Επιδαύριος Δρόμος 2024: Τρέχοντας το μονοπάτι της ίασης!

 Runbeat Team   22:03 15-05-2024  

Επιδαύριος Δρόμος 2024: Τρέχοντας  το μονοπάτι της ίασης!


Φέτος το Δελτίο Τύπου θα ξεκινήσει διαφορετικά αναφέροντας συνδυαστικά μερικά από τα σχόλια που ακούσαμε από συμμετέχοντες που ένιωσαν έντονα την διαδρομή τους ‘’…προς την ίαση…’’

Η Ιερά Οδός των Επιδαύριων, η οδός που ενώνει τα δύο αρχαία θέατρα της περιοχής. Στην αρχαιότητα μια πεζοπορική διαδρομή προσκυνήματος στον Ασκληπιό , τον θεό της ίασης. Σήμερα ένας αγώνας δρόμου διατήρησης της μνήμης και απόκτησης ευζωίας αλλά και πρόκλησης των ορίων του καθενός μας που βάζουμε για τον εαυτό μας. Προσπαθώντας να ξεπεράσουμε τα όρια μας και να ανταμειφθούμε με το αίσθημα της ψυχικής ολοκλήρωσης και με ένα στεφάνι ελιάς όπως αρμόζει σε κάθε έναν μικρό ή μεγάλο ήρωα από εμάς.  

 

Έτσι λοιπόν φτάνουμε στο ότι……:

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε χτες 12 Μαΐου ο Επιδαύριος Δρόμος με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό . Αθλητές από την Ρωσία, Αγγλία, Γάλλια και Καναδά, επισκέφτηκαν την όμορφη Επίδαυρο για να τρέξουν και να ζήσουν την ξεχωριστή εμπειρία του Επιδαύριου Δρόμου . Ένας αγώνας ορόσημο για την ευρύτερη περιοχή της Επιδαύρου, καθώς συνδυάζει το αγωνιστικό αλλά και το αθλοτουριστικό στοιχείο.

Με περισσότερες από 400 εγγραφές και στα 3 αγωνίσματα των 21,1 χλμ, των 5χλμ αλλά και του 1.5 χλμ, όλη η περιοχή μπήκε στο μοναδικό πνεύμα της διοργάνωσης και οι κάτοικοι στήριξαν με κάθε τρόπο και μέσο στην επιτυχή έκβαση της. 

Κάτω από έναν υπέροχο ήλιο, οι αθλητές απόλαυσαν έναν Ημιμαραθώνιο που διανύει από τα πιο ιστορικά 21km παγκοσμίως και συνδέει το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου (εκκίνηση) με το Αρχαίο Θέατρο Ασκληπιείου Επιδαύρου (τερματισμός). Οι συμμετέχοντες έτρεξαν στα χνάρια του αρχαίου μονοπατιού που συνέδεε κατά την αρχαιότητα αυτές τις τόσο φημισμένες για τις ευεργετικές τους ιδιότητες τοποθεσίες και είχαν την μοναδική εμπειρία να τερματίσουν μέσα στο εξαιρετικά διατηρημένο Αρχαίο Στάδιο της Επιδαύρου. 

Ένας αγώνας ούτε ασφάλτινος, ούτε χωμάτινος, αλλά ούτε και trail. Αντίθετα ένας αγώνας που συνδυάζει όλα τα παραπάνω τα οποία συνδέθηκαν με έναν μοναδικό τρόπο και χάρισαν στους συμμετέχοντες την εσωτερική ανάταση που οδηγεί στην ίαση. 

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν επίσης, στους δεκάδες μικρούς φίλους μας που έδωσαν πραγματικά μεγάλη μάχη στον παιδικό αγώνα των 1,5χλμ, κερδίζοντας το απλόχερο χειροκρότημα όλων των θεατών με την προσπάθεια τους.

 

Στην μεγάλη επιτυχία του Επιδαύριου Δρόμου συνέβαλαν αποφασιστικά και τους ευχαριστούμε θερμά για αυτό, οι δεκάδες εθελοντές που ήταν δίπλα σε όλους τους συμμετέχοντες και η Αστυνομική δύναμη Επιδαύρου που διευθέτησε και φρόντισε την ασφάλεια όλων των αθλητών. Επίσης, δυναμικό παρών με το χειροκρότημα τους και την ενθάρρυνση προς τους αθλητές έδωσαν οι κάτοικοι της περιοχής σε όλο το μήκος της διαδρομής.

Στο αγωνιστικό κομμάτι του αγώνα 

Νικητής στον Ημιμαραθώνιο ήταν ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος (1:25:25). Ακολούθησαν οι Αθανάσιος Μακρής (1:28:32) και Νικόλαος Τσιδώνης (1:29:59).

Στις γυναίκες στον Ημιμαραθώνιο πρώτευσαν οι Φωτεινή Σκαρλάτου (1:46:46), Τσβετελίνα Πέτροβα (1:49:52) και Βασιλική Μαρούλη (1:53:24).

Παρά τον μεγάλο ανταγωνισμό που είχε ο αγώνας το ρεκόρ διαδρομής δεν καταρρίφτηκε και το κατέχει ακόμα η περσινή νικήτρια του αγώνα Ali Wright (1:24:07). Αναμένουμε με τεράστια προσμονή τον Επιδαύριο 2025 για την εξέλιξη του ρεκόρ και αν θα βρεθεί κάποιος να το καταρριψει σε επόμενες διοργανώσεις.

Την πρώτη τριάδα στα 5 χλμ. αποτέλεσαν οι Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος (18:55), Σπύρος Στεφανόπουλος (19:23) και Γιώργος Τσαγρής (19:35).

Πρώτη γυναίκα στα 5 χλμ. ήταν η Ελένη Τσαντήλα (21:29). Ακολούθησαν οι Νάντια Νταούτοβα (23:14) και Μαρία Κυτίλη (23:52).

Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Επιδαύρου, την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, την Δ.Δ.Ε. Αργολίδας, την Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Περιφέρειας Πελοποννήσου, τον Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Αργολίδας, τους διασώστες της ΕΝΑΚ, τον Ερυθρό Σταυρό, τους χορηγούς (Βίκος Φυσικό Μεταλλικό Νερό /Αναψυκτικά /Βίκος cola, Dole, ETEM Group, Global Sustain, GU Energy Greece), τους υποστηρικτές της διοργάνωσης και όλους εσάς που γίνατε ένα κομμάτι της Ιστορίας του Επιδαύριου Δρόμου.