Doping: Αποκλεισμός σε Κενυάτη μαραθωνοδρόμο, Νιγηριανή σπρίντερ και σε επτά ποδηλάτες από την Πορτογαλία!

 Runbeat Team   15:43 12-10-2022  

Doping: Αποκλεισμός σε Κενυάτη μαραθωνοδρόμο, Νιγηριανή σπρίντερ και σε επτά ποδηλάτες από την Πορτογαλία!


Αρκετά συχνά βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας υποθέσεις και σκάνδαλα doping, με αποτέλεσμα να υπάρχει αλλοίωση αποτελεσμάτων, αποκλεισμοί αθλητών αλλά και σκληρές συνέπειες για τους παραβάτες. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα, τόσο στον χώρο του στίβου, όσο και στον χώρο της ποδηλασίας υπάρχουν αρκετές υποθέσεις αθλητών που μας απασχολούν για τους λάθος λόγους.

Αρχικά, ο γνωστός Κενυάτης δρομέας Mark Kangogo αποκλείστηκε από την Μονάδα Ακεραιότητας Αθλητισμού για την χρήση απαγορευμένων ουσιών που βρέθηκαν στον οργανισμό του. Ο Kangogo έχει στην κατοχή του το ρεκόρ του μαραθωνίου του Λουξεμβούργου με 2:12:10 από το 2018 και μπήκε στην λίστα με τους 21 Κενυάτες που έχουν δεχθεί ποινή από την Μονάδα Ακεραιότητας Αθλητισμού μέσα στο 2022. Ο Kangogo νίκησε επίσης φέτος τον Αύγουστο τον πολύ δύσκολο αγώνα του Sierre-Zinal της Ελβετίας.

 

Από την AIU αποκλείστηκε επίσης η Nzubechi Grace Nwokocha, Νιγηριανή σπρίντερ, με τις εξετάσεις να δείχνουν την παρουσία απαγορευμένων ουσιών στον οργανισμό της. Αξίζει να αναφερθεί ότι και ο προπονητής της στο North Carolina A&T University, Duane Ross είχε βρεθεί θετικός σε έλεγχο doping στο παρελθόν με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του για δύο χρόνια.

Όσον αφορά την ποδηλασία, επτά Πορτογάλοι, μεταξύ των οποίων και τρεις νικητές της κορυφαίας διοργάνωσης  Volta a Portugal, αποκλείστηκαν με ban τριών έως επτά ετών από την UCI και την Πορτογαλική υπηρεσία anti-doping λόγω χρήσης απαγορευμένων ουσιών. Ο João Rodrigues τιμωρήθηκε με 4+3 χρόνια αποκλεισμού λόγω παραβάσεων, ενώ οι αποκλεισμοί κορυφαίων αθλητών της Ιβηρικής χώρας δεν σταματούν εδώ.

Με τρία χρόνια αποκλεισμού τιμωρήθηκαν οι Rui Vinhas (νικητής του Tour of Portugal το 2016), Ricardo Mestre (νικητής το 2011), Ricardo Vilela, DanielMestre, José Neves, και Samuel Caldeira.

Το doping είναι μία μάστιγα που πρέπει να εξαλειφθεί, καθώς μόνο κακό μπορεί να κάνει τόσο στους αθλητές, όσο και στα αθλήματα στα οποία συμμετέχουν.