Γιάννης Κωστάκης: Ξεπέρασε τις δυσκολίες και είναι έτοιμος για το Τόκιο

 Runbeat Team   15:18 11-08-2021  

Γιάννης Κωστάκης: Ξεπέρασε τις δυσκολίες και είναι έτοιμος για το Τόκιο


Ο Γιάννης Κωστάκης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο στο αγώνισμα της κολύμβησης με στόχο μία όσο το δυνατό καλύτερη παρουσία και γιατί όχι την κατάκτηση ενός ή περισσότερων μεταλλίων.

Η συλλογή του από μετάλλια άλλωστε είναι πολύ μεγάλη. Ο Έλληνας πρωταθλητής της κολύμβησης έχει ένα βιογραφικό γεμάτο με επιτυχίες. Τον Ιανουάριο του 1998 συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης στην Ολλανδία, όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 200μ. ελεύθερο. Συνολικά έχει 4 χρυσά, 7 ασημένια και 10 χάλκινα μετάλλια σε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Και βέβαια ο Κωστάκης έχει και το χάλκινο στην Παρολυμπιάδα της Αθήνας το 2004.

Αυτό ήταν και το πρώτο του διεθνές μετάλλιο. Ακολούθησαν πολλά πρωταθλήματα με συγκομιδή ακόμα περισσότερων μεταλλίων…

Παράλληλα έχει σημειώσει 11 παγκόσμια ρεκόρ κατά την περίοδο 2003 – 2017 σε 200μ. μικτή, 50μ. πεταλούδα, 100μ. ελεύθερο και 100μ. πρόσθιο και 5 ευρωπαϊκά στα 100μ. πρόσθιο. Βραβεύτηκε, επίσης, ως κορυφαίος αθλητής με αναπηρία για τις χρονιές 2013 και 2014 από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ).

Ο Γιάννης Κωστάκης ετοιμάζει πλέον τις βαλίτσες του για το Τόκιο με στόχο να πετύχει το καλύτερο δυνατό. Εξάλλου ζει για να κολυμπά. Όπως ο ίδιος εξομολογήθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελληνική Ομοσπονδία ΑμεΑ «αν δεν ήμουν κολυμβητής, πάλι αθλητής της κολύμβησης θα ήθελα να είμαι, αφού η μεγάλη μου αγάπη είναι αυτό το άθλημα. Εγώ ερωτεύτηκα το νερό από μωρό, γιατί πρώτα κολύμπησα στη θάλασσα και μετά περπάτησα… Στο νερό αισθάνομαι ελευθέρια, κινούμαι, κολυμπώ, κάνω το άθλημα που αγαπώ από μικρός. Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτό γιατί είναι πια τρόπος ζωής».

Κι ενώ οι επιτυχίες του είναι αμέτρητες ξεχωρίζει τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. «Ένα όραμά μου είναι να γίνει μόνιμη η διεξαγωγή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Αυτό θα γέμιζε τόση υπερηφάνεια τους Έλληνες, κάτι που ζήσαμε εμείς οι αθλητές το 2004 και φαντάζομαι και οι πρόγονοί μας το 1896, όταν έγιναν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Αυτό που μου χει μείνει σαν εικόνα μέσα στη πατρίδα μου με τον κόσμο να ζητωκραυγάζει, αυτό που πήραμε σαν εικόνα δεν το χω ξανανιώσει ποτέ. Νομίζω θα το χω πάντα μέσα μου» εξομολογείται.

