Με αλλαγές, προκλήσεις και διάθεση προσφοράς το 13ο Taygetos Challenge 2024

 Runbeat Team   10:42 01-02-2024  

Με αλλαγές, προκλήσεις και διάθεση προσφοράς το 13ο Taygetos Challenge 2024


Ένα διήμερο αγωνιστικών προκλήσεων υπόσχονται οι διοργανωτές του 13ου Taygetos Challenge 2024. Με σύνθημα, «περιόρισε την προληπτική σου διάθεση και αποδέξου την πρόκληση του Taygetos Challenge για 13η φορά», καλούν τους φίλους του τρεξίματος να δώσουν δυναμικό «παρών» στους αγώνες που είναι προγραμματισμένοι να διεξαχθούν το διήμερο 23-24 Μαρτίου.

Παράλληλα δίνουν λεπτομέρειες για τη διοργάνωση, ανακοινώνουν ότι ο Μαραθώνιος μεγαλώνει από 37 σε 40 χιλιόμετρα με αποτέλεσμα να βαθμολογείται καλύτερα από την ITRA και καλούν τους μετέχοντες να συμμετάσχουν σε δράσεις που στόχο έχουν την βελτίωση του τρόπου ζωής μας.

 

Η ενημέρωση αναφέρει:

«Αγαπητοί φίλοι και λάτρεις του ορεινού τρεξίματος,

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε στην προετοιμασία για το 13ο Taygetos Challenge που θα πραγματοποιηθεί στην μαγευτική Καρδαμύλη στις 23 και 24 Μαρτίου 2024. Πριν δούμε τι νέο έχουμε στο 13ο Taygetos Challenge (μείνετε συντονισμένοι...), ας κάνουμε μια βουτιά στην ιστορία και τις ομορφιές της περιοχής, ενώ σχεδιάζουμε μια αξέχαστη εμπειρία!

Περισσότερες πληροφορίες

Το Μαγικό Σκηνικό της Καρδαμύλης: Σε αυτό τον αγώνα, θα συνδυάσετε την αγάπη σας για το ορεινό τρέξιμο με μια εμβάθυνση στην ιστορία της περιοχής. Η Καρδαμύλη, ένας τόπος με βαθιά ιστορική και πολιτιστική σημασία, προσφέρει το ιδανικό σκηνικό για τον αγώνα μας. Από την εποχή του Αγαμέμνονα έως την κυριαρχία των Παλαιολόγων-Τρουπάκηδων, κάθε βήμα στους δρόμους και μονοπάτια της φέρει μια ιστορία που αξίζει να ανακαλύψετε. Όσοι συμμετέχουν θα νιώσουν μέρος της ιστορίας, καθώς οι διαδρομές ακολουθούν αρχαία μονοπάτια και καλντερίμια και κατά μήκος της διαδρομής διερχόταν η αρχαία Βασιλική Οδός που ένωνε την αρχαία Σπάρτη με το λιμάνι της Καρδαμύλης. Επιπλέον, οι διαδρομές των 40χλμ και 22χλμ περνούν μέσα από το φαράγγι του Βυρού δίνοντας την δυνατότητα στους αθλητές να απολαύσουν την υπέροχη φυσική του ομορφιά. Το πέρασμα από τα Ντουμπίτσια αποτελεί επίσης εμβληματικό τμήμα του αγώνα αλλά και της προστατευόμενης περιοχής: πρόκειται για ένα υψίπεδο με ιδιαίτερη χλωρίδα αλλά και απομεινάρια αλλοτινών καιρών, πεζούλες, κτίσματα και στέρνες, να συνθέτουν το φυσικό τοπίο. Μία από τις “μυστικές” γωνιές του Ταϋγέτου η οποία, καθόλου άδικα, έχει χαρακτηριστεί “Καταφύγιο Άγριας Ζωής”.

Εξερευνήστε την Περιοχή: Εκτός από τον αγώνα, η Καρδαμύλη προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες για εξερεύνηση και περιπέτεια. Επισκεφθείτε τα παραδοσιακά χωριά, ανακαλύψτε κρυμμένες παραλίες και απολαύστε την τοπική γαστρονομία. Κάθε γωνιά της Καρδαμύλης έχει μια μοναδική ιστορία να αφηγηθεί.

