Κόντρα Σακοράφα – Κελεσίδου και στη μέση η Μπελιμπασάκη

 Runbeat Team   14:25 17-02-2021  

Κόντρα Σακοράφα – Κελεσίδου και στη μέση η Μπελιμπασάκη


Εκρηκτικό είναι το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις του ΣΕΓΑΣ ενόψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο και τα… σκάγια έχουν πιάσει και τους αθλητές.

Σοφία Σακοράφα και Τασούλα Κελεσίδου διεκδικούν τον προεδρικό θώκο από τον απερχόμενο βάσει νόμου Κώστα Παναγόπουλο. Οι δύο πρώην πρωταθλήτριες κάνουν τις επαφές τους και αναζητούν συμμάχους στην προσπάθειά τους αυτή, όμως τον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι η μεταξύ τους εκλογική… κόντρα έχει ξεφύγει και έχει… θύματα τους αθλητές και κυρίως την εκπρόσωπό τους στο ΣΕΓΑΣ, την Μαρία Μπελιμπασάκη.

Όλα φαίνεται να ξεκίνησαν από το αίτημα της Σοφίας Σακοράφα να μιλήσει διαδικτυακά με τους αθλητές και τις αθλήτριες θέλοντας να ενημερώσει για τις προθέσεις της και να ακούσει τα προβλήματα και τους προβληματισμούς τους. Η άλλοτε σπουδαία ακοντίστρια απευθύνθηκε στην Μαρία Μπελιμπασάκη για να ενημερώσει τους συναθλητές της κάτι που έγινε μέσα από το κοινό τσατ που έχουν όλοι οι αθλητές. Η Τασούλα Κελεσίδου ενημερώθηκε για το συμβάν και επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Λασιθιώτισσα πρωταθλήτρια με την τελευταία να καταγγέλλει ότι της επιτέθηκε φραστικά.

«Δεν πρόκειται να δεχθώ ξανά κανενός είδους bullying»

Η Μαρία Μπελιμπασάκη υποστήριξε ότι η Τασούλα Κελεσίδου της μίλησε απαξιωτικά τονίζοντάς της ότι δεν είχε κανένα δικαίωμα να πάρει μία τέτοια πρωτοβουλία. «Δεν περίμενα να μου μιλήσει τόσο άσχημα», επισήμανε και πρόσθεσε, «με κατηγόρησε ανοικτά πως το έκανα σε βάρος της. Πως είχα δόλο. Επειδή απλά ενημέρωσα. Τη συμβούλεψα πως καλό θα ήταν να κάνει και εκείνη το ίδιο με την Σοφία Σακοράφα. Όχι να παίρνει τηλέφωνα και να μιλάει με αυτό τον τρόπο. Είναι ντροπή της.

Όσα επιχειρεί να μου προσάψει η κ. Κελεσίδου είναι εντελώς ανυπόστατα και δεν πρόκειται να δεχθώ ξανά κανενός είδους bullying. Μόνο και μόνο επειδή προσπαθεί να καλύψει δικές της παραλήψεις ή επειδή σε κάποιους δεν αρέσει το γεγονός ότι είμαι εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις που έχω αναλάβει.

Μου κάνει μεγάλη εντύπωση, διότι έχει υπάρξει και η ίδια αθλήτρια, αλλά παρόλα αυτά με τη συγκεκριμένη στάση της δείχνει ότι αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία στον τρόπο προσέγγισης και επαφής με τους ίδιους τους Αθλητές. Πόσο πιθανό είναι να αλλάξει αυτό σε περίπτωση που βρεθεί στη θέση του Προέδρου;

Εν πάση περιπτώσει, δεν θα δώσω περισσότερη έκταση σε αποπροσανατολισμούς και καπρίτσια. Εδώ έχουμε δουλειά να κάνουμε. Όποιος επιθυμεί να έρθει σε επαφή μαζί μας, είτε λέγεται Σακοράφα, είτε Κελεσίδου, είτε όπως θέλει, γνωρίζει πολύ καλά πού βρισκόμαστε και ότι είμαστε κάτι παραπάνω από ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συνομιλία».

