είναι εκείνη που ξεκινά από το Υπουργείο Εθνικής ʼμυνας και καταλήγει στον κόμβο Κατεχάκη, 37,5 χλμ, όπου οι δρομείς διέρχονται κάτω από τη γέφυρα.

Αμέσως μετά το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, οι δρομείς συνεχίζουν αριστερά επί της λεωφόρου Μιχαλακοπούλου, μέχρι το φανάρι της διασταύρωσης Μιχαλακοπούλου & Φειδιππίδου. Κατόπιν ακολουθούν την οδό Φειδιππίδου δεξιά μέχρι τον Κόμβο Κηφισίας & Αλεξάνδρας. Το 39ο χλμ βρίσκεται ακριβώς στη γωνία, καθώς οι δρομείς κατηφορίζουν αριστερά τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας. Οι δρομείς περνούν διαδοχικά μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία, το Μέγαρο Μουσικής και το Πάρκο Ελευθερίας, 40ο χλμ, όπου βρίσκεται και ο τελευταίος σταθμός ανεφοδιασμού για τους δρομείς.

Στο ύψος του Ξενοδοχείου HILTON, οι δρομείς κατευθύνονται δεξιά προς το Σύνταγμα ακολουθώντας πάντα τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας και περνώντας μπροστά από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και το Πολεμικό Μουσείο.

Στο τελευταίο κομμάτι της Μαραθώνιας Διαδρομής οι δρομείς κατευθύνονται αριστερά στην οδό Ηρώδου Αττικού, 41,2 χλμ, περνώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο και τον Εθνικό Κήπο. Στο ύψος του αγάλματος του Δισκοβόλου οι δρομείς αντικρίζουν το Παναθηναϊκό Στάδιο. Απομένουν λίγα μόνο μέτρα στον προαύλιο χώρο του Σταδίου μέχρι να εισέλθουν στο Στάδιο και να διανύσουν εντός του τα τελευταία 170 μέτρα πάνω στον ελαστικό τάπητα (ταρτάν).

Η Είσοδος στο Παναθηναϊκό Στάδιο και τερματισμός γίνεται στην αριστερή πλευρά του Σταδίου.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΡΟΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ (Blocks Εκκίνησης)


Όλοι οι συμμετέχοντες δρομείς θα τοποθετηθούν σε 16 διαφορετικά blocks στο χώρο της Εκκίνησης, σύμφωνα με τον αριθμό συμμετοχής τους και το χρώμα του.

 

Σημείωση: Η κατανομή των δρομέων σε blocks γίνεται σύμφωνα με τις επιδόσεις που πέτυχαν την τελευταία τετραετία (2018- 2021) και δηλώθηκαν από τους ίδιους τους δρομείς στη δήλωση συμμετοχής τους και μετά από σχετικό έλεγχο της Οργανωτικής Επιτροπής. Τυχόν μη αναγραφή επίδοσης στη δήλωση συμμετοχής επιφέρει την αυτόματη κατάταξη των συγκεκριμένων δρομέων στα τελευταία blocks.

ΕΚΚΙΝΗΣΗ


Θα εφαρμοστεί «εκκίνηση κατά κύματα» (“wave start”). Θα δοθούν συνολικά 8 διαδοχικές εκκινήσεις για τον Αγώνα Α΄ και 8 διαδοχικές εκκινήσεις για τον Αγώνα Β΄, συν μία εκκίνηση για ΑμεΑ.

Οι δρομείς θα εισέρχονται στο χώρο του block στο οποίο έχουν τοποθετηθεί με βάση το παρακάτω χρονοδιάγραμμα:

Αγώνας Μαραθωνίου Α: Μέχρι τις 08.45πμ

Αγώνας Μαραθωνίου Β: Μέχρι τις 09.30πμ

Σύμφωνα με τα παραπάνω δε θα πρέπει να υπάρχει από πλευράς δρομέων καμία ανησυχία καθώς καταγράφεται και ο «καθαρός» τους χρόνος (net time).


Σημειώνεται ότι για να συμμετάσχει κάποιος στον Μαραθώνιο Δρόμο θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ


Ο Μαραθώνιος (συμπεριλαμβάνοντας το Δυναμικό Βάδισμα) ολοκληρώνεται στις 17:10' συνυπολογίζοντας τη χρονική καθυστέρηση όλων των διαδοχικών εκκινήσεων.

ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ


Για να συμμετάσχει κάποιος στον Μαραθώνιο Δρόμο ή το Δυναμικό Βάδισμα, πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.


ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ              


Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας τα ακόλουθα:

- Τον αριθμό συμμετοχής και τις παραμάνες (το chip χρονομέτρησης είναι ενσωματωμένο στον αριθμό συμμετοχής),

- Τον ειδικό πλαστικό σάκο για τα ρούχα, στον οποίο θα πρέπει να έχει κολληθεί το αυτοκόλλητο χαρτί με τον αριθμό συμμετοχής του δρομέα με τρόπο που αυτός να είναι ευκρινής.

- 2 τουλάχιστον προστατευτικές μάσκες που θα χρησιμοποιηθούν στην διάρκεια της μετακίνησης και την άφιξή στο χώρο του αγώνα μέχρι και την εκκίνηση.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ


Οι μετακινήσεις των συμμετεχόντων, των εθελοντών, των εργαζομένων, των κριτών και όλων των εξωτερικών συνεργατών, για τους σκοπούς της διοργάνωσης τόσο πριν, όσο και μετά τον αγώνα, με οχήματα της διοργάνωσης, θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το Υγειονομικό Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ που αφορά στις επιβατικές μεταφορές - μετακινήσεις και θα ισχύει από 8 Νοέμβριο 2021.

