Βάδην: Ντρισμπιώτη και Garcia κυρίαρχες, σπουδαίες επιδόσεις από Yamanishi και Stano

 Runbeat Team   14:04 26-12-2022  

Βάδην: Ντρισμπιώτη και Garcia κυρίαρχες, σπουδαίες επιδόσεις από Yamanishi και Stano


Το βάδην εξελίχθηκε στο αγώνισμα της χρονιάς για την Ελλάδα το 2022. Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κατάφερε να βάλει σε όλα ελληνικά σπίτια ένα όχι και τόσο διαδεδομένο αγώνισμα του στίβου. Αρχικά με την παρουσία της στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον, όπου κατέκτησε την 4η θέση μετά από έναν καταπληκτικό αγώνα που έκανε συναγωνιζόμενη τις κορυφαίες αθλήτριες του κόσμου. Λίγες εβδομάδες αργότερα ήταν η απόλυτη πρωταγωνίστρια στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονάχου. Κατέκτησε αρχικά το χρυσό μετάλλιο στα 35χλμ βάδην των γυναικών και μερικές ημέρες αργότερα πήρε μέρος και στα 20χλμ βάδην κάνοντας ένα εκπληκτικό νταμπλ.

 

Μαζί με την Kimberly Garcia ήταν οι αθλήτριες της χρονιάς στο βάδην καθώς και η Περουβιανή έκανε το νταμπλ στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον κατακτώντας την 1η θέση τόσο στα 35χλμ όσο και στα 20χλμ βάδην .

Ας κάνουμε, όμως μία αναδρομή στις κορυφαίες επιδόσεις του 2022 στο βάδην σε άνδρες και γυναίκες.

Στα 20χλμ ανδρών έλαμψε το άστρο του Toshikazu Yamanishi καθώς ο Ιάπωνας βαδιστής έδωσε βαρύτητα στους μεγάλους αγώνες με στόχο να πετύχει ρεκόρ και τα κατάφερε. Αγωνίστηκε μόλις τρεις φορές το 2022 – δύο φορές στα 20χλμ και μια στα 35χλμ– αλλά έκανε κάθε εμφάνιση να μετράει κατακτώντας αντίστοιχες νίκες.

Άνοιξε τη σεζόν με νίκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα βάδην στο Μουσκάτ με χρόνο 1:22:52 αφήνοντας δεύτερο τον συμπατριώτη του Koki Ikeda κατά 37 δευτερόλεπτα.

Ο Yamanishi και ο Ikeda ήταν αυτοί που τερμάτισαν στις δύο πρώτες θέσεις και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον αν και αυτή τη φορά η διαφορά μεταξύ των δύο ήταν μικρότερη με τον Yamanishi να υπερασπίζεται επιτυχώς τον τίτλο του τερματίζοντας σε 1:19:07, επτά δευτερόλεπτα γρηγορότερα από τον Ikeda. Ο Σουηδός Perseus Karlstrom ήταν τρίτος με χρόνο 1:19:18, και ο Αφρικανός πρωταθλητής της Κένυας Samuel Gathimba - που ήταν τρίτος στο Μουσκάτ - τερμάτισε τέταρτος σε 1:19:25.




Κι ενώ ο Yamanishi ήταν νικητής στις μεγαλύτερες διοργανώσεις της χρονιάς, η εξέλιξη στις συναντήσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας είχαν περισσότερο σασπένς με τις νίκες να μοιράζονται σε διαφορετικούς βαδιστές.

Ο Βραζιλιάνο Caio Bonfim κυριάρχησε στο Podebrady (1:18:54), στη συνέχεια ο Jose Barrondo ήταν νικητής στο Dudince (1:20:56). Ο Brian Pintado από τον Ισημερινό πήρε τα ηνία στο Rio Maior (1:21:54) και ο Ισπανός Alvaro Martin κέρδισε εντός έδρας στη La Coruna (1:19:58).

Ο επόμενος αγώνας του Martin στην απόσταση ήταν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου, όπου κέρδισε το χρυσό με χρόνο 1:19:11 καθώς ο Karlstrom κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο. Η σταθερότητα του Karlstrom στη διάρκεια της σεζόν ανταμείφθηκε με τον τίτλο στο World Race Walking Tour.

