Φραντζεσκάκης στην Τηλεόραση CRETA: «Αν αντέχει το σώμα μου μέχρι τα 40, θα κάνω αυτό το άθλημα» (Vid)

 Runbeat Team   13:24 29-02-2024  

Φραντζεσκάκης στην Τηλεόραση CRETA: «Αν αντέχει το σώμα μου μέχρι τα 40, θα κάνω αυτό το άθλημα» (Vid)


O Χρήστος Φραντζεσκάκης παραχώρησε συνέντευξη στην Τηλεόραση CRETA και τον Μάνο Σουργιά και μεταξύ άλλων έδειξε την επιθυμία του να αγωνίζεται μέχρι και τα 40 του. Παράλληλα, ο Χανιώτης πρωταθλητής μίλησε για τον μεγάλο στόχο των Ολυμπιακών Αγώνων, για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε την περασμένη χρονιά, αλλά και για τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες αναγκάζεται να προπονείται στα Χανιά.

 

Αναλυτικά όσα είπε ο Χρήστος Φραντζεσκάκης:

Για την περσυνή χρονιά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε:«Η αλήθεια είναι ότι πέρυσι είχα ένα θέμα υγείας και ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά και σωματικά και ψυχολογικά. Δεν είχα επανέλθει στο 100%, δεν ήμουν καλά ψυχολογικά για να αγωνιστώ στο παγκόσμιο, είχα πάρει την 14η θέση, με πείσμωσε. Φέτος όντως πάμε πολύ καλά, η επίδοση στο Ηράκλειο δεν είναι ικανοποιητική, όμως ο τρόπος με τον οποίο έκανα αυτά τα 74 μέτρα εμένα μου δείχνει ότι είμαι κουρασμένος αλλά μπορώ να βγάλω κάποια μέτρα παραπάνω. Το καλοκαίρι θα ξεκουραστώ, τότε είναι και οι σημαντικοί αγώνες, είναι και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Ρώμη, όπου επίσης θα προσπαθήσω να βγάλω μία καλή επίδοση. Αλλά ναι, μεγάλος στόχος είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες».

Για το διάστημα που χρειάστηκε να νοσηλευτεί και για την πίεση που ένιωσε: «Είναι ανάμεικτα τα συναισθήματα, είναι και σωματικό και ψυχολογικό. Και καλά να ήμουν ψυχολογικά, έμπαινα και έβγαινα ένα μην στα νοσοκομεία, οπότε το σώμα μου δεν μπορούσε να επιστρέψει εύκολα. Είχα κάνει και χρήση κορτιζόνης, είχα πάθει πάρεση προσωπικού. Δεν περνούσε μόνη της, χρειαζόταν κορτιζόνη. Αλλά η κορτιζόνη μου διάλυσε το στομάχι, νοσηλεύτηκα ξανά για το στομάχι μου. Μέχρι να φύγει η κορτιζόνη από το σώμα, κάνει ένα… rebound και σε ρίχνει εντελώς. Είχα χάσει 10 κιλά σωματικό βάρος, και μετά το είχα πάρει απόφαση ότι δεν θα ήταν μία καλή χρονιά η περσυνή. Δεν με είχε πειράξει πολύ ψυχολογικά.

Επειδή είχα πιάσει το όριο για το παγκόσμιο δεν χρειάστηκε να κάνει πολλούς αγώνες και είπα να ετοιμαστώ για να είμαι έτοιμος για τον μεγάλο αγώνα. Ενώ όλη η χρονιά δεν πήγαινε καλά, εκείνες τις δύο εβδομάδες που είχαμε πάει για προετοιμασία στην Ουγγαρία, έριχνα τρομερά μέτρα, τα πήγαινα πολύ καλά. Μετά δεν ξέρω, λίγο το άγχος, λίγο η πίεση, δεν μου βγήκε στον αγώνα να κάνω μία καλή επίδοση και να προχωρήσω. Νομίζω ότι και ψυχολογικά καλά να είσαι, δεν μπορείς να κάνεις κάτι αν δεν είσαι καλά σωματικά».

Για τις δύσκολες συνθήκες προπόνησης στα Χανιά: «Η αλήθεια είναι πολύ δύσκολη, ειδικά όταν είμαστε στα Χανιά. Το Νοέμβριο αναγκάστηκα να πάω στην Κύπρο για να συνεχίσω τις προπονήσεις μου. Στα Χανιά έκανα διπλές προπονήσεις, κι εμείς εδώ πέρα δεν έχουμε γήπεδο να κάνουμε προπόνηση. Κάνουμε προπονήσεις σε ένα χωράφι. Εκεί δεν έχουμε φώτα, δεν έχουμε ρεύμα. Για να κάνω την δεύτερή μου προπόνηση, που μου έπαιρνε 3-4 ώρες, και δεν προλάβαινα. Δεν έχουμε φώτα και δεν προλάβαινα, έπρεπε να φύγω γιατί έφευγε ο ήλιος. Πήγαμε στην Κύπρο και κάναμε ένα βασικό κομμάτι της προετοιμασίας μας.

Μετά πήγαμε στη Νότια Αφρική και κάναμε άλλο ένα βασικό κομμάτι τον Δεκέμβριο. Εκεί οι συνθήκες είναι πάρα πολύ καλές, όλα τέλεια, οι εγκαταστάσεις, το κλίμα. Το θέμα είναι ότι όταν γυρνάμε εδώ στα Χανιά, είναι λίγο καταθλιπτικά. Κάνουμε προπονήσεις σε έναν χώρο που είναι δανεικός, και ευτυχώς που υπάρχει αυτός ο άνθρωπος που μας το δάνεισε, ο κύριος Μανώλης Θωμαδάκης. Έχουμε τα βασικά από εγκαταστάσεις μόνο και γι’ αυτό είναι δύσκολα στα Χανιά».

 

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Είχα λάβει μέρος και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021, δεν είχα πάει καλά εκεί γιατί είχα έναν τραυματισμό στο γόνατο. Τώρα είναι οι δεύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες μου. Δεν είμαι πλέον ο μικρός, δεν είμαι σε πολύ μικρή ηλικία. Πλέον αγωνίζομαι κανονικά με όλους. Να πω την αλήθεια, αν αντέχει το σώμα μου μέχρι τα 40 θα κάνω αυτό το άθλημα, θα ρίχνω. Υπάρχουν αθλητές που μέχρι τα 40 τους αγωνίζονται κανονικά. Πλέον δεν έχω την ίδια πίεση. Στόχος μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι να μπω στην οκτάδα. Θέλω να μπω στον τελικό, αλλά θέλω κάτι παραπάνω. Κυνηγάω μία μεγαλύτερη διάκριση».