Στις περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται οχήματα της διοργάνωσης με περισσότερα από ένα (1) άτομο, ορίζεται ως απαραίτητη η χρήση διπλής μάσκας για οδηγούς/συνοδούς και όλους τους συνεπιβάτες.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΔΡΟΜΕΩΝ ΚΑΙ ΒΑΔΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ


Η (απευθείας και χωρίς ενδιάμεσες στάσεις) μεταφορά γίνεται με λεωφορεία ταυτόχρονα από έξι (6) διαφορετικά σημεία στο κέντρο της Αθήνας, από τις 05:30' έως τις 06:45'.

Μετά τις 06:45' δεν είναι δυνατή η μεταφορά των συμμετεχόντων με μεταφορικά μέσα της Οργανωτικής Επιτροπής (Ο.Ε.) του ΑΜΑ. Προσοχή: για λόγους οργανωτικούς, η τελευταία αναχώρηση λεωφορείου από το σταθμό Συγγρού-Φιξ θα γίνει στις 06:15'.

Σημεία επιβίβασης:

- Στάση μετρό Γραμμή 2 «Συγγρού-Φιξ», κατά μήκος της λεωφόρου Συγγρού, επιβίβαση από την πλευρά της ανόδου (έξοδος «Συγγρού»). Προσοχή: Τελευταία αναχώρηση λεωφορείου από το σταθμό Συγγρού-Φιξ θα είναι στις 06:15'.

- Στάση μετρό Γραμμή 2 & 3 «Σύνταγμα» α) κατά μήκος της λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας από την πλευρά της Βουλής των Ελλήνων / μνημείο «Άγνωστου Στρατιώτη») και β) κατά μήκους της οδού Βασ. Γεωργίου μπροστά στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια.

- Στάση μετρό Γραμμή 2 «Πανεπιστήμιο», κατά μήκος της Λεωφόρου Πανεπιστημίου από την πλευρά του Πανεπιστημίου

- Στάση μετρό Γραμμή 3 «Ευαγγελισμός», κατά μήκος της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας από την πλευρά της ανόδου

- Στάση μετρό Γραμμή 3 «Κατεχάκη», κατά μήκος της Λεωφόρου Μεσογείων από το ρεύμα ανόδου προς Αγ. Παρασκευή

- Στάση Ηλεκτρικού Ομόνοια κατά μήκος της Λεωφόρου Πανεπιστήμιου και της Λεωφόρου 3ης Σεπτεμβρίου επί της πλατείας Ομονοίας

 

Για την ταχύτερη και απρόσκοπτη επιβίβαση των δρομέων στα σημεία επιβίβασής τους, συνιστάται στους δρομείς να χρησιμοποιήσουν για επιβίβαση στα λεωφορεία τις παρακάτω στάσεις Μετρό, εφόσον προέρχονται από τις παρακάτω περιοχές, αποφεύγοντας τον κεντρικό σταθμό Συντάγματος:

- Σταθμός Μετρό & Ηλεκτρικού «Ομόνοια»: Πειραιάς, Καλλιθέα, Ταύρος, Πετράλωνα, Πατήσια, Ν. Ιωνία, Ηράκλειο, Μαρούσι, Κηφισιά

- Σταθμός Μετρό «Πανεπιστήμιο»: Περιστέρι, Ίλιον, Πετρούπολη, Άγ. Ανάργυροι

- Σταθμός Μετρό «Συγγρού Φιξ»: Νέος Κόσμος, Κουκάκι, Καλλιθέα, Ν. Σμύρνη, Δάφνη, Άγ. Δημήτριος, Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό, Γλυφάδα

- Σταθμός Μετρό «Κατεχάκη»: Ψυχικό, Παπάγου, Χολαργός, Χαλάνδρι, Αγ. Παρασκευή

Η πρώτη ομάδα, πλήθους 50% των συμμετεχόντων/δρομέων θα κληθούν να προσέλθουν στο χώρο επιβίβασης για τη μετακίνησή τους, με τα λεωφορεία της διοργάνωσης, προς την εκκίνηση του αγώνα (Μαραθώνας) το διάστημα από τις 05.30 πμ έως τις 06.15 πμ χρησιμοποιώντας τους παραπάνω σταθμούς του Μετρό.

Η δεύτερη ομάδα του υπολοίπου 50% των συμμετεχόντων/δρομέων θα κληθούν να προσέλθουν στο χώρο επιβίβασης για τη μετακίνησή τους, με τα λεωφορεία της διοργάνωσης, προς την εκκίνηση του αγώνα (Μαραθώνας) από τις 06.15 πμ έως τις 06.45 πμ χρησιμοποιώντας τους παραπάνω σταθμούς Μετρό.

Οι οδηγίες προσέλευσης θα κοινοποιηθούν στους συμμετέχοντες λεπτομερώς μέσω ηλεκτρονικής ενημέρωσης. Βασικό μέλημα είναι η παρότρυνση και η οδηγία για χρήση όλων των σταθμών που δίνουν τη δυνατότητα προσέγγισης προς το χώρο των εκκινήσεων με επιπρόσθετο βάδισμα προς αυτόν, για να επιτευχθεί ο διαχωρισμός - διασπορά της προσέλευσης των δρομέων και να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Η επιβίβαση των συμμετεχόντων στα λεωφορεία της διοργάνωσης για τη μετακίνησης τους από την Αθήνα προς το Μαραθώνα, θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τους υγειονομικούς κανονισμούς του ΕΟΔΥ, που αφορούν στις επιβατικές μεταφορές, με χρήση λεωφορείων και ΕΔΧ οχημάτων, με αυστηρά υποχρεωτική οδηγία προς όλους τους συμμετέχοντες/δρομείς αλλά και το συνοδευτικό προσωπικό της διοργάνωσης για χρήση προστατευτικής μάσκας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για την αποφυγή ταλαιπωρίας, η Ο.Ε. του ΑΜΑ συνιστά στους δρομείς να μη χρησιμοποιήσουν δικά τους μέσα μεταφοράς προς την Αφετηρία. Οι δρομείς που θα μεταβούν στην εκκίνηση με δικά τους μέσα πρέπει: (α) να βρίσκονται στο χώρο της εγκατάστασης (χώρος αφετηρίας, Μαραθώνας) τουλάχιστον μία ώρα πριν από την ώρα εκκίνησης του Α΄ αγώνα, δηλαδή το αργότερο ως τις 08:00', λαμβάνοντας υπόψη και την απόσταση που θα πρέπει να διανύσουν οι δρομείς περπατώντας από το parking αποβίβασής τους ως την αφετηρία (περίπου 800μ.), (β) να λάβουν υπόψη τους ότι στη διαδρομή του Μαραθωνίου θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Μαραθώνος από τις 08:00'.