Τον ταχύτερο χρόνο της σεζόν τον πέτυχε ο Ρώσος Vasiliy Mizinov που τερμάτισε την απόσταση σε 1:17:47 τον Ιανουάριο, όμως η απαγόρευση στους Ρώσους αθλητές μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί εκτός Ρωσίας.

Τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο τον πέτυχε ο Ikeda τερματίζοντας σε 1:18:53 στη Wajima τον Απρίλιο.

Οι μεγάλοι νικητές

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα: Toshikazu Yamanishi - JPN 1:19:07

Παγκόσμιο πρωτάθλημα βάδην ομάδων: Toshikazu Yamanishi - JPN 1:22:52

Πρωτάθλημα Αφρικής: Samuel Gathimba - KEN 1:22:01

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα: Alvaro Martin - ESP 1:19:11

Πρωτάθλημα NACAC (20.000m): Jose Ortiz - GUA 1:26:21.08

Βάδην: Ντρισμπιώτη και Garcia κυρίαρχες, σπουδαίες επιδόσεις από Yamanishi και Stano runbeat.gr

Απόλυτη πρωταγωνίστρια η Kimberly Garcia

Η Kimberly Garcia εξελίχθηκε στην απόλυτη κυρίαρχο του αγωνίσματος των 20χλμ κερδίζοντας με άνεση τον τίτλο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον.

Η Περουβιανή σταρ έγραψε ιστορία καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε δύο χρυσά στο βάδην σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Μπορεί να μην κέρδισε όλους τους αγώνες που μετείχε, όμως ανέβηκε σε όλους στο βάθρο και ήταν έτοιμη όταν έπρεπε. Η Ma Xhenxia από την Κίνα κυριάρχησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ομάδων βάδην στο Μουσκάτ, κερδίζοντας τον τίτλο στα 20 χλμ. Δεύτερη ήταν η συμπατριώτισσά της Yang Jiayu και τρίτη η Garcia. Δύο μήνες αργότερα στο Ρίο Μάιορ, η Garcia πέτυχε την πρώτη της νίκη στα 20χλμ τερματίζοντας σε 1:32:42.

Η Κινέζα Qieyang Shijie κέρδισε στη Λα Κορούνια τρεις εβδομάδες αργότερα με χρόνο 1:27:50. Δεύτερη ήταν η Garcia ο με εθνικό ρεκόρ 1:28:38, ενώ ο επόμενος αγώνας της ήταν στο Όρεγκον πέτυχε νέο εθνικό ρεκόρ με 1:26:58. Έκπληξη αποτέλεσε και το ασημένιο μετάλλιο από την Katarzyna Zdzieblo με εθνικό ρεκόρ 1:27:31, ενώ τρίτη ήταν η Qieyang με 1:27:56.




Ακολουθώντας το παράδειγμα της Kimberly Garcia, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη έγινε η δεύτερη βαδίστρια μέσα στη σεζόν που κέρδισε και τα 20χλμ και τα 35χλμ βάδην στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονάχου.

Η Jemima Montag μπορεί να έχασε για λίγο ένα μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά η Αυστραλή σημείωσε εθνικό ρεκόρ 1:27:27 τον Φεβρουάριο και ολοκλήρωσε τη σεζόν με το χρυσό μετάλλιο στους Αγώνες Κοινοπολιτείας.

Οι μεγάλοι νικητές

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα: Kimberly Garcia - PER 1:26:58

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα βάδην ομάδων: Ma Zhenxia - CHN 1:30:22

Πρωτάθλημα Αφρικής: Emily Ngii - KEN 1:34:30

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα: Αντιγόνη Ντρισμπιώτη - GRE 1:29:03

Πρωτάθλημα NACAC (20.000μ): Mirna Ortiz - GUA 1:40:04.78

Βάδην: Ντρισμπιώτη και Garcia κυρίαρχες, σπουδαίες επιδόσεις από Yamanishi και Stano runbeat.gr

Μεγάλη μάχη για την πρωτιά στο Όρεγκον

Τα 35 χιλιόμετρα αποτελούν έναν νέο αγώνισμα ουσιαστικά καθώς τα 50χλμ αντικαταστήθηκαν από τη συγκεκριμένη απόσταση, ωστόσο, έγιναν αρκετοί ενδιαφέροντες αγώνες.

