Εγκαινιάστηκε η νέα μόνιμη έκθεση «Ολυμπιακοί Αγώνες» στο Μουσείο Θεσσαλονίκης

 Runbeat Team   16:32 21-12-2021  

Εγκαινιάστηκε η νέα μόνιμη έκθεση «Ολυμπιακοί Αγώνες» στο Μουσείο Θεσσαλονίκης


Παρουσία σπουδαίων προσωπικοτήτων του αθλητισμού πραγματοποιήθηκαν χθες Δευτέρα 20/12 τα εγκαίνια του νέου εκθεσιακού χώρου στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Σε έναν χώρο 3.500τ.μ. απλώνεται η νέα μόνιμη έκθεση «Ολυμπιακοί Αγώνες», όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν εκθέματα που αφορούν στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του κόσμου.

Τα εγκαίνια τέλεσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Μέλος της Δ.Ο.Ε. κος Σπύρος Καπράλος, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

 

Το Ολυμπιακό Μουσείο της Θεσσαλονίκης αποτελεί το πρώτο επίσημα αναγνωρισμένο από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή Ολυμπιακό Μουσείο της χώρας, ενεργό κύτταρο της κοινωνίας με επισκεψιμότητα που έχει ξεπεράσει τα 2.000.000 κοινού και τους 900.000 μαθητές.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων βραβεύτηκε ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης της Κωπηλασίας στο Τόκιο, Στέφανος Ντούσκος, ο οποίος μάλιστα δώρισε προσωπικά του αντικείμενα στο μουσείο, τα οποία και θα εκτίθενται στην Μόνιμη Έκθεση «Ολυμπιακοί Αγώνες».

Στη συνέχεια βραβεύτηκαν η Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες που εκπροσωπήθηκε από την «χάλκινη» Ολυμπιονίκη Ρυθμικής Γυμναστικής ''Σίδνει 2000'', Ειρήνη Αϊνδιλή, ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών που εκπροσωπήθηκε από τον «αργυρό» Ολυμπιονίκη ''Πεκίνο 2008'' Δημήτρη Μούγιο και τέλος ο Σύλλογος Ελλήνων Παραολυμπιονικών, που εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο Γρηγόρη Πολυχρονίδη «χρυσό» Παραολυμπιονίκη Μπότσια και «αργυρό» Παραολυμπιονίκη ''Τόκιο 2020'', τον Ανδρέα Κατσαρό «αργυρό» Παραολυμπιονίκη Κολύμβησης “Πεκίνο 2008”, τον Αλέξανδρο Ταξιλδάρη «αργυρό» Παραολυμπιονίκη Κολύμβησης “Αθήνα 2004” και τον Γιάννη Κωστάκη «χάλκινο» Παραολυμπιονίκη Κολύμβησης “Αθήνα 2004”.

Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε η απονομή ειδικών βραβείων στους Ολυμπιονίκες, στους Παραολυμπιονίκες και στους διακεκριμένους αθλητές που παραβρέθηκαν, για τη συνεισφορά τους στην ολοκλήρωση της Ολυμπιακής συλλογής του Μουσείου. Πιο συγκεκριμένα βραβεύτηκαν η κα. Τασούλα Κελεσίδου «χρυσή» Ολυμπιονίκης Δισκοβολίας “Αθήνα 2004”, η κα. Κατερίνα Θάνου «αργυρή» Ολυμπιονίκης “Σύδνεϋ 2000”, η κα. Μαρία Γεωργάτου «χάλκινη» Ολυμπιονίκης Ρυθμικής Γυμναστικής “Σύδνεϋ 2000”, η κα. Χριστίνα Γιασιντζίδου «χάλκινη» Ολυμπιονίκης Κωπηλασίας “Λονδίνο 2012”, η κα. Ιωάννα Χατζηιωάννου «χάλκινη» Ολυμπιονίκης Άρσης Βαρών “Σύδνεϋ 2000”, η κα Φωτεινή Βαβάτση Ολυμπιονίκης Τοξοβολίας “Αθήνα 2004”, ο κ. Όθων Μοσχίδης Ολυμπιονίκης Ελληνορωμαϊκής Πάλης “Μεξικό 1968”, η κα. Ιωάννα Μπούζιου Ολυμπιονίκης Σόφτμπολ “Αθήνα 2004”, ο κ. Γιάννης Πέτρου Ολυμπιονίκης Κωπηλασίας “Ρίο 2016”, η κα. Πόλυ Σαρέγκου Ολυμπιονίκης Καλαθοσφαίρισης “Αθήνα 2004”, ο κ. Νίκος Σιρανίδης Χρυσός Ολυμπιονίκης Καταδύσεων “Αθήνα 2004”, η κα. Ιωάννα Χρήστου Ολυμπιονίκης ξιφασκίας “Αθήνα 2004” και ο κ. Στέφανος Τζιβόπουλος Χάλκινος Παγκοσμιονίκης Καταδύσεων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκαν και θεσμικοί εκπρόσωποι της Πολιτείας και υποστηρικτές του έργου του Μουσείου. 

Την τιμητική βράβευση και τα εγκαίνια ακολούθησε η επίσημη ξενάγηση από την Δρ. Κυριακή Ουδατζή, Διευθύντρια και Εντ. Σύμβουλο Δ.Σ. του Μουσείου και Υπεύθυνη Μουσειογραφικής Μελέτης της νέας Μόνιμης Έκθεσης «Ολυμπιακοί Αγώνες». Οι προσκεκλημένοι εντυπωσιάστηκαν από τα μοναδικής ιστορικής και πολιτισμικής αξίας τεκμήρια της έκθεσης που αφηγούνται την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.