ΧΩΡΟΙ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΔΡΟΜΕΩΝ


Οι δρομείς του 1ου αγώνα μπορούν να προθερμαίνονται στον ελαστικό τάπητα (ταρτάν) του Στάδιού το οποίο βρίσκεται εντός της εγκατάστασης εκκίνησης του Μαραθωνίου Δρόμου, καθώς και στην περιοχή πίσω από την ευθεία εκκίνησης.

Οι δρομείς του 2ου αγώνα μπορούν να προθερμαίνονται στις περιοχές των δρόμων Δημοκρατίας και Χρυσοστόμου Σμύρνης που θα τοποθετηθούν τα μπλοκ εκκίνησης του 2ου αγώνα.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ


Οι δρομείς πρέπει να τοποθετήσουν τα προσωπικά αντικείμενα και τον ιματισμό τους μέσα στον ειδικό πλαστικό σάκο, τον οποίο θα παραλάβουν μαζί με τον αριθμό συμμετοχής τους από το Κέντρο Εγγραφών και Διανομής Υλικού, στο κλειστό γήπεδο του Ταε κβοντό (Παλαιό Φάληρο), εκεί όπου ταυτόχρονα μπορούν να επισκεφθούν και τη Marathon EXPO.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πάνω στο σάκο πρέπει να κολληθεί το αυτοκόλλητο χαρτί με τον αριθμό του δρομέα με τρόπο που αυτός να είναι ευδιάκριτος. Ο σάκος πρέπει να είναι καλά κλεισμένος και να μην περιέχει ταξιδιωτικά έγγραφα, χρήματα, τιμαλφή ή φάρμακα. O ΣΕΓΑΣ και η O.E. του ΑΜΑ δεν φέρουν καμία ευθύνη σε περίπτωση απώλειας αντικειμένων αξίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η Ο.Ε. του ΑΜΑ δεν αποδέχεται άλλα σακίδια, τσάντες κ.λπ. εκτός από τους ειδικούς σάκους που η ίδια διαθέτει στους δρομείς.

 

Μέχρι τις 08:20' (το αργότερο 40 λεπτά πριν από την πρώτη εκκίνηση του Μαραθωνίου Δρόμου), οι δρομείς ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΓΩΝΩΝ πρέπει να παραδώσουν τους ειδικούς πλαστικούς σάκους με τα ρούχα και τα προσωπικά τους αντικείμενα στα φορτηγά με το σήμα της SPEEDEX, τα οποία θα βρίσκονται 150 μέτρα μπροστά από την Αψίδα Εκκίνησης (μετά το φανάρι αφετηρίας), για να μεταφερθούν στον τερματισμό. Η τοποθέτηση των ειδικών πλαστικών σάκων μέσα στα οχήματα μεταφοράς ρουχισμού ΑΜΑ, γίνεται με βάση τον αριθμό συμμετοχής κάθε δρομέα. Τα οχήματα μεταφοράς ρουχισμού φέρουν ενδείξεις με τους αριθμούς των δρομέων, τους σάκους των οποίων διαχειρίζονται εθελοντές/ντριες της Ο.Ε. του ΑΜΑ, και βρίσκονται στη διάθεση των δρομέων για την εξυπηρέτησή τους.

Όλοι οι συμμετέχοντες υποχρεούνται αμέσως μετά την αποβίβασή τους από το λεωφορείο να παραδώσουν τον ειδικό πλαστικό σάκο ρουχισμού τους στα αντίστοιχα οχήματα μεταφοράς ρουχισμού, σύμφωνα με το Bib Number τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: λόγω της μεγάλης συμμετοχής δρομέων στο Μαραθώνιο Δρόμο αλλά και την τήρηση του εγκεκριμένου υγειονομικού πρωτοκόλλου, καθώς επίσης και των οδηγιών του ΕΟΔΥ, για την προστασία από τη λοίμωξη COVID-19 και την αποφυγή συνωστισμού, η Ο.Ε. του ΑΜΑ ενημερώνει όλους τους δρομείς ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν απαρέγκλιτα τις παρακάτω οδηγίες:

α)  να παραδώσουν στα οχήματα μεταφοράς ρουχισμού σύμφωνα με το Bib Number αμέσως μετά την αποβίβασή τους τον ειδικό πλαστικό σάκο με τα στεγνά ρούχα και τα προσωπικά αντικείμενα, τα οποία θα παραλάβουν μετά τον τερματισμό τους έξω από το Παναθηναϊκό Στάδιο,

β) να κρατήσουν μόνο τον απολύτως απαραίτητο, πρόχειρο και ελαφρύ ρουχισμό (T-Shirt, φόρμα κλπ.) για τη χρονική περίοδο αναμονής μέχρι την εκκίνηση τους,

γ) για λόγους αποφυγής συνωστισμού δεν επιτρέπεται η αλλαγή ρουχισμού μπροστά στην είσοδο της εγκατάστασης και στο χώρο στάθμευσης των φορτηγών της SPEEDEX για την παράδοση του ρουχισμού.

