Για μία σωστή αθλητική ζωή απαραίτητη είναι η πρόληψη

 Runbeat Team   17:24 10-04-2021  

Για μία σωστή αθλητική ζωή απαραίτητη είναι η πρόληψη


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Παρότι η άσκηση έχει πολλά οφέλη στον τρόπο ζωής ενός ανθρώπου παράλληλα μπορεί να κρύβει και κινδύνους.

Για όποιον ασχολείται με την άθληση σε οποιοδήποτε επίπεδο, υπάρχει πάντα η πιθανότητα ενός τραυματισμού ή μίας ασθένειας. Μερικές φορές η προπόνηση και ο ανταγωνισμός μπορούν ακόμη και να αποκαλύψουν υποκείμενα νοσήματα και κυρίως καρδιολογικά προβλήματα.

 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου, μαζί με τη ΔΟΕ και πολλές άλλες αθλητικές ομοσπονδίες, προσπαθούν να τονίσουν τη σημασία των ιατρικών αξιολογήσεων πριν από τη συμμετοχή σε αγώνες ή αθλητικές δραστηριότητες (PPME) και των περιοδικών αξιολογήσεων υγείας (PHE) ως μέσου προστασίας και παρακολούθησης της υγείας των αθλητών.

Ένα ολοκληρωμένο PPME θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας, της καρδιαγγειακής υγείας, της μυοσκελετικής υγείας, της διατροφής και των διατροφικών συνηθειών. Ένα PHE από την άλλη δίνει μια πλήρη αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης της υγείας ενός αθλητή και του κινδύνου μελλοντικού τραυματισμού ή ασθένειας.

 

Στο νέο αυτό έγγραφο πολιτικής για την προώθηση της υγείας, το Τμήμα Υγείας και Επιστημών του Παγκόσμιου Αθλητισμού εξηγεί πώς τα PPME και τα PHE μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη απροσδόκητων προβλημάτων υγείας ή απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων καθώς και στην ανίχνευση ασυμπτωματικών υποκείμενων ασθενειών.

Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση των συνθηκών υγείας, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν τη σωματική και ψυχική υγεία των αθλητών, προσφέροντας έναν πιο ασφαλή τρόπο αθλητικής ζωής.

Όπως επισήμανε ο Ιατρικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στίβου, Πάολο Εμίλιο Αντάμι, «η Παγκόσμια Ομοσπονδία θέλει να προωθήσει την ασφαλή άσκηση και τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής ενθαρρύνοντας όλους τους αθλητές να κάνουν τακτικούς ιατρικούς ελέγχους. Οι περιοδικές εξετάσεις υγείας αυξάνουν την επίγνωση των καρδιακών συμπτωμάτων, της ψυχικής υγείας και της ευεξίας, των μυοσκελετικών ανισορροπιών, της προδιάθεσης για τραυματισμούς και των κακών διατροφικών συνηθειών, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένεια και τραυματισμό εάν δεν αντιμετωπιστούν».