Η απάντηση της Τασούλας Κελεσίδου

Η απάντηση της Τασούλας Κελεσίδου έφερε ακόμη περισσότερες αντιδράσεις. Μάλιστα υπήρξαν δύο διαφορετικές απαντήσεις. Αρχικά αναρτήθηκε ένα κείμενο που καταφερόταν κατά της Μαρίας Μπελιμπασάκη και το οποίο μετά από λίγο «κατέβηκε». Ακολούθησε νέα ανακοίνωση απάντηση, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων. «Πληροφορήθηκα με έκπληξη “καταγγελία” της Μαρίας Μπελιμπασάκη, διατυπωμένη με δήλωση της, ότι η Τασούλα Κελεσίδου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν της άσκησε bullying, της μίλησε άσχημα, την αποπήρε. Προφανώς και αναφέρεται σε κάποια άλλη Τασούλα Κελεσίδου και όχι σε εμένα. Θλίβομαι αν η αθλήτρια Μαρία Μπελιμπασάκη έχει αποφασίσει, χωρίς να γνωρίζω τους λόγους που το κάνει, να σκιαγραφήσει ένα ξένο προς εμένα προφίλ. Το ήθος μου, η διαδρομή μου, η προσωπικότητά μου, είναι γνωστή σε όλο τον αθλητικό κόσμο. Είναι αλήθεια ότι τηλεφώνησα στη Μαρία Μπελιμπασάκη όταν πληροφορήθηκα από απορημένους αθλητές, πως τους ζητούσε να παρευρεθούν σε προεκλογική τηλεδιάσκεψη με τη Σοφία Σακοράφα. Με την ευγένεια που με διακρίνει της είπα ότι δεν θα πρέπει πριν από τις εκλογές που θα γίνουν σε ένα μήνα να εμπλέξει στη διαδικασία τους εν ενεργεία αθλητές και αθλήτριες. Αυτό δεν είναι σωστό, ήταν τα λόγια μου και είναι και η αρχή μου. Στο σημείο αυτό η Μαρία Μπελιμπασάκη εξερράγη αφήνοντας με άναυδη και στο τέλος μου έκλεισε και το τηλέφωνο! Εύχομαι η αθλήτρια Μαρία Μπελιμπασάκη που γνωρίζω και εκτιμώ, να σκεφτεί καθαρά την συνομιλία μας και να αποκαταστήσει την αλήθεια. Μιλώ ως συναθλήτριά της που μπορεί να κατανοήσει τις δυσκολίες και τις πιέσεις που πιθανόν να δέχεται, αλλά θέλω να της πω δημόσια ότι δεν χρειάζεται να αποδείξει τίποτα και σε κανένα, καθώς δεν οφείλει τίποτε και σε κανένα. Για εμάς τους αθλητές η σκληρή δουλειά είναι το διαβατήριο για την επιτυχία μας. Θεωρώ λοιπόν ότι πρέπει να αφοσιωθεί στον πρωταθλητισμό και εκεί θα μας βρίσκει πάντα δίπλα της. Να είναι βέβαιη ότι οι σχέσεις της νέας διοίκησης με όλους τους αθλητές θα είναι καθαρές και ειλικρινείς».

Υπέρ της Μπελιμπασάκη οι αθλητές

Η απάντηση της κ. Κελεσίδου σήκωσε κύμα αντιδράσεων από τους αθλητές και τις αθλήτριες, οι οποίοι προχώρησαν σε ανακοίνωση με την οποία υπερασπίζονται την εκπρόσωπό τους, Μαρία Μπελιμπασάκη.

Την ανακοίνωση υπογράφουν κορυφαίοι πρωταθλητές όπως οι Κατερίνα Στεφανίδη, Νικόλ Κυριακοπούλου, Μίλτος Τεντόγλου, Κώστας Δουβαλίδης κ.α.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων, «ξέρουμε πολύ καλά ότι ο ρόλος του εκπροσώπου είναι να μας ενημερώνει για οτιδήποτε μας αφορά. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η Μαρία (σ.σ. Μπελιμπασάκη) όταν μετά από αίτημα της κ. Σακοράφα να συνομιλήσει με εμάς, μας ενημέρωσε για το πώς και το πότε θα μπορούσε να γίνει αυτό. Εξάλλου, πριν από 1,5 μήνα όλοι οι αθλητές του στίβου αναρτήσαμε μία επιστολή που ουσιαστικά ζητούσαμε να έρθουν οι δύο κινήσεις που διεκδικούν την προεδρία του ΣΕΓΑΣ σε επαφή μαζί μας. Ελπίζουμε ότι έτσι γίνεται ξεκάθαρο πως όχι απλά η Μαρία δεν ανάγκασε κάποιον αλλά ήταν επιθυμία δικιά μας να έρθουν σε επαφή και με τις δύο υποψήφιες προέδρους.

