Εγκρίθηκε ο οικονομικός απολογισμός του ΣΕΓΑΣ-Εκλογές στις 31/3

 Runbeat Team   16:12 20-03-2021  

Εγκρίθηκε ο οικονομικός απολογισμός του ΣΕΓΑΣ-Εκλογές στις 31/3


Μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε η τακτική γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Στίβου, στην οποία συμμετείχαν 160 σωματεία από όλη την Ελλάδα. Μάλιστα υπήρξε υπερψήφιση του οικονομικού και ταμειακού απολογισμού για το 2020.

Στην πρώτη ψηφοφορία για την έκθεση Πεπραγμένων Διοικητικού Συμβουλίου από 1/1/2020 μέχρι 31/12/2020 συνολικά 157 σωματεία ψήφισαν «ναι», 1 σωματείο «όχι» ενώ υπήρξαν και 2 λευκά. Τα σωματεία υπερψήφισαν και τον οικονομικό και ταμειακό απολογισμό με 157 «ναι», 2 «όχι» κι 1 λευκό. Η καταμέτρηση των ψήφων έγινε από τις οθόνες, αλλά και το τσατ της πλατφόρμας. Τα σωματεία απάλλαξαν τη διοίκηση από κάθε διαχειριστική ευθύνη. Τέλος ομόφωνα εγκρίθηκε η μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής των αρχαιρεσιών για την 31η Μαρτίου 2021, προκειμένου να διεξαχθούν με την χρήση του πληροφοριακού συστήματος «Ψηφιακή Κάλπη Ζευς» της ΕΔΥΕΤΕ Α.Ε.

Η διαδικασία ξεκίνησε με τον ορισμό του προεδρείου, το οποίο αποτέλεσαν οι Γιάννης Μινόπουλος, Κώστας Γκριτζάπης και Κώστας Πιπερίδης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Κώστας Παναγόπουλος, ο οποίος έκανε τον απολογισμό του, ενώ αποκάλυψε ότι ανανεώθηκε το χορηγικό πρόγραμμά της, για τουλάχιστον ένα ακόμη χρόνο, γεγονός που θα επιτρέψει στη νέα διοίκηση να ξεκινήσει το έργο της με μία ουσιαστική βάση.

 

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Παναγόπουλος τόνισε: «Η δυσκολία στη σημερινή ομιλία δεν έχει να κάνει με τον απολογισμό, αλλά με την ένταση των συναισθημάτων, μιας και αυτή είναι η τελευταία φορά που σας απευθύνομαι ως πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ. Όπως εδώ και χρόνια έχω καταστήσει δημοσίως γνωστό, η παρουσία μου στην προεδρία του ΣΕΓΑΣ είχε συγκεκριμένο χρονικό όριο, που έχει λήξει από τον Σεπτέμβριο. Σήμερα τελειώνει για εμένα μια διαδρομή που ξεκίνησε το 1999.

Μόνο ευγνωμοσύνη μπορεί να νιώθει κάνεις για τους εθελοντές που του δίνουν θέση στην μεγαλύτερη αθλητική ομοσπονδία της χώρας. Σας είμαι ευγνώμων γιατί μου δώσατε την ευκαιρία να μπορώ με την άδεια σας να λέω πως είμαστε φίλοι. Γιατί είχα την ευκαιρία και δυνατότητα να συνεργαστώ με όλη την οικογένεια του ελληνικού στίβου.

 

Νιώθω ικανοποίηση για όσα πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια, γιατί σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, όταν όλοι βίωναν μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση και οι κρατικές επιδοτήσεις στον αθλητισμό μειωνόταν, όταν απειλήθηκε η ύπαρξη κάθε αθλητικής ομοσπονδίας, στο ΣΕΓΑΣ όχι μόνο καταφέραμε να κρατήσουμε την ομοσπονδία μας, αλλά να προχωρήσουμε σε νέες δράσεις. Η μόνη ομοσπονδία που διατήρησε τους θεσμούς στήριξης των σωματείων αθλητών προπονητών. Η κρίση ήταν τόσο μεγάλη που πολλές ομοσπονδίες αναγκάστηκαν να βάλουν κόστος συμμετοχής σε αγώνες. Καταφέραμε και δεν πήγαμε σε τέτοιου είδους λογικές. Βλέποντας την κρίση καταφέραμε να διπλασιάσουμε τα δικά μας έσοδα. Όταν ο ερασιτεχνικός αθλητισμός βίωσε τις ιδιαιτέρως αρνητικές συνέπειες της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, με τρομακτική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης που απειλούσε την ίδια την ύπαρξη του, ο ΣΕΓΑΣ όχι μόνο δεν διέκοψε τις δράσεις του, αλλά αντιθέτως, ανέπτυξε νέες, με ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσματα.

Με σωστό σχεδιασμό, συστηματική προσπάθεια και απόφαση να αντιμετωπίσουμε την κρίση λιγότερο ως πρόβλημα και περισσότερο ως ευκαιρία, πετύχαμε: Πετύχαμε να διπλασιάσουμε τους ίδιους πόρους του ΣΕΓΑΣ, να διατηρήσουμε τους θεσμούς στήριξης των Σωματείων, να δημιουργήσουμε νέους θεσμούς ενίσχυσης της προσπάθειας των αθλητών (πριμοδότηση, υποτροφίες, προπονητικές συγκεντρώσεις, επιστημονική υποστήριξη. Να συνεισφέρουμε ώστε οι αθλήτριες και αθλητές μας να επιτύχουν πολύ σημαντικές επιδόσεις και διακρίσεις. Οι επιτυχίες των τελευταίων ετών είναι δικό τους έργο, ο σχεδιασμός, η στήριξη και ο προγραμματισμός της ομοσπονδίας συνέβαλε ώστε στα προηγούμενα χρόνια οι αθλητές και αθλήτριες μας να πετύχουν τόσα μετάλλια. Το 1/3 τ ων μεταλλίων από το 1975 έως σήμερα κατακτήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Κάτι που σημαίνει πως ο στίβος έχει αξιόλογο παρόν και λαμπρό μέλλον.

