Έτοιμος να δώσει τον καλύτερό του εαυτό και στο Τόκιο ο Άρης Μακροδημήτρης

 Runbeat Team   13:58 14-08-2021  

Έτοιμος να δώσει τον καλύτερό του εαυτό και στο Τόκιο ο Άρης Μακροδημήτρης


Έχει ήδη ένα πλούσιο βιογραφικό με επιτυχίες εντός και εκτός συνόρων. Η Παραολυμπιάδα του Τόκιο θα είναι η τρίτη της καριέρας του και αυτό από μόνο του αποτελεί τεράστια τιμή και επιβράβευση. Ο λόγος για τον Άρη Μακροδημήτρη, ο οποίος ονειρεύεται μία όσο το δυνατό καλύτερη παρουσία στο τουρνουά της κολύμβησης. «Στο Τόκιο χαίρομαι πολύ πρώτα από όλα που θα συμμετάσχω στη τρίτη Παραολυμπιάδα στη καριέρα μου. Στόχος μου είναι να μπω στον τελικό και γι’ αυτό θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό», επισημαίνει στη μίνι συνέντευξη που παραχώρησε στο επίσημο σάιτ της ΕΟΑΜ ΑμεΑ.

Όπως αναφέραμε και πριν το βιογραφικό του είναι πλούσιο, ενώ κορυφαία στιγμή στην αθλητική του καριέρα αποτέλεσε η κατάκτηση ενός ασημένιου και δύο χάλκινων μεταλλίων στην Παραολυμπιάδα του Λονδίνου το 2012.

Τώρα ο 30χρονος Παραολυμπιονίκης αγωνίζεται στα 50μ. και 100μ ύπτιο και 200μ. ελεύθερο.«Πλέον τα καλά μου μέτρα είναι οι μεγάλες αποστάσεις και εκεί στοχεύουμε να πάμε λίγο καλύτερα», εξηγεί και προσθέτει: «Στο 50άρι θα πέσουμε όλοι μαζί και ό,τι γίνει. Θέλει τύχη και να είμαστε στη μέρα μας. Σίγουρα μου έρχονται στο μυαλό οι αναμνήσεις από το Λονδίνο και μου λείπουν. Ειδικά τώρα που μεγαλώνω». Δεν ήταν μόνο οι επιτυχίες που τον κάνουν να ξεχωρίζει την Παραολυμπιάδα του 2012, αλλά και το γεγονός ότι «ήταν καλύτερη και ως διοργάνωση σε σχέση με το Ρίο».

Κάνοντας μία μίνι αναδρομή στα πρώτα του βήματα στην κολύμβηση, ο Άρης Μακροδημήτρης αναφέρει: «Η Παλαιά Φώκαια που μένω είναι παραθαλάσσια και κολυμπούσα από πολύ μικρή ηλικία. Στην πισίνα ξεκίνησα στα 13 έτη μου. Τότε τέλειωναν οι Παραολυμπιακοί αγώνες της Αθήνας. Τους είχα παρακολουθήσει από κοντά. Μου άρεσε! Δεν ξέρω αν ήταν ένα μου όνειρο, αν το έθεσα ως στόχο. Τελικά σιγά – σιγά ολοκληρώθηκε! Έγινε πραγματικότητα! Πρώτα απ’ όλα ρόλο έπαιξε η οικογένειά μου! Το κολύμπι προέκυψε ως ένα τυχαίο γεγονός! Η γυμνασιάρχης μου η κ. Μπαξεβανέλη με ρώτησε αν θέλω να ασχοληθώ με το κολύμπι. Της είπα “ναι”! Ήταν η αιτία να ξεκινήσω την κολύμβηση ως άθλημα».

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και η πορεία του ήταν φανταστική. Όπως εξηγεί ο ίδιος «το 2004 ξεκίνησα την κολύμβηση μαζί με την κ. Μπαξεβανέλη. Το 2006 μου γνώρισε τον προπονητή που με προπονεί έως και σήμερα, τον Γιάννη Αλεξάκη. Μέχρι τότε με προπονούσε η ίδια η κ. Μπαξεβανέλη. Είναι γυμνάστρια. Υπήρξε κολυμβήτρια. Μάλιστα ήταν Βαλκανιονίκης στην κολύμβηση. Το 2006 γράφτηκα στην ομάδα μου, τους αετούς Αθήνας και το 2009 που εντάχθηκα στην κατηγορία S2 μπήκα στην εθνική ομάδα. Δε θα ξεχάσω ποτέ το 2009 στην πρώτη μου συμμετοχή σε πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κατέκτησα ανέλπιστα το χάλκινο μετάλλιο στα 50μ. ύπτιο. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο, να πηγαίνω ως ένας ακόμη αρχάριος αθλητής στους αγώνες και να καταφέρνω να πάρω χάλκινο μετάλλιο. Στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2011 πήρα 4 ασημένια μετάλλια στα 50, στα 100, στα 200 ύπτιο και στα 200μ. ελεύθερο. Το 2012 στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Λονδίνο κατέκτησα 1 ασημένιο και 2 χάλκινα μετάλλια. Το 2013 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Μόντρεαλ κατέκτησα 1 ασημένιο και 1 χάλκινο μετάλλιο. Το 2014 στην αθλητική συνάντηση της Γαλλίας πέτυχα το νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μ. ύπτιο. Ένα ακόμη παγκόσμιο ρεκόρ έσπασα στο πανελλήνιο πρωτάθλημα εκείνη την χρονιά. Στο τέλος του έτους στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Αϊτχόβεν της Ολλανδίας πήρα 4 χάλκινα μετάλλια. Το 2016 ένα χάλκινο μετάλλιο στην Πορτογαλία. Το 2018 στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κατέκτησα δύο 2 χρυσά μετάλλια και 1 ασημένιο. Το 2020 στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Πορτογαλία και πάλι κατέκτησα 1 χάλκινο και 1 ασημένιο. Τέλος, στη Μαδέιρα το 2021, είχα ως απολογισμό ένα χάλκινο μετάλλιο».

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 14 χρόνια είναι πρωταθλητής Ελλάδας σε όλα τα αγωνίσματα που μετέχει στην κατηγορία του.

Πέραν του αθλητισμού, όμως ο έμπειρο κολυμβητής θέλει να ασχοληθεί και με τα κοινά, ενώ καλεί όσους ανθρώπους μπορούν να βοηθήσουν οικονομικά την προσπάθεια των αθλητών ΑμεΑ να το κάνουν. «Ζητώ από ευκατάστατους ανθρώπους να έρθουν κοντά στον αθλητισμό των κινητικά αναπήρων και να βοηθήσουν ώστε κάποια παιδιά να έχουν τα έξοδα τους να προπονηθούν. Μην τα περιμένουμε όλα από το Κράτος. Όταν σταματήσω να κολυμπώ θα ασχοληθώ με τα κοινά! Εκεί στη Παλαιά Φώκαια για να βοηθήσω παιδιά να κάνουν αθλητισμό. Θα δούμε. Να πάμε καλά στο Τόκιο και μετά θα δούμε», καταλήγε