Η World Athletics καθιερώνει από το 2026 το «απόλυτο» Παγκόσμιο στίβου

 Runbeat Team   21:18 03-06-2024  

Η World Athletics καθιερώνει από το 2026 το «απόλυτο» Παγκόσμιο στίβου


«Σάρκα και οστά» παίρνει από το 2026 η ιδέα του Σεμπάστιαν Κόου για τη δημιουργία ενός νέου «κλειστού» Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στον στίβο. Οπως ανακοίνωσε η διεθνής ομοσπονδία, η νέα διοργάνωση, με την επωνυμία "World Athletics Ultimate Championship" θα κάνει πρεμιέρα στη Βουδαπέστη, από τις 11 έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2026, και θα διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου, τις σεζόν που δεν υπάρχει στο πρόγραμμα το παραδοσιακό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

 

Η ιδέα του προέδρου της World Athletics είναι μία διοργάνωση στην οποία θα μετέχουν μόνο οι κορυφαίοι αθλητές (8 έως 16, ανάλογα με το αγώνισμα), με βάση κυρίως το παγκόσμιο ranking. Υπολογίζεται ότι θα προσκληθούν περίπου 400 αθλητές/τριες από 70 χώρες. Οι αγώνες θα διαρκούν μόνο τρεις ημέρες και θα έχουν αποκλειστικά απογευματινό πρόγραμμα, που δεν θα ξεπερνά σε διάρκεια τις τρεις ώρες ημερησίως, ώστε να καθίσταται πιο εμπορικό.

Προκειμένου να προσελκύσει τους κορυφαίους, η World Athletics ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει χρηματικά έπαθλα συνολικού ύψους 10 εκατ. δολαρίων, ποσό που αποτελεί ρεκόρι για τις διοργανώσεις του στίβου. Κάθε νικητής ή νικήτρια θα ανταμείβεται με 150.000 δολάρια.

«Με τους κορυφαίους των κορυφαίων και μόνο με ημιτελικούς και τελικούς, θα δημιουργήσουμε μία άμεση πίεση απόδοσης για τους αθλητές που θα επιδιώκουν να κερδίσουν τον τίτλο του απόλυτου πρωταθλητή» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σεμπάστιαν Κόου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