Έχουμε μπερδευτεί ως προς τις απόψεις και τις δηλώσεις της κ. Κελεσίδου. Στην αρχική της τοποθέτηση, η οποία «κατέβηκε» από το διαδίκτυο σε χρόνο dt, κάνει ξεκάθαρα προσωπική επίθεση στην Μαρία. Σαν αθλητές μας θλίβει και ο τρόπος με τον οποίο αναφέρεται στην Μαρία και οι υπαινιγμοί περί έλλειψης ήθους. Εμείς που γνωρίζουμε την Μαρία τόσα χρόνια και ως αθλήτρια και ως άνθρωπο έχουμε εικόνα για το ήθος της, τη διαδρομή της και την προσωπικότητά της. Η Μαρία δεν είναι άνθρωπος που θα μας έλεγε ψέματα και ούτε χρειάζεται να μοιάσει σε κανέναν. Αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης της Μαρίας και η προσωπική επίθεση, ειδικότερα με τον τρόπο που έγινε μας προσβάλλει όλους και όχι μόνο τη συναθλήτριά μας.

Επίσης απορίας άξιο είναι το ότι η κ. Κελεσίδου θεωρεί μία τηλεδιάσκεψη των αθλητών με την κ. Σακοράφα εμπλοκή στη διαδικασία των εκλογών. Έχουμε τονίσει πολλάκις ότι οι αθλητές δεν επιθυμούμε να έχουμε ανάμειξη με τις εκλογές της Ομοσπονδίας. Η δυνατότητα όμως να μοιραστούμε τα προβλήματά μας με υποψήφιους των εκλογών εκτός από αναγκαία και σημαντική είναι και άσχετη με την εκλογική διαδικασία. Αναρωτιόμαστε αν η κ. Κελεσίδου γνωρίζει ότι οι αθλητές δεν ψηφίζουν στις εκλογές. Μάλιστα προβαίνει σε αντιφατικές δηλώσεις προτρέποντας από τη μία την αθλήτρια να αφοσιωθεί στον πρωταθλητισμό, ενώ παράλληλα δηλώνει ότι επικροτεί το νόμο για την εκπροσώπηση των αθλητών στο Δ.Σ. Εμείς κ. Κελεσίδου θεωρούμε ότι ο αθλητής πρέπει να είναι πολύπλευρος ως προσωπικότητα και να ασχολείται και με άλλα πράγματα εκτός από τον πρωταθλητισμό. Θέλουμε ο εκπρόσωπός μας να έχει φωνή, κύρος και άποψη για τα ζητήματα της Ομοσπονδίας και όχι απλά να αποτελεί μία γλάστρα.

Αφήσαμε τελευταίο το ότι στην αρχική της δήλωση θεώρησε δεδομένο ότι η Μαρία ηχογράφησε τη συνομιλία τους. Και αυτό γιατί το να κατηγορείς κάποιον χωρίς στοιχεία για ποινικά κολάσιμες πράξεις μπορεί πολύ εύκολα να γυρίσει σε βάρος σου. Και φυσικά είναι ποινικά επιλήψιμο. Ευτυχώς για την ίδια, στη δεύτερη δήλωσή της εξαφάνισε κάθε τέτοια αναφορά που έθιγε την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια της Μαρίας. Απορίας άξιο παραμένει πως το θεωρούσε τόσο βέβαιο και τόσο φυσιολογικό να έχει κάνει κάτι τέτοιο η Μαρία.

Πέρα από όλα αυτά εμείς οι αθλητές παραμένουμε συνεπείς σε όσα δηλώσαμε και είμαστε ανοικτοί για συζήτηση με όποιον το κρίνει ωφέλιμο, ειδικά από τη στιγμή που διεκδικεί την προεδρία της Ομοσπονδίας».

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι Κατερίνα Στεφανίδη, Νικόλ Κυριακοπούλου, Μιλτιάδης Τεντόγλου, Ελένη Πόλακ, Ελισάβετ Πεσιρίδου, Αλένανδρος Παπαμιχαήλ, Γιάννης Νυφαντόπουλος, Κώστας Δουβαλίδης, Ραφαέλα Σπανουδάκη, Μιχάλης Αναστασάκης, Κώστας Νάκος, Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου, Αγγελική Μακρή, Μαρία Γάτου, Κέλλυ Σαμάνη, Οδυσσέας Μουζενίδης, Δέσποινα Μουρτά, Παναγιώτης Τριβυζάς, Θοδεωρής Χρυσανθόπουλος, Δημήτρης Τσίτσος, Χρήστος Φραντζεσκάκης, Γκλόρια Πριβιλέτζιο, Αναστασία Μαρινάκου, Παναγιώτα Τσινοπούλου, Σωτήρης Γκαραγκάνης, Κρίστυ Αναγνωστοπούλου, Κορίνα Πολίτη, Σοφία Υφαντίδου, Ιωάννα Ζάκκα, Όλγα Φιάσκα, Άννα Κιάφα, Ολυμπία Καραγιάννη και Έφη Κολοκυθά.