Κυριάρχησε η Ουγκάντα στο φινάλε του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ορεινού τρεξίματος

 Runbeat Team   14:47 07-11-2022  

Κυριάρχησε η Ουγκάντα στο φινάλε του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ορεινού τρεξίματος


Οι αθλητές από την Ουγκάντα έκλεψαν την παράσταση στο πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ορεινού τρεξίματος που πραγματοποιήθηκα στο Τσιάνγκ Μάι της Ταϊλάνδης. Ο Samuel Kibet, η Rebecca Cheptegei και ο Leonard Chemutai κέρδισαν τρεις από τους τέσσερις τίτλους στους αγώνες της Κυριακής (6/11), τελευταίας ημέρας του πρωταθλήματος.

 

Ο Kibet και η Cheptegei κέρδισαν τους αγώνες βουνού (άνοδο και κάθοδο) σε άνδρες και γυναικών αντίστοιχα. Ένας αγώνας πάνω από 11,2 χιλιόμετρα ανάβασης και 475 υψομετρικής. Ο Chemutai από την πλευρά του στέφθηκε πρωταθλητής νέων σε ανάβαση και κατάβαση βουνού, ενώ αντίστοιχα η Βρετανίδα Jessica Bailey ήταν νικήτρια στις νέες γυναίκες σε μία διαδρομή 6,4 χιλιομέτρων με υψομετρική 224 μέτρα.

Στον αγώνα των ανδρών, ο Kibet ηγούνταν της κούρσας μαζί με τους συμπατριώτες του Timothy Toroitich, Leonard Chemonges και Eliud Cherop, αλλά και τον Μεξικανό Everado Moreno. Οι υπόλοιποι ήταν περίπου 30 μέτρα πίσω.

Οκτώ χιλιόμετρα αργότερα, ο Kibet βγήκε πρώτος από τα δέντρα, έχοντας ένα πλεονέκτημα 19 δευτερολέπτων έναντι του Toroitich και του Kipngeno που διεκδικούσαν τη 2η και 3η θέση. Ο Kipngeno κατάφερε τελικά να απομακρυνθεί από τον Toroitich, μείωσε τη διαφορά από τον Kibet, αλλά δεν ήταν αρκετό.

Ο Kibet πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού και ο Kipngeno ακολούθησε μετά από 10 δευτερόλεπτα. Ο Toroitich κράτησε την 3η θέση, ενώ ακολούθησαν οι Chemonges και Cherop στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.

Με τέσσερις αθλητές στην πρώτη πεντάδα, η Ουγκάντα ήταν ξεκάθαρη νικήτρια στο ομαδικό. Η Ισπανία πήρε το ασημένιο με την Ιταλία μόλις έναν βαθμό πίσω.

Η κυριαρχία της Ουγκάντα φάνηκε και στις γυναίκες καθώς οι Rispa Cherop, Rebecca Cheptegei και Annet Chelangat έδωσαν το ρυθμό και τελικά ήταν και αυτές που πάλεψαν για την πρωτιά.

Η Cheptegei ανέβασε ρυθμό στο φινάλε και πήρε μία άνετη νίκη αφήνοντας δεύτερη την Chelangat, ενώ την τριάδα του βάθρου συμπλήρωσε η Αμερικανή McLaughlin.

Η Ρουμάνα Monica Florea, με αιμορραγία και στα δύο γόνατα, τερμάτισε τέταρτη, ενώ η Βρετανίδα Scout Adkin ήταν πέμπτη.

Η Cherop εγκατέλειψε κι έτσι η Ουγκάντα έχασε την πρωτιά στο ομαδικό. Η Ελβετία, με τρεις αθλήτριες στην πρώτη 15άδα πήρε τον τίτλο και ακολούθησε η Βρετανία και οι ΗΠΑ πήραν το χάλκινο μετάλλιο.

Η Ουγκάντα σάρωσε τα μετάλλια και σε επίπεδο νέων ανδρών. Κατέκτησε τις τέσσερις πρώτες θέσεις σε ατομικό επίπεδο και ήταν φυσικά νικήτρια και στο ομαδικό. Ο Leonard Chemutai ήταν κυρίαρχος αφήνοντας πίσω του τους συμπατριώτες του Caleb Tungwet, Denis Kiplangat και Silas Rotich.

Ο Βρετανός Finlay Grant ήταν πέμπτος ατομικά, αλλά βοήθησε τη χώρα του να εξασφαλίσει το χάλκινο σε επίπεδο ομάδων, ενώ η Γαλλία πήρε το ασημένιο στο ομαδικό.

Ο ορεινός αγώνας των νέων γυναικών ήταν ο μόνος της Κυριακής που δεν κέρδισαν αθλήτριες από την Ουγκάντα. Η Jessica Bailey ήταν νικήτρια στο 1-2 των Βρετανών. Δεύτερη ήταν η συμπατριώτισσά της Rebecca Flaherty, ενώ η Βρετανία κατέκτησε το χρυσό στην κατάταξη των ομάδων.

Η Ιταλίδα Axelle Vicari ήταν τρίτη στο ατομικό και δεύτερη στο ομαδικό, ενώ το χάλκινο μετάλλιο σε επίπεδο ομάδων κατέκτησε η Γαλλία.

Του χρόνου το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί στις Άλπεις και συγκεκριμένα στο Innsbruck-Stubai του Τιρόλου από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου 2023.