Εξερευνώντας τα μονοπάτια της Ελλάδας: Πεζοπορία στα νότια του Νομού Χανίων (Pics)

 Γιώργος Ζαχαράκης   17:21 07-08-2021  

Εξερευνώντας τα μονοπάτια της Ελλάδας: Πεζοπορία στα νότια του Νομού Χανίων (Pics)


Παίρνουμε τον δρόμο από την Χώρα Σφακίων, ο οποίος ανηφορίζει για την Ανώπολη. Περνάμε την Ανώπολη και φθάνουμε στην μεταλλική γέφυρα η οποία περνάει πάνω από το φαράγγι της Αράδαινας. Είναι δωρεά της οικογένειας Βαρδινογιάννη η οποία έχει καταγωγή από το επόμενο χωριό τον Αγ. Ιωάννη. Το βάθος του φαραγγιού κάτω από την γέφυρα είναι 130 μέτρα και είναι εντυπωσιακό. Τα παλιά χρόνια οι κάτοικοι των γύρω χωριών, έπρεπε να κατέβουν μέσα στο φαράγγι για να περάσουν με ανηφόρα στην απέναντι πλευρά. Για αυτό τον λόγο υπάρχει και πετρόκτιστο μονοπάτι πολύ εντυπωσιακό. Αφού θαυμάσουμε τις ωραίες εικόνες προχωράμε για το επόμενο και τελευταίο χωριό τον Αγ. Ιωάννη. Από την είσοδο του χωριού(η οποία κλείνει και με πόρτα), ξεκινάει από αριστερά η πεζοπορία μας(υψόμετρο 780 μέτρα).

 

Αμέσως μπαίνουμε σε πετρόκτιστο μονοπάτι και με νοτιοδυτική πορεία και μέσα από πεύκα φθάνουμε στο λεγόμενο 'Κούτελο της Σελούδας (υψόμ.580 μέτρα).Υπάρχει και σήμανση. Από εδώ η θέα είναι φανταστική. Βλέπουμε όλο το παραλιακό μέτωπο για Αγ. Ρουμέλη και στα δεξιά μας την νότια πλευρά των Λευκών Ορέων,η οποία είναι καταπράσινη από κυπαρίσσια και πεύκα μέχρι τα 1700 μέτρα και από εκεί και πάνω οι γυμνές κορυφές.

Σ' αυτό το κομμάτι το μονοπάτι είναι καλοδιατηρημένο, φαρδύ καλντερίμι. Από εδώ θα αρχίσουμε να κατηφορίζουμε και μέσα από πεύκα θα φθάσουμε στην παραλία του Αγ. Παύλου. Το μονοπάτι κατεβαίνει ομαλά και τραβερσάρει προς τα δεξιά και στην συνέχεια περνάει από μία σάρα. Στην συνέχεια γίνεται μόνο χωμάτινο και όπως προχωράμε πάντα μέσα στα πεύκα θα συναντήσουμε το παραλιακό μονοπάτι Ε4.Υπάρχει ξύλινη πινακίδα η οποία γράφει αριστερά 'Λουτρό' και δεξιά 'Αγ.Ρουμέλη'. Εμείς φυσικά προχωράμε δεξιά. Πάντα μέσα στα πεύκα και σε λίγο φθάνουμε στην παραλία Αγ.Παύλος με το ομώνυμο πετρόκτιστο εκκλησάκι στην άκρη της αμμουδιάς. Κατά την παράδοση το εκκλησάκι κτίσθηκε το τέλος του 10ου αιώνα από τον Άγιο Ιωάννη τον Ξένο. Αναφέρεται ότι από εδώ πέρασε και ο Απόστολος Παύλος. Εάν επιθυμούμε μπορούμε να κάνουμε και μια βουτιά στην ωραία παραλία. Υπάρχει και καντίνα. Στην συνέχεια πορεία παραλιακή, πάνω στην άμμο και σε βότσαλα και σε μονοπάτι, θα τερματίσουμε στην έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς, δηλαδή στην Αγ. Ρουμέλη. Εδώ υπάρχει υποδομή και από εδώ πηγαίνει και το καράβι για Χώρα Σφακίων.

Μια πολύ ωραία πορεία που την προτείνω για κάθε πεζοπόρο.

Ώρες πορείας: 4:30, Βαθμός δυσκολίας: 1

Χιλιομετρική απόσταση: 13 χλμ.