δ) να φορέσουν την «ειδική σακούλα ζεστασιάς» που θα τους μοιραστεί κατά την αποβίβασή τους στο Μαραθώνα,

Επίσης, προτείνεται ένθερμα στους δρομείς, λίγα λεπτά πριν από την είσοδό τους στο block εκκίνησης, να αφήσουν στο ειδικό καλάθι συλλογής ρουχισμού, το οποίο βρίσκεται στο πλάτωμα δίπλα στην ευθεία της εκκίνησης, τον πρόχειρο και ελαφρύ ρουχισμό τους. Η Ο.Ε. του ΑΜΑ, σε συνεργασία με φορείς, θα συλλέξει τον εξοπλισμό/ρουχισμό αυτό, ο οποίος, κατόπιν διαλογής, θα διατεθεί για κοινωνικό σκοπό.

Μετά τον τερματισμό, η παραλαβή των πλαστικών σάκων γίνεται με την επίδειξη του αριθμού συμμετοχής και με την υποστήριξη των εθελοντών/ντριων σε προκαθορισμένο χώρο επί της Λεωφόρου Βασ. Όλγας στο ύψος που βρίσκεται το σιντριβάνι του Ζαππείου, 200μ. δεξιά μετά την έξοδο από το προαύλιο του Παναθηναϊκού Σταδίου.

- Οδηγίες και συστάσεις προς όλους τους συμμετέχοντες δρομείς να φορούν την προστατευτική μάσκα από την άφιξή τους και καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο χώρο της αφετηρίας του Μαραθωνίου Δρόμου μέχρι και την εκκίνησή τους, δηλαδή μέχρι να λάβουν θέση στις ειδικές ενδείξεις σταθερής θέσης. Για την απόρριψη της προστατευτικής μάσκας θα υπάρχει μεγάλος αριθμός κάδων απορριμμάτων σε ενδεδειγμένα σημεία στα blocks προς εκκίνηση.

- Κατά τη διάρκεια του χρόνου προθέρμανσης/αναμονής θα δίνεται ηχητική οδηγία-σύσταση προς τους δρομείς που το επιθυμούν να προθερμαίνονται ατομικά (τρέξιμο, ασκήσεις ευλυγισίας, κλπ.) αποφεύγοντας να τρέχουν σε ομάδες και αποφεύγοντας σημεία που παρατηρείται συγχρωτισμός δρομέων.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΡΟΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ (BLOCKS ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ)


- Αυθεντικός Μαραθώνιος Α: Ώρα Εκκίνησης 09:00πμ

- Αυθεντικός Μαραθώνιος Β: Ώρα Εκκίνησης 09:45πμ

Στη φετινή διοργάνωση οι δρομείς θα εκκινήσουν σε δύο διαφορετικές ενότητες (Α & Β), με ώρες εκκίνησης 9:00 και 9:45. Όλοι οι δρομείς τοποθετούνται σε blocks στο χώρο της εκκίνησης σύμφωνα με τον αριθμό συμμετοχής τους και το χρώμα του. Το block αναγράφεται στον αριθμό συμμετοχής κάθε δρομέα.

Πάρτε θέση έγκαιρα στα blocks εκκίνησης με βάση το χρώμα και την αναγραφή στον αριθμό συμμετοχής σας! Δεκαπέντε λεπτά (15') πριν από την εκκίνηση όλοι οι αθλητές πρέπει να έχουν λάβει θέση στο αντίστοιχο block! Αν το κρίνετε απαραίτητο, μπορείτε να φορέσετε την «ειδική σακούλα ζεστασιάς» που σας προσφέρει η Ο.Ε. του ΑΜΑ κατά την αποβίβασή σας στην Αφετηρία του Μαραθωνίου, για όση ώρα αναμένετε την εκκίνηση του δικού σας block. Θα κρατήσει το σώμα σας ζεστό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η κατανομή των δρομέων σε blocks γίνεται σύμφωνα με τις επιδόσεις που πέτυχαν κατά την τελευταία τετραετία (2018-2021), όπως καταχωρήθηκαν από τους ίδιους στη δήλωση συμμετοχής τους και ελέγχθηκαν από το Γραφείο Μαραθωνίου του ΣΕΓΑΣ. Τυχόν μη αναγραφή επίδοσης στη δήλωση συμμετοχής επιφέρει την αυτόματη κατάταξη των συγκεκριμένων δρομέων σε ένα από τα τρία τελευταία blocks.

ΕΚΚΙΝΗΣΗ


Εφαρμόζεται η «εκκίνηση κατά κύματα» (“wave start”). Δίνονται συνολικά 8 διαδοχικές εκκινήσεις για τον Αγώνα Α΄ και 8 διαδοχικές εκκινήσεις για τον Αγώνα Β΄, (η εκκίνηση των ΑμεΑ. έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο 8 μπλοκ του Α αγώνα):

- Οι δρομείς κάθε Αγώνα Μαραθωνίου δρόμου (Α & Β) θα κατανεμηθούν σε διαφορετικά blocks, το κάθε ένα από τα οποία θα έχει διάσταση 1.008τμ και θα περιλαμβάνει περίπου 500 άτομα ως τελική συμμετοχή. H παράταξη των blocks συμμετεχόντων, ορίζεται κατά μήκος της ευθείας εκκίνησης της αφετηρίας του μαραθωνίου δρόμου, στην προέκταση της εγκατάστασης πίσω από την αφετηρία αλλά και του σταδίου, εντός της εγκατάστασης.

- Κάθε block θα έχει μήκος 84μ προκειμένου να επιτρέπει στους δρομείς να τηρούν τον κανόνα της φυσικής απόστασης 1,5μ-2μ μεταξύ των σε οριζόντια και κάθετη κατεύθυνση. Σημειώνεται ότι το πλάτος του κάθε block είναι 12μ.

- Όταν οι δρομείς εισέλθουν στο block της εκκίνησης, καθώς και στο επόμενο block, θα τοποθετούνται - με βάση τον κανόνα του 1,5μ. ασφαλούς απόστασης - σε συγκεκριμένες σειρές των 9 ατόμων εκάστη. Στο block εκκίνησης θα υπάρχει σαφής οδηγία για την (υποχρεωτική) θέση/στάση αναμονής εκκίνησης κάθε δρομέα, όπως αυτή ορίζεται στο Σχεδιάγραμμα: runners’ safe positioning, με τη προσδιορισμένη Ασφαλή Θέση Εκκίνησης Δρομέα (Α.Θ.Ε.Δ.) .