Η Ιστορία του Taygetos Challenge: Το Taygetos Challenge ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία για να αναδειχθεί η φυσική ομορφιά και η πλούσια ιστορία του Ταϋγέτου και της Καρδαμύλης, και συνεχίζει να ενθουσιάζει με κάθε νέα διοργάνωση. Το Taygetos Challenge, εδώ και δεκατρία χρόνια, συμβάλλει στη συντήρηση, την αναβάθμιση και προβολή των αρχαίων αυτών μονοπατιών ως ιδιαίτερο τμήμα της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Σχεδόν το 1/6 της χερσαίας έκτασης της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, ανάμεσά τους και η οροσειρά του Ταϋγέτου, καθώς και μεγάλο τμήμα της θαλάσσιας ζώνης, έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό Δίκτυο περιοχών υπό προστασία NATURA 2000 που δημιουργήθηκε με σκοπό την αειφορική διαχείριση και την προστασία του φυσικού πλούτου των περιοχών. Το όραμα της Διοργάνωσης περιλαμβάνει την αξιοποίηση του ορεινού όγκου της περιοχής και των ορεινών χωριών και την σύνδεσή τους με την παράλια ζώνη, την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης κυρίως στα παιδιά και στους νέους και τη διαχείριση και εξέλιξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Διάλεξε το αγώνισμα που σε ενδιαφέρει

ΝΕΟ 1: Ανακοίνωση Δράσης «1 Δέντρο για κάθε 1 Αθλητή» για το 2024

Επειδή πιστεύουμε ότι η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο, έρχεται ως αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας, ανακοινώνουμε και σας προσκαλούμε να συμμετέχετε και πάλι στην Δράση που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την We4all, «1 Δέντρο για κάθε 1 Αθλητή» για το 2024 με στόχο να φτάσουμε τις 1.000 δεντροφυτεύσεις σε Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο που το έχουν πραγματικά ανάγκη, προσφέροντας τροφή, εργασία και περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής.

NEO 2: Ανανεωμένες διαδρομές για το Marathon 40km και Experience 22Km με νέα βαθμολογία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ορεινού τρεξίματος, ITRA.

Το αγώνισμα του Marathon γίνεται 40χλμ από τα 37χλμ και πλέον έχει θετική υψομετρική 2.504μ από 2.314μ. και 2 πόντους στο σύστημα βαθμολογίας της ITRA από 1 που ήταν πέρυσι. Τα 2/3 των μονοπατιών του αγώνα διέρχονται μέσα από την προστατευόμενη ζώνη Natura 2000. Η προσθήκη στην προηγούμενη διαδρομή, περνάει από τις Κάλυβες σε μια απολαυστική κατάβαση προς το φαράγγι του Βυρού όπου η θέα είναι εντυπωσιακή. Περισσότερο φαράγγι! Μετά την κατάβαση ακολουθεί ένα χιλιόμετρο ανάβασης μέσα στο φαράγγι του Βυρού περνώντας από το πιο όμορφο σημείο του φαραγγιού, το Στένεμα. Ο Βυρός πέρα από τη φυσική του ομορφιά, ξεχωρίζει και λόγω της ιστορικής του σημασίας καθώς κατά μήκος του διερχόταν η αρχαία Βασιλική Οδός που ένωνε την αρχαία Σπάρτη με το λιμάνι της Καρδαμύλης.

To αγώνισμα Experience γίνεται 22 χλμ από τα 19,5χλμ με θετική υψομετρική πλέον στα 1.224μ από τα 1.089μ. που ήταν μέχρι πέρυσι και 1 πόντο στο σύστημα βαθμολογίας της ITRA από 0. Θα έλεγε κανείς ότι είναι μια διαδρομή επίσης απαιτητική, αν και με τα μισά υψομετρικά σε σύγκριση με το Marathon. Αν όχι για έμπειρους αθλητές σίγουρα για καλά προπονημένους. Υπάρχουν κάποια κοινά σημεία της διαδρομής με αυτής του Marathon, όπως η νέα προσθήκη που έγινε από τις Κάλυβες προς το φαράγγι του Βυρού, το πέρασμα από το φαράγγι και μέρος της διαδρομής στα Ντουμπίτσια.

Οι διαδρομές των άλλων τριών αγωνισμάτων Basic 10km (+460), Independent Fun 5km (+201) και Vertical Speed 650m (+150), παραμένουν ίδιες.

Σχετικά με το Vertical Speed 650m, μπορεί ένας μαραθωνοδρόμος, συνηθισμένος στις μεγάλες αποστάσεις, να τρέξει μια γρήγορη, κάθετα αναβατική διαδρομή μήκους 650μ; Ιδού η πρώτη πρόκληση! Το Vertical Speed είναι μόνο 150 μέτρα και δεν πρέπει να προβληματίζει, αφού ο μέγιστος χρόνος προσπάθειας δεν ξεπερνάει τα 7-8 λεπτά για τους πιο αργούς. Εκτός της πρωτοτυπίας και της δυνατότητας να έχουν οι αθλητές ένα γεμάτο αγωνιστικά διήμερο, είναι το στοιχείο που τονίζει το Challenge στον τίτλο του αγώνα ενώ δίνεται η ευκαιρία σε όλους να δουν πολύ δυνατές μάχες και να χειροκροτήσουν τα παιδιά τα οποία ξεκινούν αμέσως μετά τους μεγάλους».