Μεγάλη… ήττα για Duplantis, Fraser-Pryce και Korir

 Runbeat Team   10:50 03-09-2022  

Μεγάλη… ήττα για Duplantis, Fraser-Pryce και Korir


Κρίθηκαν και τα τελευταία εισιτήρια πρόκρισης στον τελικό της σειράς των Diamond League χθες στις Βρυξέλλες. Ήταν μία βραδιά που τα είχε όλα: Ρεκόρ, σασπένς, αλλά και τρομερές εκπλήξεις.

Ξεχώρισε η νίκη του Jacob Krop στα 5000μ. με τον έκτο καλύτερο χρόνο παγκοσμίως (δες ΕΔΩ), το Εθνικό ρεκόρ της Yarsolava Mahuchikh στο ύψος, η εκπληκτική Kara Winger στον ακοντισμό (δες ΕΔΩ), το Εθνικό ρεκόρ της Ciara Mageean στα 1.500μ. αλλά και οι απρόσμενες ήττες του Mondo Duplantis στο επί κοντώ, της Shelly-Ann Fraser-Pryce στα 100μ. γυναικών και του Emmanuel Korir στα 800μ.

 

Τα 100μ. γυναικών είχαν συγκλονιστική εξέλιξη καθώς η Fraser-Pryce ξεκίνησε εντυπωσιακά και έδειχνε ότι θα έφτανε στη νίκη, όμως δεν υπολόγισε στην παγκόσμια πρωταθλήτρια των 200 μέτρων, Shericka Jackson, η οποία με ένα… πέταγμα στο φινάλε πήρε τη νίκη με χρόνο 10.73 έναντι 10.74 της Fraser-Pryce. Η Αφρικανή Marie-Josee Ta Lou ήταν τρίτη με 10.78.

Μετά από αρκετούς μήνες ο Mondo Duplantis ένιωσε και πάλι πως είναι η ήττα σε έναν αγώνα. Όταν πέρασε με την πρώτη τα 5.81μ. φαινόταν ότι θα έφτανε σε μία ακόμη εύκολη νίκη. Ο Σουηδός, ωστόσο, έδειξε να δυσκολεύεται στα 5.91μ., ύψος στο οποίο είχε τελικά τρεις αποτυχημένες προσπάθειες. Πολύ μακριά δηλαδή από τα ατομικά του στάνταρ.

Ήταν ένα απρόσμενο γεγονός το οποίο εκμεταλλεύτηκε ο «χάλκινος» Παγκόσμιος πρωταθλητής, Ernest John Obiena, ο οποίος πέρασε με την 3η προσπάθειά του τον πήχη στα 5.91μ. και πανηγύρισε μία απρόσμενη νίκη. «Είμαι άνθρωπος και κάνω λάθη και σίγουρα έκανα μερικά σήμερα (σ.σ. χθες)», είπε ο Duplantis, ο οποίος ήταν αήττητος όλο το χρόνο πριν πάει στις Βρυξέλλες. «Απλώς σκεφτόμουν τα λάθος πράγματα και δε βρήκα καλό ρυθμό. Συμβαίνει μερικές φορές», τόνισε.

Γρήγορο ρυθμό είχαν τα 800μ. των ανδρών, όπου ο παγκόσμιος πρωταθλητής και ολυμπιονίκης Korir συμβιβάστηκε με την 3η θέση. Νικητής ήταν ο Jake Wightman, ο οποίος έκανε τον αγώνα της ζωής του νικώντας με ατομικό ρεκόρ 1:43,65.

Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της βραδιάς σημειώθηκε στα 1500μ γυναικών, όπου η Mageean με ένα εκπληκτικό τελευταίο τετρακοσάρι κατάφερε να πάρει τη νίκη και να σπάσει το μακροχρόνιο ρεκόρ Ιρλανδίας.

Η Diribe Welteji από την Αιθιοπία είχε δημιουργήσει μία διαφορά μεγάλη από τις αντιπάλους της, όμως σιγά-σιγά η ψαλίδα έκλεισε με την Laura Muir και την  Mageean να τη φτάνουν. Στην τελευταία στροφή η νικήτρια είχε πολλά αποθέματα και έφτασε στη νίκη με 3:56.63. Έριξε κατά δύο δευτερόλεπτα, δηλαδή, το εθνικό ρεκόρ της Sonia O'Sullivan που το κατείχε από το 1995. Η Muir ήταν δεύτερη με 3:56.86, ενώ η Freweyni Hailu τερμάτισε τρίτη με 3:56.94. Η Welteji έμεινε στην τέταρτη θέση (3:57.82), ενώ η Heather MacLean από τις ΗΠΑ (3:58.76) και η Elise Cranny (3:59.61) τερμάτισαν επίσης μέσα σε τέσσερα λεπτά.

Η Yaroslava Mahuchikh βρέθηκε σε εκπληκτική μέρα χθες σημειώνοντας την κορυφαία επίδοση στο ύψος για φέτος με άλμα στα 2.05μ.

Η Mahuchikh είχε μία αποτυχημένη προσπάθεια στα 2.00 μέτρα, αλλά στη συνέχεια ανέβασε τον πήχη στα 2.02μ., ύψος που πέρασε με την πρώτη.

Στη συνέχεια ο πήχης πήγε στα 2.05μ., το οποίο ξεπέρασε με τη δεύτερη σημειώνοντας εθνικό ρεκόρ.  Προσπάθησε και για το παγκόσμιο ρεκόρ στα 2.10μ., όμως δεν τα κατάφερε.

Ρεκόρ αγώνων σημείωσε και η Jasmine Camacho-Quinn στα 100μ. εμπ. γυναικών με χρόνο 12.27, ενώ ο Βραζιλιάνος Alison Dos Santos συνέχισε την ονειρική χρονιά του νικώντας στα 400μ. εμπ. με 47.54, μόλις 0.03 λιγότερο από το ρεκόρ συνάντησης που σημειώθηκε το 1986.