Επίσημα τα παγκόσμια ρεκόρ των Amusan, McLaughlin και Duplantis

 Runbeat Team   12:01 21-09-2022  

Επίσημα τα παγκόσμια ρεκόρ των Amusan, McLaughlin και Duplantis


Επικυρώθηκαν τα παγκόσμια ρεκόρ των Tobi Amusan, Mondo Duplantis και Sydney McLaughlin, τα οποία είχαν σημειωθεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του Όρεγκον.

Τα 12.12 της Amusan στους ημιτελικούς των 100 μέτρων με εμπόδια γυναικών, το 6.21 μέτρα του Duplantis στον τελικό του άλματος επί κοντώ ανδρών και το 50.68 της McLaughlin στον τελικό των 400 μέτρων με εμπόδια γυναικών είναι πλέον επίσημα στα βιβλία των ρεκόρ.

Το πρώτο χρονικά ρεκόρ που σημειώθηκε στο Όρεγκον ήταν αυτό της McLaughlin's καθώς η 23χρονη Αμερικανίδα σπρίντερ συνέτριψε το δικό της προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ τερματίζοντας σε 50.68. Αυτό είναι το τέταρτο παγκόσμιο ρεκόρ που έχει σημειώσει στα 400 μέτρων με εμπόδια στην καριέρα της η McLaughlin μετά το 51,90 στα τράιαλς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες των ΗΠΑ το 2021, το 51,46 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και 51,41 που πέτυχε στο φετινό πρωτάθλημα των ΗΠΑ.


Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2019 – δηλαδή σε λιγότερο από τρία χρόνια – το παγκόσμιο ρεκόρ στα 400μ. εμπ. έχει βελτιωθεί σχεδόν κατά δύο δευτερόλεπτα. Το 52,34 της Αμερικανίδας Dalilah Muhammad, διατηρήθηκε για 16 χρόνια πριν αρχίσει να πέφτει συνεχόμενα.

Τα άλλα δύο ρεκόρ σημειώθηκαν την τελευταία ημέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Όρεγκον.


Η Amusan ήδη από τα προκριματικά έδειξε ότι είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Με χρόνο 12.40 βελτίωσε το αφρικανικό ρεκόρ και την επόμενη μέρα στα ημιτελικά έτρεξε την απόσταση σε 12.12 (0.9 m/s) βελτιώνοντας το παγκόσμιο ρεκόρ (12.20) που ανήκε στην Αμερικανίδα Kendra Harrison από τη διοργάνωση του Λονδίνου το 2016. Ωστόσο, η Amusan δεν σταμάτησε εκεί. Επεφύλαξε το καλύτερο για τον τελικό, όπου με το απίστευτο 12.06 (2.5m/s) στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου και παράλληλα βελτίωσε κι άλλο το παγκόσμιο ρεκόρ.


Τα λόγια είναι περιττά όταν πρόκειται για τον Mondo Duplantis... Κάθε αγώνας του είναι και μία πρόκληση, κάθε αγώνας του είναι και ένα στοίχημα για το πόσο ψηλά μπορεί να πηδήξει. Στο Όρεγκον, έχοντας εξασφαλίσει την πρώτη θέση, κυνήγησε έναν νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Έβαλε τον πήχη στα 6.21μ. και στη δεύτερη προσπάθειά του τα κατάφερε βελτιώνοντας το δικό του προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ κατά ένα εκατοστό. Ήταν η πέμπτη φορά που ο Σουηδός έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ, αλλά η πρώτη φορά που το πέτυχε σε ανοικτό στίβο.

Ο Duplantis σημείωσε το πρώτο του παγκόσμιο ρεκόρ στο Τορούν τον Φεβρουάριο του 2020, με άλμα στα 6.17μ. και ακολούθησε το 6.18μ. στη Γλασκώβη μια εβδομάδα αργότερα. Στη συνέχεια, φέτος, και τις δύο φορές στο Βελιγράδι, σημείωσε 6.19μ. στις 7 Μαρτίου και 6.20μ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στις 20 Μαρτίου.

Η παράσταση στο Όρεγκον του εξασφάλισε τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο σε ανοικτό στίβο.

Στο Όρεγκον σημειώθηκε και ένα τέταρτο ρεκόρ από τον Tebogo στα 100μ. με χρόνο 9.94 (1,1 m/s). Η συγκεκριμένη επίδοση έχει επικυρωθεί ως παγκόσμιο ρεκόρ U20, όμως ο 19χρονος αθλητής από την Μποτσουάνα βελτίωσε κι άλλο το χρόνο του τρέχοντας την απόσταση σε 9.91 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου U20 που διεξήχθη στο Κάλι στις αρχές Αυγούστου. Ο συγκεκριμένος χρόνος αναμένεται να επικυρωθεί το επόμενο διάστημα.