Έρευνα έδειξε ότι χρειάζονται μόλις 15’:09’’ άσκησης για να ανέβει η ψυχολογία μας

 Runbeat Team   12:13 31-03-2022  

Έρευνα έδειξε ότι χρειάζονται μόλις 15’:09’’ άσκησης για να ανέβει η ψυχολογία μας


Μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που αποδεικνύει τον αντίκτυπο της σωματικής αδράνειας στον ψυχισμό μας παρουσίασε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (World Athelitcs) μέσα από το επίσημο σάιτ της.

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η άσκηση λειτουργεί ως ψυχοθεραπεία, όμως μέχρι τώρα δεν υπήρχε μία επίσημη έρευνα που να το αποδεικνύει.

Θέλοντας να δώσει χαρακτήρα επίσημο σε αυτή τη διαπίστωση η ASICS πραγματοποίησε ένα πείραμα στο οποίο οι τακτικοί ασκούμενοι διέκοψαν τις αθλητικές τους δραστηριότητες για μία εβδομάδα.

 

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι ο αντίκτυπος στην ψυχική τους κατάσταση ήταν παρόμοιος με το να είχαν διακεκομμένο ύπνο για μία εβδομάδα, ενώ το 23% των συμμετασχόντων ανέφεραν ότι η σκέψη τους ήταν σε κάποιο αγώνα.

Το καθησυχαστικό στα αποτελέσματα της μελέτης «Uplifting Minds» της ASICS, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες ασκούμενοι από όλο τον κόσμο, είναι ότι μπορεί να χρειαστούν μόλις 15:09 λεπτά σωματικής δραστηριότητας για να ανυψωθεί η ψυχική μας κατάσταση – ακόμα και μετά από περιόδους αδράνειας.

Ο καθηγητής Brendon Stubbs, κορυφαίος ερευνητής στον τομέα της κίνησης και του νου, παρακολούθησε την κατάσταση του μυαλού σε πολλούς υγιείς συμμετέχοντες που συμφώνησαν να σταματήσουν την τακτική τους άσκηση για μόλις μία εβδομάδα. Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά καθώς επηρεάζεται τόσο η γνωστική όσο και η συναισθηματική τους ευεξία.

Όταν οι δραστήριοι άνθρωποι σταμάτησαν να κινούνται, η αυτοπεποίθησή τους έπεσε κατά 20%. Η θετικότητα μειώθηκε κατά 16%, τα επίπεδα ενέργειας μειώθηκαν κατά 23% και η ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν το στρες μειώθηκε κατά 22%.

Τα αποτελέσματα αυτής της αδράνειας αποτυπώνονται στην ταινία πειράματος Mind Race που ακολουθεί μια ομάδα συμμετεχόντων στη μελέτη.




Αλλά υπάρχουν καλά νέα: οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν όταν επέστρεψαν στο κανονικό πρόγραμμα άσκησής τους και όλοι παρουσίασαν άμεσες βελτιώσεις στην ψυχική τους κατάσταση, δείχνοντας πόσο γρήγορα μπορούν να αντιστραφούν οι αρνητικές επιπτώσεις της αδράνειας.

Ο Stubbs ανέλυσε επίσης δεδομένα από χιλιάδες ανθρώπους που συμμετείχαν στη μελέτη Uplifting Minds της ASICS από τον Ιούνιο του 2021. Με βάση τα δεδομένα που προέκυψαν από διάφορα αθλήματα και από διάφορες περιοχές, μόλις 15 λεπτά και εννέα δευτερόλεπτα άσκησης μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ψυχική μας κατάσταση.

 

«Γνωρίζουμε ότι η άσκηση είναι καλή για την ψυχική μας υγεία, αλλά ο αντίκτυπος της ανάπαυσης και της επανεκκίνησης της άσκησης είναι λιγότερο σαφής», είπε ο Stubbs. «Τώρα, χάρη στη νέα τεχνολογία και τη συνεισφορά χιλιάδων ανθρώπων, καταφέραμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια πόση άσκηση χρειάζεται για να ενεργοποιηθεί ένας θετικός πνευματικός αντίκτυπος. Αυτή η μελέτη της ASICS βοηθά στον ποσοτικό προσδιορισμό του όγκου της άσκησης για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και για να γίνει πιο απτή. Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για ξεκούραση. Αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι η ευημερία των ανθρώπων ανακάμπτει πολύ γρήγορα μετά από μια περίοδο ανάπαυσης, όταν οι άνθρωποι ξαναρχίζουν την τακτική άσκηση».