Ματαιώνεται για φέτος ο Φιλίππειος Δρόμος

 Runbeat Team   9:36 26-10-2021  

Ματαιώνεται για φέτος ο Φιλίππειος Δρόμος


Την απόφαση να ματαιώσουν το Φιλίππειο Δρόμο που ήταν προγραμματισμένος για το διήμερο 11-12 Δεκεμβρίου 2021 αποφάσισαν οι διοργανωτές του.

Κύρια αιτία αποτέλεσε το γεγονός ότι στην περιοχή της Ημαθίας υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ παράλληλα οι διοργανωτές δεν ξέρουν εάν μπορούν και εάν θέλουν να τηρήσουν τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Εν μέσω πανδημίας και με την ισχύ υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα δυσχεράνουν και θα περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό την διήμερη αθλητική διοργάνωση άλλα και ένα μεγάλο δίλημμα που μας απασχολεί σοβαρά, “εάν το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών της πόλης επιθυμεί πραγματικά μεγάλη συγκέντρωση πλήθους αθλητών, οικογενειών και θεατών το διήμερο 11 & 12 Δεκέμβρη”, οδηγηθήκαμε στην απόφαση να μην πραγματοποιηθεί ο Φιλίππειος δρόμος.

Λεπτομέρειες που μας οδήγησαν στην ματαίωση είναι: οι τελευταίες εξελίξεις με την αύξηση κρουσμάτων στην Ημαθία που οδήγησαν τις τοπικές αρχές στην απόφαση ματαίωσης της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου όπως και πολλών άλλων μαζικών εκδηλώσεων. Επίσης τα υγειονομικά πρωτόκολλα απαιτούν να εξαιρέσουμε ένα μεγάλο πλήθος δρομέων οι οποίοι επέλεξαν να μην εμβολιαστούν, με αποτέλεσμα να χαθεί εξ ολοκλήρου η έννοια του μαζικού και καθολικού καλέσματος. Οι παιδικοί αγώνες που είναι η ψυχή της διοργάνωσης δεν θα μπορέσουν να έχουν τον χαρακτήρα γιορτής διότι υπάρχουν αυστηροί κανόνες αποστάσεων και απαγόρευσης μαζικών συγκεντρώσεων που από την φύση τους τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα πρωτόκολλα αυτά.

Το βάρος λοιπόν της κοινωνικής ευθύνης αλλά και το μεγάλο δίλημμα εάν θα πρέπει να συνωστισθούν δρομείς και θεατές στο κέντρο της Βέροιας αλλά και στο χωριό Βεργίνα κατά την εκκίνηση, μας απασχόλησε σοβαρά γιατί λαμβάνουμε υπόψη μας την κοινή γνώμη, η οποία τούτες τις μέρες είναι καχύποπτη και αρνητική σε οτιδήποτε προκαλεί συνωστισμό και μαζικές συγκεντρώσεις.

Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός εάν η διοργάνωση καταφέρει να τηρήσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τέλος εάν πραγματικά είναι στην φιλοσοφία της να τα υλοποιήσει. Για παράδειγμα η εξαίρεση των ανεμβολίαστων δρομέων από την διοργάνωση είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Η προσπάθεια να στηθούν οι δρομείς στην εκκίνηση σε αποστάσεις ασφαλείας βάση πρωτοκόλλων δεν θα μπορέσει να έχει εφαρμογή στην πραγματικότητα αφού αμέσως μετά την εκκίνηση οι δρομείς εκ των πραγμάτων θα συνωστισθούν και θα έρθουν ο ένας δίπλα στον άλλο. Στον χώρο εκκίνησης και τερματισμού θα πρέπει να υπάρχουν εθελοντές οι οποίοι να εκτελούν τον άχαρο ρόλο του ‘’χωροφύλακα’’ προτείνοντας τους δρομείς να μην συνωστίζονται και να απομακρύνονται άμεσα από τον χώρο, προκαλώντας συνεχής εκνευρισμούς.

Οι χορηγοί που κάθε χρόνο ήταν η βασική πηγή εσόδων μειώνονται και τα έξοδα είναι αυξημένα βάση των απαιτήσεων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Όλοι λοιπόν οι παραπάνω λόγοι , οδήγησαν την οργανωτική επιτροπή να ματαιώσει την διοργάνωση.

Να είμαστε καλά του χρόνου, να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να βρεθούμε όλοι μαζί στην μεγάλη αυτή αθλητική γιορτή της πόλης της Βέροιας».