Μελέτη έδειξε πόσο πιο αργά θα τρέξουμε έναν μαραθώνιο ανάλογα με το πόσες ημέρες προπόνησης θα χάσουμε

 Runbeat Team   17:04 04-02-2023  

Μελέτη έδειξε πόσο πιο αργά θα τρέξουμε έναν μαραθώνιο ανάλογα με το πόσες ημέρες προπόνησης θα χάσουμε


Όταν ένας δρομέας πραγματοποιεί προετοιμασία για έναν μαραθώνιο, σημαντικό ρόλο παίζει το buildup, δηλαδή το σταδιακό «χτίσιμο» στην προπόνηση έως την ημέρα του αγώνα, το οποίο διαρκεί τις περισσότερες φορές 12 εβδομάδες. Πάντα όμως μπορεί να συμβεί κάτι και τα πλάνα να χρειαστεί να αλλάξουν, και ο δρομέας να χάσει μία ή δύο εβδομάδες προπόνησης, είτε λόγω τραυματισμού είτε για κάποιο άλλο λόγο.

 

Οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Δουβλίνου έψαξαν το πόσο πιο αργά θα τρέξουμε έναν μαραθώνιο εάν χάσουμε σημαντικό χρόνο από την προετοιμασία μας, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Sports and Active Living.

Οι μελετητές χρησιμοποίησαν δεδομένα που έχουν δημοσιευτεί στο Strava από 292.323 δρομείς που ολοκλήρωσαν 509.979 μαραθωνίους την περίοδο 2014-2017. Ο μέσος δρομέας της μελέτης ήταν ανάμεσα σε 38 και 40 ετών, και έτρεχε περίπου 40 χιλιόμετρα την εβδομάδα. Οι γυναίκες είχαν μέσο ατομικό ρεκόρ 4:24 και οι άνδρες είχαν μέσο ατομικό ρεκόρ λίγο κάτω από τις 3 ώρες.

Μελέτη έδειξε πόσο πιο αργά θα τρέξουμε έναν μαραθώνιο ανάλογα με το πόσες ημέρες προπόνησης θα χάσουμε runbeat.gr

Η ομάδα του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου ξεχώρισε 43.933 δρομείς που ολοκλήρωσαν έναν μαραθώνιο μετά από μία περίοδο με «διαταραγμένη» προπόνηση (δηλαδή τουλάχιστον επτά συνεχόμενες ημέρες χωρίς προπόνησης μέσα στις τελευταίες 12 εβδομάδες πριν τον αγώνα) και που επίσης ολοκλήρωσαν έναν μαραθώνιο χωρίς διακοπές στην προπόνηση. Τα δεδομένα που μελετήθηκαν αφορούσαν επίσης την ηλικία, την δυνατότητα του κάθε δρομέα αλλά και το φύλο.

 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι δρομείς που έχασαν 7 έως 13 μέρες προπόνησης ανάμεσα στις 12 τελευταίες εβδομάδες πριν τον αγώνα, έτρεξαν 4,25% αργότερα από ότι θα έκαναν αν δεν είχαν διακοπή στις προπονήσεις τους για πάνω από έξι ημέρες. Εάν οι δρομείς έχασαν 14-20 ημέρες προπόνησης, τότε ο χρόνος τους μειωνόταν για 6%. Εάν έχαναν 21-27 ημέρες, το ποσοστό πήγαινε στο 7%, ενώ για πάνω από 28 ημέρες το ποσοστό πήγε στο 8%.

Μελέτη έδειξε πόσο πιο αργά θα τρέξουμε έναν μαραθώνιο ανάλογα με το πόσες ημέρες προπόνησης θα χάσουμε runbeat.gr

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η διακοπή στην προπόνηση επηρεάζει πιο πολύ τους άνδρες (5%) σε σχέση με τις γυναίκες (3,5%) και πιο πολύ τους γρήγορους δρομείς (5,4%) παρά τους πιο αργούς (2,6%). Παρότι η συγκεκριμένη μελέτη βασίζεται ουσιαστικά στα δεδομένα του Strava, μας παρέχει με χρήσιμες πληροφορίες για την σημασία της περιόδου προετοιμασίας μας πριν από έναν μαραθώνιο.