Διαβήτης και άθληση: Τα «ειδικά» οφέλη

 Runbeat Team   18:05 14-01-2021  

Διαβήτης και άθληση: Τα «ειδικά» οφέλη


Ο διαβήτης ή πιο ολοκληρωμένα, ο σακχαρώδης διαβήτης, αποτελεί μία πάθηση που ταλαιπωρεί περισσότερα από 150 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. «Υπεύθυνοι» για τον διαβήτη είναι σε ένα μεγάλο ποσοστό η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία, όμως υπάρχει τρόπος να τον καταπολεμήσουμε. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το τρέξιμο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται με την μεγαλύτερη κατανάλωση της γλυκόζης από τους μύες μας κατά τη διάρκεια της άθλησης.

Το τρέξιμο, αλλά και γενικότερα η άθληση μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό ενός ατόμου με διαβήτη. Πριν συνεχίσουμε βέβαια, να πούμε πως ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ανθεκτική υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια (σταδίου III-IV NYHA), σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες, ασταθή στηθάγχη, ενεργή ηπατική νόσο, αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, σοβαρή εγκεφαλική και περιφερική αγγειακή νόσο ή κάποιο ορθοπεδικό πρόβλημα, απαγορεύεται να συμμετάσχουν σε προγράμματα άθλησης.

Αφού λοιπόν υπάρξει η κατάλληλη συμβουλή και επικοινωνία με τον γιατρό, τα άτομα με διαβήτη μπορούν να ξεκινήσουν να αθλούνται, με την αερόβια άσκηση να έχει να τους προσφέρει πολλά. Όπως είναι φυσικό, εκτός από τη σωστή ρύθμιση του βάρους και την διατήρηση μίας πολύ καλής φυσικής κατάστασης, υπάρχουν και τα «ειδικά» οφέλη που έχουν τα άτομα με διαβήτη. Αρχικά, μειώνεται η αρτηριακή πίεση, αλλά και τα τριγλυκερίδια, γεγονός το οποίο βοηθάει ιδιαίτερα τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Από εκεί και πέρα, τα επίπεδα γλυκόζης μένουν στα κατάλληλα επίπεδα, η λήψη των φαρμάκων μειώνεται και γενικότερα υπάρχει μία συνεχής «νικηφόρα μάχη» με το σάκχαρο.

Τα διαβητικά άτομα πρέπει να λαμβάνουν πάντα υπόψιν βέβαια την πιθανότητα της ξαφνικής μείωσης του επιπέδου γλυκόζης του αίματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμικά επεισόδια ή σε κράμπες. Σε αυτή την περίπτωση τα συγκεκριμένα άτομα ενδέχεται να χρειαστούν άμεση βοήθεια, συνεπώς καλό είναι να έχουν ενημερώσει τα άτομα που αθλούνται και γυμνάζονται μαζί τους για την πάθησή τους, εκ των προτέρων. Κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, απαραίτητοι «συνοδοί» είναι το νερό, μία μικρή ποσότητα ζάχαρης, μπισκότα ή ακόμα και χυμός, με τον μετρητή γλυκόζης να περιλαμβάνεται επίσης στα «must». Τέλος, όταν ολοκληρώνει την άθλησή του ένα άτομο με διαβήτη, θα πρέπει να καταναλώνει πολλά υγρά, ενώ εννοείται πως δεν πρέπει να παραλείπει τη δόση ινσουλίνης, σε περίπτωση που την περιλαμβάνει η αγωγή που ακολουθεί.