Πλέον μετρά αντίστροφα για το Τόκιο στο οποίο ταξιδεύει με όπλο την εμπειρία, αλλά και την αγωνιστική ετοιμότητα. «Βρίσκομαι σε πολύ καλή φόρμα», επισήμανε και αυτό πιστοποιήθηκε και από την παρουσία του στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο στη Μαδέρα, όπου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 50μ. πρόσθιο. «Είμαστε σε πολύ καλή φόρμα και βρισκόμαστε στη τελική ευθεία και πιστεύω τις επόμενες εβδομάδες θα χουμε την δυνατότητα να βελτιωθούμε. Πιστεύω ότι εκεί θα κριθεί όλη η δουλειά. Από πολλούς παράγοντες θα κριθεί. Και στο Τόκιο. Αυτές οι δυο χρονιές ήταν πολύ δύσκολες καθώς λόγω της πανδημίας μείναμε χωρίς προπόνηση. Ήταν δυο χρονιές πολύ δύσκολες γιατί η πίεση και σωματική και ψυχολογική ήταν μεγάλη», επισημαίνει.

Από τις πολλές επιτυχίες που έχει στο παλμαρέ του ο ίδιος ξεχωρίζει «τη συμμετοχή μου στους Παραολυμπιακούς του ΑΘΗΝΑ 2004, όπου η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στα 100μ. ελεύθερο ήταν η καλύτερη στιγμή μου. Πέρα από το μετάλλιο τερμάτισα στην 4η θέση στα 200μ. ελεύθερο, στην 5η στα 50μ. ελεύθερο και στην 8η στα 150μ. μικτή ατομική» εξηγεί με υπερηφάνεια ο Γιάννης Κωστάκης.

Υπάρχουν όμως και στιγμές που δε θα ήθελε να θυμάται. Πιο συγκεκριμένα, όπως εξομολογείται «η πιο άτυχη στιγμή μου ήταν ένας σοβαρός τραυματισμός με δυο κατάγματα στα πόδια μου, κατά τη διάρκεια του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Βερολίνο το 2011. Το γεγονός συνέβη κατά την επιστροφή μου από το κολυμβητήριο στο ξενοδοχείο, με αποτέλεσμα να υποστώ δυο χειρουργεία στο Βερολίνο. Επιπλέον αναγκάστηκα να παραμείνω για άλλους δυο μήνες σε κέντρο αποκατάστασης στην Αθήνα, με σκοπό την ένταξή μου και πάλι στην αθλητική δραστηριότητα. Ο αντίκτυπος ήταν μεγάλος αφού έχασα 2 μετάλλια στα υπόλοιπα αγωνίσματα που θα συμμετείχα, καθώς και αρκετό χρόνο προετοιμασίας λόγω της αποκατάστασης. Μετά όμως κατάφερα και ξεπέρασα όλα αυτά τα εμπόδια των τραυματισμών μου».

Εκτός από αθλητής έχει παράλληλα δράσεις και όραμα!

Για τον Γιάννη Κωστάκη είναι στόχος ζωής να βοηθήσει όσα περισσότερα άτομα με αναπηρία μπορεί μέσα από τον αθλητισμό. Όπως εξηγεί «στο Σύλλογο Ελλήνων Παραολυμπιονικών έχω εκλεγεί Γενικός Γραμματέας. Κάνουμε δράσεις μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού όπως το: «Ζήσε αθλητικά και φυσικά». Έχουμε ακόμα, κοινές δράσεις και συνεργασία με το ΟΑΚΑ και το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών. Και βέβαια περιμένω το Αθλητικό κέντρο για τα ΑΜΕΑ που θα γίνει στη Ραφήνα».

Τέλος αναφέρθηκε στο Θοδωρή Ιακωβίδη που πρόσφατα αποκάλυψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αθλητές προκειμένου να βρίσκονται στην ελίτ των αθλητών. Όπως είπε, «θα θελα να πω για τον Ιακωβίδη. Ότι λέει είναι αληθινά. Έχω βιώσει κι εγώ όσα αναφέρει. Ο αθλητής πολλές φορές θυσιάζετε για την πατρίδα του αλλά κάποιες φορές δεν υπάρχει αναγνώριση. Κάθε αθλητής που έχει το εθνόσημο στο στήθος του πετυχαίνει μια μεγάλη νίκη είτε να προκριθεί είτε να φθάσει στη κατάκτηση μιας θέσης μέσα στην 8αδα».