e-Kouros: Παρουσιάστηκε η ψηφιακή πλατφόρμα με τα μετρήσιμα δεδομένα του ελληνικού αθλητισμού

 Runbeat Team   18:43 21-03-2024  

e-Kouros: Παρουσιάστηκε η ψηφιακή πλατφόρμα με τα μετρήσιμα δεδομένα του ελληνικού αθλητισμού


Παρουσία της μεγάλης πλειοψηφίας των κορυφαίων αθλητικών παραγόντων της χώρας, μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, έγινε σε αίθουσα του Ολυμπιακού σταδίου η παρουσίαση του προγράμματος e-Kouros από τον αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση.

Πρόκειται για τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα που ξεκίνησε να ετοιμάζεται από τους συνεργάτες του κ. Βρούτση στο Υπουργείο και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και καταγράφει όλα τα μετρήσιμα μεγέθη του αθλητισμού της Ελλάδας.

 

Η αποτύπωση ενός πολύ μεγάλου πλήθους δεδομένων θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού και χάραξης πολιτικών για την αθλητική ηγεσία, όπως ενδυνάμωση περιοχών που υπολείπονται σε μεγέθη αθλητικής δραστηριότητας, ανάπτυξη υποδομών κ.ά..

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, «η ολοκλήρωση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, με την αποτύπωση του συνόλου των στοιχείων, που θα είναι ελεύθερα και δωρεάν προσβάσιμα σε όλους, περιλαμβάνει επτά άξονες:

– Στρατηγική Ανάπτυξη Δεδομένων

– Ασφαλείς Αθλητικές Εγκαταστάσεις,

– Υπηρεσίες στον πολίτη – «MyKouros App»

– Μείωση Διοικητικού Βάρους για τα Σωματεία, τις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες

– Επαγγελματικός Αθλητισμός και Επιτροπές

– Οργάνωση και Διαφάνεια στη Διαχείριση των Πόρων

– Χρηστή Διακυβέρνηση»

«Το e-Kouros, στην τελική του μορφή, θα είναι η «Εργάνη» του Αθλητισμού», χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Βρούτσης στην ομιλία του.

Το e-Kouros, συνοδεύεται από έναν διαδραστικό χάρτη, με στατιστικά στοιχείο για όλα τα αθλήματα. Θα εμπλουτίζεται δε διαρκώς με νέα δεδομένα για τον Αθλητισμό.

Το e-book της 1ης Έκθεσης του e-Kouros, και ο διαδραστικός χάρτης είναι διαθέσιμα στη νέα ιστοσελίδα του Υπουργείου Αθλητισμού https://minsports.gov.gr/e-kouros/.   

Κατά την παρουσίαση έγινε γνωστό ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 63 Ομοσπονδίες, µε 6.533 σωματεία, σε 102 αθλήματα, µε 13.497 προπονητές και 412. 329 αθλητές. Το ποσοστό των αθλητριών µε δελτίο στα πιστοποιημένα σωματεία είναι κατά πολύ χαμηλότερο από αυτό των ανδρών, 26,4% έναντι 73,6% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν περαστεί στο e-Kouros, ο ΣΕΓΑΣ έχει στη δύναμή του 355 σωματεία (Νο 4 πίσω από ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ), 7.499 αθλητές και 10.684 αθλήτριες, σύνολο 18.183 (Νο 6), 1.046 αδειοδοτημένους προπονητές (Νο 5), ενώ τόσο προπολεμικά όσο και μεταπολεμικά έχει χαρίσει στον ελληνικό αθλητισμό τα περισσότερα Ολυμπιακά μετάλλια από κάθε άλλο σπορ