Η αρχή του ελληνικού αθλητισμού

 Runbeat Team   15:42 11-01-2021  

Η αρχή του ελληνικού αθλητισμού


Πριν από 124 χρόνια, η Ελλάδα απέκτησε οργανωμένη μορφή αθλητισμού έπειτα από τη δημιουργία της της πρώτης αθλητικής ομοσπονδίας, του ΣΕΓΑΣ.

Η ανάγκη δημιουργίας ενός αθλητικού φορέα που θα αναλάμβανε την οργάνωση του αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα ήταν πολλή αισθητή. Έτσι πολλοί άνθρωποι από το χώρο του αθλητισμού είχαν ενστερνιστεί την ιδέα σύστασης μια ομοσπονδίας.

Ο ΣΕΓΑΣ μέχρι και σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνική ομοσπονδία. Για αρκετές δεκαετίες είχε την ευθύνη της ανάπτυξης όλων των αθλημάτων στη χώρα μας. Με την πάροδο των χρόνων, αυτό άλλαξε, αφού κάθε άθλημα απέκτησε τη δική του ομοσπονδία.

Η σύσταση του ΣΕΓΑΣ ξεκίνησε επίσημα στις 11 Ιανουαρίου του 1897 όταν εκπρόσωποι 28 σωματείων, απ’ όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν, στο γυμναστήριο του «Πανελληνίου Γ.Σ.», προκειμένου να οργανώσουν συνέδριο, στο οποίο θα συγκροτούνταν η αθλητική ομοσπονδία.

Την επόμενη ημέρα έως και τις 15 Ιανουαρίου 1897 συνήλθε επίσημα το Συνέδριο στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και αποφασίστηκε η ίδρυση του ΣΕΓΑΣ και το καταστατικό του. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1897 στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. 

Η αρχή είχε γίνει στην Πάτρα στις 20 Φεβρουαρίου 1895, όταν ο «Παναχαΐκός Γ.Σ.» κάλεσε σε σύσκεψη τους αντιπροσώπους της «Γ.Ε. Πάτρας», του «Πανελληνίου Γ.Σ.», του «Εθνικού Γ.Σ.» και του «Παναιτωλικού» για να συζητήσουν την τέλεση προκριματικών αγώνων για την Α’ Ολυμπιάδα της Αθήνας που θα ήταν πιο αντιπροσωπευτικοί και σε ευρεία κλίμακα. Στη σύσκεψη αυτή, οι πέντε υπέγραψαν πρακτικό που δήλωνε την συμφωνία τους για τη σύσταση Συνδέσμου, όλων των Ελληνικών συλλόγων, με σκοπό τη καλύτερη επικοινωνία και συνεννόηση μεταξύ τους. Μετά την πρώτη αυτή έγγραφη διατύπωση των συλλόγων (20/2/1895) για ίδρυση Συνδέσμου, σε διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις γινόταν λόγος για το θέμα αλλά κανείς δεν αναλάμβανε την πρωτοβουλία για τον συντονισμό και την υλοποίηση της ιδέας.

Περίπου ένα χρόνο αργότερα το θέμα τέθηκε εκ νέου, με τους ανθρώπους του Πανελληνίου να είναι τελικά αυτοί που ανέλαβαν δράση προχωρώντας στη σύσταση εγκυκλίου, η οποία καλούσε τους εκπροσώπους 52 σωματείων να συμμετάσχουν σε Συνέδριο στις 11-15 και 17 Ιανουαρίου 1897 με θέμα την ΙΔΡΥΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ, τη ψήφιση καταστατικού και εκλογές.