Εξερευνώντας τα μονοπάτια της Ελλάδας: Πεζοπορία στο Νότιο Ρέθυμνο (Pics)

 Γιώργος Ζαχαράκης   14:04 19-07-2021  

Εξερευνώντας τα μονοπάτια της Ελλάδας: Πεζοπορία στο Νότιο Ρέθυμνο (Pics)


Πεζοπορία μέσα στο νερό του Κουρταλιώτη ποταμού.

Από το Ρέθυμνο παίρνουμε τον νότιο οδικό άξονα που οδηγεί για Σπήλι. Περνάμε το χωριό Αρμένοι και στην συνέχεια θα συναντήσουμε την διακλάδωση που πηγαίνει δεξιά για Ροδάκινο. Την αγνοούμε και συνεχίζουμε ευθεία και λίγο παρακάτω κάνουμε δεξιά για το χωριό Κοξαρέ. Περνάμε το χωριό και στην συνέχεια θα βρεθούμε μέσα στο Κουρταλιώτικο φαράγγι. Ο δρόμος περνάει από την δεξιά πλευρά του φαραγγιού όπως μπαίνουμε και η κοίτη του ποταμού είναι στα αριστερά μας και σε χαμηλότερο επίπεδο.

Τα πετρώματα είναι εντυπωσιακά και σε εμφανές σημείο στην αριστερή πλευρά του δρόμου, έχει δημιουργηθεί πλάτεμα, όπου σταματάμε. Από εδώ αρχίζουν τα 262 σκαλοπάτια τα οποία θα κατέβουμε για να φθάσουμε στην κοίτη του ποταμού.

Όπως κατεβαίνουμε θα συναντήσουμε και το ξωκλήσι του Αγ. Νικολάου. Το θέαμα που θα δούμε μπροστά μας είναι καταπληκτικό. Εδώ είναι οι πηγές του ποταμού οι οποίες δημιουργούν καταρράκτες. Το αξιοσημείωτο για την Κρήτη είναι ότι το νερό υπάρχει όλο τον χρόνο. Δεν στερεύει ποτέ.

 

Αφού απολαύσουμε το ωραίο θέαμα, λίγο πιο κάτω περνάμε μικρό γεφυράκι και μπροστά μας υπάρχει κάθετο κατέβασμα που με προσοχή και δίνοντας χέρι βοήθειας ο ένας με τον άλλο μπαίνουμε αμέσως στο νερό που δημιουργεί και μια λιμνούλα. Προχωράμε μέσα από βράχια με μικρές λιμνούλες. Όσοι δεν επιθυμούν να μπουν στο νερό, υπάρχει και εναλλακτική δίπλα από το ποτάμι, σε μονοπάτι. Αυτοί που επιθυμούν μόνο μονοπάτι έρχονται πίσω, περνάνε το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου και στα σκαλοπάτια που κατεβήκαμε, υπάρχουν άλλα σκαλοπάτια που πηγαίνουν αριστερά όπως ανεβαίνουμε, τα οποία σε οδηγούν στην κοίτη σε πιο κάτω σημείο από το βράχινο πέρασμα που έχουμε προαναφέρει.

Στο σημείο εδώ συναντιούνται και οι δύο ομάδες. Όσοι επιθυμούν να είναι στο μονοπάτι έξω από το νερό, θα κόψουν κάθετα το ποτάμι κατά την πορεία σε πέντε σημεία. Η άλλη ομάδα προχωράει μέσα στο νερό το οποίο σε κάποια σημεία θα είναι μέχρι τα γόνατα. Δημιουργούνται και μικρές λιμνούλες κατά την πορεία και όποιος επιθυμεί μπορεί να κολυμπάει.

Θα περάσουμε δίπλα από ένα αντλιοστάσιο με ωραία λιμνούλα και παρακάτω δημιουργείται άλλη λιμνούλα που το νερό πέφτει από κάποιο ύψος λόγω μιας τσιμεντένιας κατασκευής. Συνεχίζουμε άλλοι μέσα στο νερό άλλοι απ' έξω και στο πέμπτο πέρασμα που θα κόψουμε δεξιά το ποτάμι(να μετρήσουν σωστά αυτοί που θα κινούνται στο μονοπάτι), όλοι μαζί μπαίνουμε σε μονοπάτι και προχωράμε έξω από το ποτάμι.

 

Σε λίγο θα βγούμε σε χωματόδρομο και θα κάνουμε αριστερά και θα περάσουμε δίπλα από αγροτόσπιτο με καλλιεργημένους κήπους. Το μονοπάτι θα ξαναβγεί σε χωματόδρομο τον οποίο παίρνουμε δεξιά και βγαίνουμε στον άσφαλτο(τον κεντρικό δρόμο) που οδηγεί προς την μονή Πρέβελη. Προχωράμε στον δρόμο και φθάνουμε σε αρχαία πετρόκτιστη γέφυρα. Εδώ υπάρχει και ταβέρνα για φαγητό η ποτό. Απέναντι βρίσκεται και η παλιά μονή Πρέβελη. Εδώ ακριβώς τελειώνει και το πρώτο μέρος της πορείας μας.

Ώρες πορείας: 2:30, Βαθμός δυσκολίας: 1+

Από εδώ και κάτω αρχίζει το δεύτερο μέρος της πορεία μας που καταλήγει στην παραλία Πρέβελη με τους Φοίνικες του Θεόφραστου. Το δεύτερο μέρος είναι όλο μέσα στο νερό, μέχρι την μέση μας και σε πολλά σημεία και πάνω από αυτήν. Απαραίτητα τα μπατόν (και τα δύο).Φοράμε αθλητικά παπούτσια κοντό παντελόνι και το κινητό σε αδιάβροχη θήκη και ένα μπουκάλι νερό κρεμασμένο χιαστά στον ώμο μας. Προχωράμε σιγά-σιγά μέσα στο νερό και σε κάποιο σημείο στενεύει πάρα πολύ και κάνει απότομο πέρασμα.

Εμείς εδώ βγαίνουμε έξω για λίγο(από την δεξιά πλευρά) και περνάμε ένα βράχινο πέρασμα και ξανακατεβαίνουμε λίγο πιο κάτω ξανά μέσα στην κοίτη του ποταμού. Συνεχίζουμε και πιο κάτω είναι μεγάλα βράχινα περάσματα. Είναι εντυπωσιακά τα περάσματα με το νερό, αλλά εδώ θέλει παραπάνω προσοχή γιατί σε μερικά σημεία το νερό είναι απότομο. Εδώ κάνει και λίμνες για κολύμπι. Στην συνέχεια προχωράμε από την δεξιά πλευρά του φαραγγιού και από μονοπάτι μέσα στους φοίνικες, καταλήγουμε στην παραλία Πρέβελη για το μπάνιο στη θάλασσα. Εδώ υπάρχει και ταβέρνα για φαγητό.

Στην συνέχεια από ανηφορικό μονοπάτι με σκαλοπάτια ανεβαίνουμε για το πάργκινκ αυτοκινήτων. Όσοι δεν επιθυμούν να κάνουν το δεύτερο μέρος, προχωρούν από την πετρόκτιστη γέφυρα (εκεί που τελείωσε το πρώτο μέρος), με το αυτοκίνητο για το πάρκινγκ και κατεβαίνουν το μονοπάτι για την παραλία.

Καλό θα είναι αν κάποιος για πρώτη φορά κάνει την πορεία να υπάρχει συνοδοιπόρος που να την ξέρει. Ειδικά το δεύτερο μέρος.

Ώρες πορείας: 3:30, Βαθμός δυσκολίας: 2