- Οι δρομείς θα εισέρχονται στο χώρο του block στο οποίο έχουν τοποθετηθεί με βάση το παρακάτω χρονοδιάγραμμα:

Αγώνας Μαραθωνίου Α: Μέχρι τις 08.45πμ

Αγώνας Μαραθωνίου Β:  Μέχρι τις 09.30πμ

- Οι συμμετέχοντες σε κάθε block και σε κάθε σειρά καθορίζονται εκ των προτέρων ονομαστικά από το σύστημα χρονομέτρησης και φέρουν ονομαστικοποιημένο chip επί του αριθμού συμμετοχής τους, ώστε αφενός να διατηρούν την συγκεκριμένη και ορισμένη συμμετοχή τους στο block εκκίνησης ώστε να ελέγχεται η θέση τους στο block και αφετέρου να ελέγχεται η πορεία τους στην εκκίνηση, η πορεία τους στη διαδρομή (μέσω των σημείων ηλεκτρονικού ελέγχου και χρονομέτρησης), αλλά και στον τερματισμό.

- Έχοντας νωρίτερα υποχρεωτική θέση/στάση αναμονής για την εκκίνηση, οι δρομείς εκκινούν διαδοχικά – εκ των πραγμάτων - διατηρώντας τις προ-υπάρχουσες αποστάσεις μεταξύ τους, προς κάθε κατεύθυνση. Η εκκίνηση των δρομέων θα πραγματοποιείται ανά 5-6 σειρές (ανά περίπου 50 συμμετέχοντες).

- Να σημειωθεί ότι, οι δρομείς κατανέμονται στα blocks εκκίνησης (χωρίς δυνατότητα αυθαίρετης αλλαγής) με βάση τις επιδόσεις τους, οπότε εξασφαλίζεται ενιαίος ρυθμός κίνησης για τους συμμετέχοντες σε συγκεκριμένο block εκκίνησης, με επακόλουθο τις λιγότερες πιθανές προσπεράσεις δρομέων σε ολόκληρη την εξέλιξη του αγώνα και τον μικρότερο δυνατό συγχρωτισμό με άλλους δρομείς, πέραν των τριγύρω ευρισκομένων.

- Η απόσταση από το τέλος τoυ 1ου μέχρι την αρχή του 2ου block εκκίνησης ορίζεται σε 4-5 μ.

- Η χρονοκαθυστέρηση εκκίνησης μεταξύ των blocks, δύναται να εκτείνεται μέχρι 10’. Στο χρόνο που απαιτείται για την εκκένωση του block που εκκινεί, προστίθεται α) o χρόνος που απαιτείται για την τοποθέτηση των δρομέων του επόμενου block στις υποχρεωτικές ατομικές θέσης/στάσης αναμονής για την επόμενη εκκίνηση και β) επιπλέον χρόνος 2-3’, μέχρι την έναρξη της εκκίνησης του εν λόγω block.

- Για απόσταση τουλάχιστον 200μ – 300μ. (3.000 μ2) μετά την εκκίνηση θα υπάρχει ένδειξη ροής, προκειμένου να υποδεικνύονται στους δρομείς η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν και οι αποστάσεις που θα πρέπει να τηρούν κατά τη διάρκεια του αγώνα δρόμου.

Καλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να τηρήσουν τους κανόνες που διέπουν την εκκίνηση και να ακολουθούν τις οδηγίες των στελεχών και των εθελοντών/ντριων της Ο.E. του ΑΜΑ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η εκκίνηση αθλητών από blocks στα οποία δεν ανήκουν ελέγχεται ηλεκτρονικά και επιφέρει την αυτόματη ακύρωσή τους και τη διαγραφή τους από τον πίνακα αποτελεσμάτων.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ


Σχετική ένδειξη υπάρχει σε κάθε χιλιόμετρο της αγωνιστικής διαδρομής.

ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ – WC


Χημικές τουαλέτες υπάρχουν στην εκκίνηση, στον τερματισμό και στους σταθμούς τροφοδοσίας του αγώνα.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ


Η Ο.Ε. του ΑΜΑ καλύπτει υγειονομικά τον αγώνα. Το ΕΚΑΒ είναι ο φορέας της υγειονομικής κάλυψης. Ιατρική βοήθεια παρέχεται στην αγωνιστική διαδρομή και στους χώρους της εκκίνησης και του τερματισμού. Τους τελευταίους δρομείς ακολουθεί ασθενοφόρο. Διασώστες/ Εθελοντές παροχής Πρώτων Βοηθειών βρίσκονται σε ολόκληρη την αγωνιστική διαδρομή παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες και επικοινωνώντας με τους υπεύθυνους της υγειονομικής κάλυψης των αγώνων.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΟΤΑ


Υπενθυμίζεται ότι δεν παρέχεται υπηρεσία προσωπικών ποτών στους σταθμούς τροφοδοσίας. Η υπηρεσία αυτή παρέχεται μόνο στους elite αθλητές, καθώς και στους αθλητές και τις αθλήτριες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ


Στο πλαίσιο υλοποίησης του περιβαλλοντικού προγράμματος του ΑΜΑ 2021, η απόρριψη των πλαστικών μπουκαλιών, και ποτηριών θα πρέπει να γίνεται στους χάρτινους και πλαστικούς κάδους μετά από τα τραπέζια υδροδοσίας, προκειμένου να διατηρείται καθαρή η διαδρομή και να προωθηθούν προς τελική ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση τα συλλεγόμενα απορρίμματα.

Στον τερματισμό τα υπολείμματα μπανάνας απορρίπτονται στους κάδους με τη σχετική σήμανση, ξεχωριστά από τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα απορρίμματα προκειμένου να προωθηθούν προς κομποστοποίηση.

ΑΡΓΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ


Για την ολοκλήρωση του Μαραθωνίου Δρόμου και του Δυναμικού Βαδίσματος έχει καθοριστεί χρονικό όριο επτά (7) ωρών. Σε περίπτωση που δρομέας ή βαδιστής δεν ολοκληρώσει την προσπάθειά του μέσα στο καθορισμένο χρονικό διάστημα (βλέπε παρακάτω: Χρονικό Όριο Ολοκλήρωσης του Αγώνα), τότε πρέπει να διακόψει την προσπάθειά του και να μεταφερθεί στον τερματισμό από τα στελέχη της Ο.Ε. του ΑΜΑ. Εάν αποφασίσει να συνεχίσει με δική του ευθύνη, πρέπει να μετακινηθεί υποχρεωτικά στο πεζοδρόμιο και να συνεχίσει εκεί την προσπάθειά του. Το μέτρο επιβάλλεται για την ασφάλεια των δρομέων και την απρόσκοπτη ροή της κυκλοφορίας. Μετά τις αναγραφόμενες ώρες η μαραθώνια διαδρομή παραδίδεται τμηματικά στην κυκλοφορία των τροχοφόρων. Παρακαλούμε τους δρομείς να τηρήσουν τις παραπάνω οδηγίες για τη δική τους ασφάλεια.

ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΔΡΟΜΕΩΝ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ


Τους δρομείς ακολουθεί λεωφορείο της Ο.Ε. του ΑΜΑ, το οποίο μεταφέρει στον τερματισμό όσους δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους. Εάν κάποιος δρομέας εγκαταλείψει, θα πρέπει να κατευθυνθεί προς τον πλησιέστερο σταθμό τροφοδοσίας ή να επικοινωνήσει με κάποιο στέλεχος ή εθελοντή της Ο.Ε. σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής. Σε περίπτωση που κάποιος δρομέας δεν χρειάζεται ιατρική βοήθεια, μπορεί: α) να παραμείνει στο σημείο όπου σταμάτησε έως ότου τον περισυλλέξει όχημα της διοργάνωσης που θα τον μεταφέρει υποχρεωτικά στον τερματισμό, β) να περιμένει το λεωφορείο που ακολουθεί τους τελευταίους δρομείς, το οποίο περισυλλέγει τους αθλητές που εγκαταλείπουν, γ) να κατευθυνθεί προς τον τερματισμό με δική του ευθύνη.

ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ


Για την ολοκλήρωση του Μαραθωνίου Δρόμου και του Δυναμικού Βαδίσματος έχει καθοριστεί χρονικό όριο επτά (7) ωρών, στις 17:10' συνυπολογίζοντας τη χρονική καθυστέρηση όλων των διαδοχικών εκκινήσεων.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι αθλητές που τυχόν συνεχίζουν την προσπάθειά τους πέραν του καθορισμένου χρονικού ορίου, σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής, πρέπει να γνωρίζουν ότι τρέχουν ή βαδίζουν με δική τους ευθύνη. Η Τροχαία θα παραδίδει στην κυκλοφορία την αγωνιστική διαδρομή σταδιακά, μετά τη διέλευση και του τελευταίου δρομέα από τους σταθμούς τροφοδοσίας εντός του καθορισμένου χρονικού ορίου.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗ

Όλοι οι δρομείς πρέπει να φέρουν το chip χρονομέτρησης που είναι κολλημένο πίσω από τον αριθμό συμμετοχής τους, το οποίο παρέλαβαν από το Κέντρο Εγγραφών και Διανομής Υλικού στο κλειστό γήπεδο του ΤάεΚβον Ντο (Παλαιό Φάληρο).

Σε ενδιάμεσα σημεία της διαδρομής του Μαραθωνίου (ανά 5 χιλιόμετρα και στο 21.1χλμ.), υπάρχουν ζώνες ελέγχου ηλεκτρονικής χρονομέτρησης για την καταγραφή των ενδιάμεσων χρόνων. Όποιος αθλητής δεν έχει ηλεκτρονική ένδειξη στην εκκίνηση, στους ενδιάμεσους σταθμούς (split timing zones) και στον τερματισμό, ακυρώνεται.

Το chip χρονομέτρησης μαζί με τον αριθμό του δρομέα υποδηλώνουν στο ηλεκτρονικό σύστημα την ταυτότητα του αθλητή και το block εκκίνησής του. Μόνο οι αθλητές οι οποίοι: (α) συμμετέχουν στον αγώνα έγκυρα, (β) τοποθετούνται στο σωστό block εκκίνησης, (γ) παρουσιάζουν ένδειξη χρόνου στις ζώνες ηλεκτρονικού ελέγχου και (δ) τερματίζουν εντός του χρονικού ορίου ολοκλήρωσης του αγώνα, θα περιληφθούν στα τελικά αποτελέσματα – όπου ανακοινώνεται η τελική επίδοση και οι ενδιάμεσοι χρόνοι τους – και θα παραλάβουν πιστοποιητικό συμμετοχής και επίδοσης.

ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΑ


Μπροστά από τον προπορευόμενο δρομέα υπάρχει όχημα με μεγάλο ψηφιακό χρονόμετρο στην οροφή. Επίσης, ψηφιακό χρονόμετρο υπάρχει στον τερματισμό.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ


Η τήρηση των κανονισμών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (World Athletics - WA), της Διεθνούς Ένωσης Μαραθωνίων Δρόμων και Αγώνων Αποστάσεων (AIMS) και του ΣΕΓΑΣ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή και ισότιμη συμμετοχή όλων των δρομέων σε αυτό το μαζικό αθλητικό γεγονός. Επιπλέον, απαιτείται η αμοιβαία κατανόηση και βοήθεια μεταξύ των δρομέων, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα, όπως επιβάλλουν το αθλητικό ήθος και οι αξίες που διαπνέουν τον Αυθεντικό Μαραθώνιο. Μεμονωμένοι δρομείς αλλά και ομάδες δρομέων οφείλουν να σέβονται τους συναθλητές τους, να μην αλληλοεμποδίζονται στην προσπάθειά τους και να μην εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.

Σε περίπτωση μη τήρησης των κανόνων οι κριτές του αγώνα και τα στελέχη της Ο.Ε. του ΑΜΑ μπορούν να ακυρώσουν αθλητές και να τους διαγράψουν από τον πίνακα αποτελεσμάτων μετά τον αγώνα, αξιολογώντας ενστάσεις, ηλεκτρονικό και οπτικό υλικό.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα συνιστάται και εποπτεύεται οι δρομείς να διατηρούν όσο δυνατό μεγαλύτερες αποστάσεις και να προσαρμόζονται με τα παρακάτω:

Το τρέξιμο των δρομέων δίπλα-δίπλα είναι ασφαλές μόνο όταν τηρείται απόσταση ασφαλείας μεταξύ των δρομέων 2μ.

Το τρέξιμο των δρομέων σε κλιμακωτό σχηματισμό (ο ένας μπροστά και ο άλλος πίσω δεξιά ή αριστερά) είναι ασφαλές μόνο όταν τηρείται νοητή πλαϊνή απόσταση μεταξύ των δρομέων 2μ.

Το τρέξιμο των δρομέων σε ομάδες με αποστάσεις μεταξύ των μικρότερες από αυτές που αναφέρονται παραπάνω θα πρέπει να αποφεύγεται.

- Οι δρομείς θα πρέπει να τρέχουν φορώντας την αθλητική τους αμφίεση, την οποία σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να αφαιρούν πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τον τερματισμό μέχρι και την παραλαβή της τσάντας με τον ρουχισμό τους.

- Το ωρολόγιο πρόγραμμα του αγώνα και η τμηματική/διαδοχική εκκίνηση των block των δρομέων γίνεται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να καθιστούν απόλυτα διαχειρίσιμη και ελεγχόμενη τη συνάθροιση των δρομέων, τόσο κατά τη διαδρομή, όσο και στον τερματισμό.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή αθλητών με αγωνιστικά ή χειρήλατα αγωνιστικά αμαξίδια. Η Ο.Ε. του ΑΜΑ λόγω της μορφής της διαδρομής, της μεγάλης συμμετοχής δρομέων, των υποδομών – λειτουργιών για την ταυτόχρονη διεξαγωγή πολλαπλών αγώνων την ίδια μέρα, τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και σε ολόκληρη τη μαραθώνια διαδρομή, μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των δρομέων μόνο με τους προαναφερθέντες όρους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή δρομέων συνοδεύοντας ζώο, ούτε η συμμετοχή με υποστήριξη μηχανικού ή άλλου μέσου, π.χ. ποδήλατο, πατίνι, skates.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΒΑΔΙΣΜΑΤΟΣ


Για τους αθλητές του Δυναμικού Βαδίσματος ισχύουν όλοι οι κανόνες που ισχύουν και για τους δρομείς, με τις παρακάτω ιδιαιτερότητες:

1. Οι αθλητές που δήλωσαν συμμετοχή στο Δυναμικό Βάδισμα τοποθετούνται υποχρεωτικά στο τελευταίο block, με ώρα εκκίνησης τις 10:06'. Τυχόν εκκίνηση βαδιστή από διαφορετικό block επιφέρει την ακύρωσή του.

2. Χρονικό όριο τερματισμού είναι οι επτά (7) ώρες, στις 17:10'., συνυπολογίζοντας και τη χρονοκαθυστέρηση των διαδοχικών εκκινήσεων.

3. Οποιαδήποτε αλλαγή αγωνίσματος συνεπάγεται την αλλαγή του αριθμού συμμετοχής και μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο κατόπιν ενημέρωσης και άδειας της Ο.Ε. του ΑΜΑ, το αργότερο έως το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021.

4. Δεν υπάρχει ξεχωριστή κατηγορία αποτελεσμάτων για το Δυναμικό Βάδισμα, ούτε νικητές.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ – ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ


Όλες οι αγωνιστικές διαδρομές είναι ελεύθερες από την κυκλοφορία των οχημάτων. Στο ρεύμα του δρόμου όπου τρέχουν οι αθλητές δεν έχουν δικαίωμα κίνησης οι μη συμμετέχοντες (θεατές, συνοδοί , κ.ά.), με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο. Το διπλανό ρεύμα από εκείνο των αθλητών παραμένει στη διάθεση της Τροχαίας, του ΕΚΑΒ και των οχημάτων υποστήριξης της διοργάνωσης.

Η κίνηση συνοδών ανάμεσα σε αθλητές, η παρεμπόδιση της κίνησής τους, η μη επίδειξη της ειδικής άδειας (διαπίστευση) και η μη συμμόρφωση στις οδηγίες της Τροχαίας και των υπεύθυνων της διοργάνωσης επιφέρει την άμεση αποβολή των παραβατών από τη διαδρομή και την ακύρωση των συνοδευόμενων αθλητών.

Η παρακολούθηση των αγώνων του ΑΜΑ από θεατές, συνοδούς και φίλους των δρομέων και η μετακίνησή τους επιτρέπεται μόνο με τους τρόπους που υποδεικνύονται στους ειδικούς χάρτες (Μετρό, συγκοινωνίες εκτός αγωνιστικής διαδρομής). Δεν επιτρέπεται η συνοδεία αθλητών με μη μηχανοκίνητο μέσο (π.χ. ποδήλατο).

ΣΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ


Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στον αγώνα και ο τερματισμός δρομέων χωρίς αριθμό συμμετοχής. Η είσοδός τους στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα εμποδίζεται. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στον αγώνα και ο τερματισμός δρομέων συνοδεύοντας ζώο, ούτε η συμμετοχή και ο τερματισμός με υποστήριξη μηχανικού ή άλλου μέσου, π.χ. ποδήλατο, πατίνι, skates. Η είσοδός τους στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα εμποδίζεται.