 

Το 2020 ήταν μια περίεργη και δύσκολη χρονιά καταφέραμε με μεγάλο οικονομικό κόστος και παρά την κατάρρευση του χορηγικού προγράμματος και την περικοπή της Πολιτείας, καταφέραμε να μην είναι μια νεκρή χρονιά. Ευχαριστούμε την λοιμωξιολόγο Ασημίνα Γκάγκα, για τη βοήθεια της.

Διαχρονικά και για πολλά χρόνια ο αθλητισμός αντιμετωπίστηκε ως λογιστική εγγραφή στις δαπάνες και λιγότερο ως κοινωνικό αγαθών. Η χρηματοδότηση μετά την οικονομική κρίση δεν επανήλθε στο ελάχιστο. Με πικραίνει το γεγονός ότι ο αθλητισμός δεν έτυχε της στήριξης που όφειλε. Η χρηματοδότηση των σωματείων αποφασίστηκε στην πρώτη φάση της πανδημίας, εντωμεταξύ είμαστε στην δεύτερη και τρίτη φάση της πανδημίας και με απογοητεύει πως στη συνέχεια δεν έγινε κάτι αντίστοιχο. Μέσα στην πανδημία η Πολιτεία επέλεξε να περικόψει τις επιχορηγήσεις. Ανέτρεψε πλήρως - ελπίζω μόνο για το 2020 - όσα εντυπωσιακά είχαμε πετύχει με τα ίδια έσοδα μας. Νιώθω απογοήτευση για τις καθυστερήσεις στα Στάδια, όπως και για την Παιανία, όπου ακούσαμε μέχρι και από πρωθυπουργικά χείλη πως θα υλοποιηθεί. Είναι αδιανότητο ότι ο στίβος δεν έχει στάδιο στην Αττική. Η σημερινή πολιτική ηγεσία ακύρωσε το έργο στο Σχιστό. Αδιανόητο να μην έχει ολοκληρωθεί το Καυτανζόγλειο. Κρίμα που υπάρχουν τόσα πολλά στάδια στην Ελλάδα, που έχουν μεγάλες ανάγκες. Η μεγαλύτερη παρέμβαση σε επίπεδο εξοπλισμού ήταν το Πανθεσσαλονικό, το οποίο δεν έγινε από την Πολιτεία, αλλά από τον ΣΕΓΑΣ. Σχολικός αθλητισμός ανύπαρκτος, η Φυσική Αγωγή αντιμετωπίζεται ως περίπου καταναγκαστικό έργο, η επιστημονική στήριξη από την Πολιτεία δεν υφίσταται. Ο μόνος που μας βοηθά στην πραγματικότητα είναι η ΕΟΕ. Η στήριξη της Πολιτείας δεν πρέπει να εξαντλείται με μια ευχαριστήρια ανάρτηση μετά από κάθε επιτυχία, αλλά πρέπει να είναι συνεχής.

 

Είναι αυτός ένας πρόσθετος λόγος, ο ΣΕΓΑΣ να συνεχίσει στη διοικητική πορεία που χαράξαμε μέχρι σήμερα. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η Ομοσπονδία μας χρειάζεται ανθρώπους με εμπειρία, γνώσεις, αποδεδειγμένες διοικητικές ικανότητες, δυνατότητα να τα καταφέρνουν στα δύσκολα. Και βεβαίως τυχόν εμπλοκή συγκεκαλυμμένων διαπλεκόμενων συμφερόντων, που θα συνιστούσε σοβαρή απειλή.

Ασφαλώς στα τελευταία οκτώ χρόνια, δεν έγιναν όλα σωστά. Ασφαλώς κάναμε λάθη. Ασφαλώς υπήρξαν τομείς που δεν πετύχαμε. Για όλα αυτά, ζητώ την κατανόηση σας. Σίγουρα, όμως, στα χρόνια αυτά, ο συνολικός αγωνιστικός, αναπτυξιακός και διοικητικός απολογισμός της δράσης και της πορείας του ΣΕΓΑΣ, είναι ιδιαιτέρως θετικός.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλα τα μέλη της οικογένειας του Ελληνικού στίβου, για τη συνεργασία μας. Εσάς, τους εθελοντές που διοικούν τα Σωματεία και τις ΕΑΣ, τους αθλητές, τους προπονητές, τους εργαζόμενους, τους επιτελικούς τεχνικούς, την ιατρική και επιστημονική μας ομάδα, τους εθελοντές, τους κριτές, τα επαγγελματικά στελέχη του Μαραθωνίου και βεβαίως τους συναδέλφους μου στο Διοικητικό Συμβούλιο, που μοιράστηκαν το βάρος κρίσιμων και συχνά δύσκολων αποφάσεων.

Ειδικές ευχαριστίες ανήκουν στο Βασίλη Σεβαστή, όχι μόνο για την πρόταση του να αναλάβω την προεδρία του ΣΕΓΑΣ, αλλά και για την παραγωγική συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια. Ο Βασίλης, με τις γνώσεις, την εμπειρία, τις διοικητικές του ικανότητες, έχει να προσφέρει πολλά ακόμα στον ελληνικό στίβο», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος.