Εξερευνώντας τα μονοπάτια της Ελλάδας: Πεζοπορία σε δύο φαράγγια στον Ν. Ρεθύμνης (Pics)

 Γιώργος Ζαχαράκης   11:15 12-05-2021  

Εξερευνώντας τα μονοπάτια της Ελλάδας: Πεζοπορία σε δύο φαράγγια στον Ν. Ρεθύμνης (Pics)


Η αφετηρία μας είναι το χωριό Μούντρο ς(υψόμετρο 290 μέτρα),το οποίο είναι παραδοσιακός οικισμός. Ακολουθούμε την διαδρομή Ρέθυμνο-Ατσιπόπουλο-Γωνιά-Ρούστικα και μετά από 2χλμ νότια βρισκόμαστε στο χωριό Μούντρος.

Αφού κάνουμε την βόλτα για να δούμε τα υπέροχα απομεινάρια της Ενετοκρατίας, με κρήνες, με θυρώματα(του 1611), σοκάκια με στοές, θα βρεθούμε στην κεντρική εκκλησία του χωριού τον Αγ.Νικόλαο. Ακριβώς από την γωνία του ιερού, ξεκινάει από στενό δρομάκι και κατηφορίζει το πετρόκτιστο μονοπάτι που είναι κομμάτι του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. Μετά από 200 μέτρα κάνουμε αριστερά και προχωράμε για να μπούμε στο πρώτο φαράγγι του 'Βελονάδω'. Είμαστε λίγο ψηλότερα από την κοίτη του φαραγγιού και στο αριστερό πρανές όπως προχωράμε.

Βλέπουμε το ωραίο άνοιγμα του φαραγγιού που είναι καταπράσινο από πλατάνια και πικροδάφνες. Προχωράμε και χάνουμε ύψος και βρισκόμαστε στην κοίτη του με το τρεχούμενο νερό. Το μονοπάτι μας οδηγεί και κόβουμε το ρέμα δεξιά, προχωράμε και πάλι αριστερά και ξαναβρισκόμαστε στην αριστερή πλευρά. Ανεβαίνουμε λίγο και περνάμε παράλληλα με το φαράγγι από βράχινο πέρασμα (σάρα, εύκολη και βατή) και στην συνέχεια ξαναβρισκόμαστε στην κοίτη του. Προχωράμε στο καταπράσινο τοπίο με το τρεχούμενο νερό δίπλα μας. Θα κόψουμε την κοίτη δύο φορές δεξιά και δύο φορές αριστερά και θα προχωρήσουμε προς την έξοδό του. Θα συναντήσουμε χωματόδρομο και θα προχωρήσουμε ευθεία μπροστά και θα φθάσουμε στον κεντρικό ασφάλτινο δρόμο κάτω από το χωριό Βελονάδω.