ΓΡΑΜΜΗ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ


Εισερχόμενοι στο χώρο του τερματισμού οι αθλητές ακολουθούν την πορεία που υποδεικνύεται από κριτές και εθελοντές και οριοθετείται από κώνους. Κατευθύνονται προς τη γραμμή τερματισμού τρέχοντας τα τελευταία 170μ. στο ταρτάν του Παναθηναϊκού Σταδίου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο τερματισμός των αθλητών γίνεται στην αριστερή πλευρά του Σταδίου.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ


Αμέσως μετά τον τερματισμό όλοι οι δρομείς πρέπει να συνεχίσουν να βαδίζουν προς την έξοδο. Εάν χρειαστούν ιατρική βοήθεια, θα τους παρασχεθεί από το ιατρικό προσωπικό που βρίσκεται στην περιοχή του τερματισμού. Αμέσως μετά τον τερματισμό οι δρομείς παραλαμβάνουν αναμνηστικό μετάλλιο και κατευθύνονται προς την έξοδο του Σταδίου χρησιμοποιώντας την ειδική ράμπα που περνάει πάνω από το αριστερό μαρμάρινο τοιχίο δίπλα στις πόρτες εισόδου και καταλήγει στα προπύλαια του Σταδίου.

Οι εθελοντές που στελεχώνουν τους συγκεκριμένους σταθμούς παραλαβής μεταλλίων εποπτεύουν τη διανομή των μεταλλίων στους δρομείς ακουμπώντας τα επάνω σε ένα τραπέζι, από όπου ο δρομέας τα παραλαμβάνει ο ίδιος, χωρίς άμεση φυσική επαφή με τον εθελοντή.

Έξω από το Στάδιο παρέχονται στους τερματίζοντες δρομείς: νερό, ισοτονικά ποτά, χυμοί, μπάρες δημητριακών, μπανάνες. Οι εθελοντές/ντριες που στελεχώνουν τους συγκεκριμένους σταθμούς παραλαβής  εποπτεύουν τη διανομή των παραπάνω ειδών στους δρομείς ακουμπώντας τα επάνω σε ένα τραπέζι, από όπου ο δρομέας τα παραλαμβάνει ο ίδιος, χωρίς άμεση φυσική επαφή με τον εθελοντή.

Κατόπιν οι δρομείς κατευθύνονται στον ειδικά διαμορφωμένο ανοικτό χώρο για να παραλάβουν τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Οι δρομείς μπορούν να επιστρέψουν στις κερκίδες του Σταδίου ακολουθώντας τις υποδείξεις των εθελοντών για να παρακολουθήσουν τον τερματισμό των συναθλητών τους.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ


Η πρόσβαση στον αγωνιστικό χώρο του Σταδίου επιτρέπεται μόνο στους δρομείς που έχουν αριθμό συμμετοχής (bib number) και τερματίζουν, καθώς και στα μέλη της Ο.Ε. του ΑΜΑ που έχουν τη σχετική ένδειξη στη διαπίστευσή τους. Συγγενείς, φίλοι, συνοδοί, προπονητές δεν θα πρέπει να επιδιώκουν την πρόσβαση στην περιοχή αυτή, διότι δυσκολεύουν τόσο τους δρομείς κατά την έξοδό τους όσο και τις προγραμματισμένες λειτουργίες της Ο.Ε. Επίσης, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε οποιονδήποτε θελήσει να εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο του Σταδίου με άλλα μέσα (π.χ. ποδήλατο, πατίνι κ.λπ.). Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να ενημερώσουν τους συνοδούς τους για τους κανονισμούς αυτούς.

ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΕΠΑΘΛΩΝ


Οι Τελετές Απονομών στους τρεις πρώτες/πρώτες νικητές/νικήτριες του αγώνα θα γίνουν με απόλυτη τήρηση των κανόνων φυσικής απόστασης και περιορισμού των επαφών και με την παρουσία μόνο των συμμετεχόντων νικητών.

Έπαθλα (μετάλλιο και δίπλωμα) απονέμονται στους τρεις πρώτους της γενικής κατάταξης Ανδρών και Γυναικών του Μαραθωνίου, καθώς και στους νικητές και στις νικήτριες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μαραθωνίου Δρόμου του ΣΕΓΑΣ. Κύπελλο απονέμεται μόνο στον πρώτο αθλητή και στην πρώτη αθλήτρια του αγώνα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ


Κατά τη διάρκεια του αγώνα θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση για τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.athensauthenticmarathon.gr. Με τη λήξη κάθε αγώνα ανακοινώνονται άμεσα τα επίσημα αποτελέσματα των πρώτων δρομέων. Τα ανεπίσημα αποτελέσματα για όλους τους συμμετέχοντες ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης μετά τη λήξη των αγώνων δίνοντας τη δυνατότητα σε όποιον ενδιαφέρεται να υποβάλει έγγραφη ένσταση εντός πέντε (5) ημερολογιακών ημερών. Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών.

 

Μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων και σε χρονικό διάστημα μερικών ημερών οι δρομείς που τερμάτισαν έγκυρα έχουν τη δυνατότητα να «κατεβάσουν» δωρεάν από την ιστοσελίδα marathonphotos.live τα ατομικά Πιστοποιητικά Συμμετοχής τους.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ


Η Οργανωτική Επιτροπή συνεργάζεται με το διεθνές φωτογραφικό πρακτορείο Marathon Photos. Οι συμμετέχοντες μπορούν να προμηθευτούν φωτογραφικό υλικό από την ιστοσελίδα: marathonphotos.live.

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ


Ο αγώνας θα μεταδοθεί τηλεοπτικά με ζωντανή μετάδοση από την ΕΡΤ, από τις 08:45' μέχρι τις 12:20'.

 ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΔΡΟΜΕΩΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