Στο Παγκόσμιο του Όρεγκον ο Ιταλός Massimo Stano απέδειξε ότι ο Ολυμπιακός του τίτλος στα 20 χιλιόμετρα πέρυσι δεν ήταν τυχαίος καθώς ηγήθηκε του αγώνα και πήρε τη νίκη μόλις ένα δευτερόλεπτο μπροστά από τον Ιάπωνα κάτοχο του ρεκόρ στα 50χλμ, Masatora Kawano. Και οι δύο άντρες σημείωσαν ηπειρωτικά ρεκόρ (2:23:14 έως 2:23:15). Ο Perseus Karlstrom ολοκλήρωσε το βάθρο με το δεύτερο χάλκινο μετάλλιο του, μία εβδομάδα αφότου τερμάτισε τρίτος στα 20χλμ.




Λίγους μήνες πριν, ο Karlstrom ήταν νικητής στα 35χλμ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μουσκάτ, τερματίζοντας 40 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Alvaro Martin από την Ισπανία, ενώ τρίτος ήταν ο επίσης Ισπανός Miguel Angel Lopez, ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2015 στα 20 χιλιόμετρα. Στη συνέχεια κατέλαβε τη 10η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με εθνικό ρεκόρ 2:25:58 και ολοκλήρωσε τη σεζόν του σε υψηλό επίπεδο παίρνοντας το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου.

Ο Caio Bonfim κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 35 χιλιόμετρα στους Αγώνες της Νότιας Αμερικής.

Όπως ήταν αναμενόμενο σε ένα νέο άθλημα σημειώθηκαν αρκετά εθνικά και ηπειρωτικά ρεκόρ. Έτσι, πέραν από αυτά που αναφέραμε ήδη, ρεκόρ σημείωσαν ο Brian Pintado από τον Ισημερινό, ο Κινέζος He Xianghong, ο Καναδός Evan Dunfee, ο Bonfim από τη Βραζιλία και ο Eider Arevalo από την Κολομβία.

Οι μεγάλοι νικητές

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα: Massimo Stano - ITA 2:23:14

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα βάδην: Perseus Karlstrom - SWE 2:36:14

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα: Miguel Angel Lopez - ESP 2:26:49

Βάδην: Ντρισμπιώτη και Garcia κυρίαρχες, σπουδαίες επιδόσεις από Yamanishi και Stano runbeat.gr

Περού και Ελλάδα έδειξαν το… δρόμο

Η μείωση της απόστασης από 50χλμ σε 35χλμ και το γεγονός ότι μεσολάβησε μία εβδομάδα ανάμεσα στα 35χλμ και στα 20χλμ βοήθησε στο να πραγματοποιηθούν δύο φοβερά νταμπλ τόσο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα όσο και στο Ευρωπαϊκό.

Η Kimberly Garcia ήταν κυρίαρχη και στα 35χλμ στο Όρεγκον κατακτώντας μία άνετη νίκη, ενώ δεύτερη ήταν η Πολωνή Katarzyna Zdzieblo και τρίτη η Κινέζα Qieyang Shijie.

Η Glenda Morejon ήταν νικήτρια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ομάδων βάδην αφήνοντας στη 2η και 3η θέση τις Li Maocuo και Zdzieblo αντίστοιχα.




Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη μπορεί να έχασε για λίγο το μετάλλιο στο Όρεγκον στα 35χλμ, ωστόσο, πανηγύρισε διπλά στο Μόναχο κατακτώντας το χρυσό και στις δύο αποστάσεις.

Οι μΜεγάλοι νικητές

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα: Kimberly Garcia - PER 2:39:16

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα βάδην: Glenda Morejon - ECU 2:48:33

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα: Αντιγόνη Ντρισμπιώτη - GRE 2:47:00

Βάδην: Ντρισμπιώτη και Garcia κυρίαρχες, σπουδαίες επιδόσεις από Yamanishi και Stano runbeat.gr