Με self test πλέον οι αγώνες δρόμου!

 Runbeat Team   16:59 21-06-2021  

Με self test πλέον οι αγώνες δρόμου!


Τα νέα μέτρα που ισχύουν για τους αγώνες δρόμου ανακοίνωσε η ΓΓΑ. Πιο συγκεκριμένα, στους αγώνες εκτός σταδίου επιτρέπονται πλέον έως και 300 άτομα, κάτι το οποίο για να γίνει πρέπει να περιλαμβάνει το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει θεσπιστεί από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Στην ανακοίνωση της ΓΓΑ αναφέρεται μεταξύ άλλων πως για να λάβει κάποιος μέρος σε αγώνα δρόμου θα πρέπει να έχει περάσει από έλεγχο PCR ή rapid test εντός 48ώρου ή self test εντός του 24ώρου πριν τον αγώνα.

Αναλυτικά όλα τα μέτρα που ισχύουν για τους αγώνες δρόμου:

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

Από 01/06/2021 επιτρέπονται οι εκτός σταδίου διοργανώσεις με την προϋπόθεση ότι ο μέγιστος επιτρεπτός αριθμός συμμετεχόντων είναι τα 300 άτομα.

Το υγειονομικό πρωτόκολλο της διοργάνωσης θα πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνει τα κάτωθι:

Χρήση μάσκας

Υποχρεωτική σε όλους τους χώρους. Εξαιρούνται οι αθλητές μόνο κατά την διάρκεια της άσκησης (χρήση μάσκας μέχρι την εκκίνηση και ξανά μετά τον τερματισμό.)

Χρήση γαντιών μιας χρήσης

Μόνο κατά την μεταφορά ιματισμού και την παροχή ιατρικής βοήθειας. Αντί της χρήσης γαντιών συστήνεται η συχνή απολύμανση των χεριών.

Οδηγίες προληπτικού ελέγχου (testing)

Έλεγχος συμμετεχόντων αθλούμενων:

Ο έλεγχος μπορεί να είναι μοριακός PCR ή rapid test εντός 48ώρου ή self test εντός του 24ώρου πριν τον αγώνα, σε όλους τους συμμετέχοντες. Συστήνεται το άμεσο τεστ αντιγόνου να γίνεται την ημέρα του αγώνα ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν, το τελευταίο 24ώρο πριν τον αγώνα. Αν υπάρχουν διαδοχικές μέρες αγώνες, π.χ. Παρ-Σαβ-Κυρ, 1 τεστ πριν τον πρώτο αγώνα. Αν οι αγωνιστικές μέρες είναι πάνω από τρεις (3) τότε 1 τεστ ανά τρία (3) 24ωρα.)

Εάν θα γίνει ομαδική μετακίνηση των συμμετεχόντων για τους αγώνες, συστήνεται το testing να γίνει πριν την μετακίνηση (πριν την επιβίβαση σε αεροπλάνο, πούλμαν κτλ.), εφόσον όμως τηρούνται τα όρια της ως άνω παραγράφου.

Έλεγχος του προσωπικού της διοργάνωσης:

Self test σε όλο το προσωπικό της διοργάνωσης την ημέρα του αγώνα.

 

Οδηγίες αποστασιοποίησης και τήρησης αποστάσεων

Στο πρωτόκολλο θα πρέπει να αναγράφεται ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων αθλούμενων καθώς και ο αριθμός του προσωπικού της διοργάνωσης.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων αθλούμενων 300 άτομα, ανά block εκκίνησης έως 50 άτομα. Τμηματικές εκκινήσεις των block με χρονική απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον 10 λεπτά. Σε κάθε block, αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων 2μ προς κάθε κατεύθυνση.

Σε περίπτωση διοργάνωσης με περισσότερους από έναν αγώνες (π.χ. Αγώνας Δρόμου 5 χλμ. και Αγώνας Δρόμου 10 χλμ.) ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ισχύει ανά αγώνα, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε αγώνας έχει διαφορετική ώρα εκκίνησης. Η χρονική απόσταση μεταξύ της εκκίνησης του τελευταίου μπλοκ του κάθε αγώνα και της πρώτης εκκίνησης του επόμενου αγώνα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 λεπτά.

Κατά την εκκίνηση και τον τερματισμό της διαδρομής, μέτρα αποφυγής συνωστισμού με προβλέψεις συνεχούς ροής των συμμετεχόντων.

Σύσταση για αποφυγή εναγκαλισμών και χειραψιών.

Τελετές απονομών

Δεν επιτρέπονται τελετές απονομών. Μπορεί να γίνει όμως μια προσαρμογή και οι αθλούμενοι να παραλαμβάνουν οι ίδιοι τα μετάλλιά τους από ένα τραπέζι, χωρίς επαφή, χωρίς συνωστισμό.

Θεατές

Απαγορεύεται η παρουσία θεατών σε όλους τους αγώνες.

Οδηγίες απολύμανσης κοινών οργάνων/εξοπλισμού

Σύμφωνα με τις Οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον καθαρισμό/απολύμανση μη υγειονομικών χώρων: https://eody.gov.gr/odigies-gia-ton-perivallontiko-katharismo-mi-ygeionomikon-monadon-poy-echoyn-ektethei-ston-io-sars-cov-2/

Συστήνεται απολύμανση πριν και μετά από την χρήση του εξοπλισμού.

Διαχείριση κρούσματος σε αθλούμενους, τεχνικό επιτελείο ή προσωπικό συλλόγου/ομοσπονδίας/εγκατάστασης: Οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον γενικό πληθυσμό

Ακολουθούνται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον γενικό πληθυσμό:

https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/11/COVID19-lixi-karantinas-apomonosis.pdf

Μετακινήσεις

Οι μετακινήσεις συμμετεχόντων αθλούμενων, προσωπικού, κριτών κτλ. για τους σκοπούς της διοργάνωσης θα γίνονται σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για τις μεταφορές.

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Εμβολιασμένοι: η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπ. Υγείας θα αποφανθεί συνολικά για τους εμβολιασμένους στο σύνολο των κοινωνικών δραστηριοτήτων. Δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για απαλλαγή τους από το testing.

Τεστ αντιγόνου από κλιμάκια του ΕΟΔΥ: Στις περιπτώσεις που τα τεστ αντιγόνου ταχείας ανίχνευσης (rapid test) διενεργούνται από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, για την λήψη Βεβαίωσης αποτελέσματος, ο ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στην πλατφόρμα www.gov.gr και στο πεδίο «Υγεία και πρόνοια». Κατόπιν στο πεδίο «Κορωνοϊος COVID-19 και «Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19».

Για τις περιπτώσεις ανήλικων αθλητών που διενεργούν τεστ αντιγόνου ταχείας ανίχνευσης (rapid test) σε κλιμάκια του ΕΟΔΥ, θα προβλεφθεί διαδικασία μέσω ΚΕΠ για τη λήψη Βεβαίωσης αποτελέσματος και θα ανακοινωθούν νεότερα επί του θέματος τις προσεχείς μέρες όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία.