Ο Jake Smith αφηγείται πως κατάφερε από pacemaker να πάρει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες

 Runbeat Team   14:00 10-05-2021  

Ο Jake Smith αφηγείται πως κατάφερε από pacemaker να πάρει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες


Ένας αθλητής παράδειγμα για πολλούς, ο Jake Smith έδειξε πρώτα απ’όλα το ήθος του και στη συνέχεια το πόσο δυνατός δρομέας είναι, όταν στις 25 Απριλίου και τον Μαραθώνιο του Cheshire, ξεκίνησε ως «λαγός», όμως από το 37ο χιλιόμετρο και μετά συνέχισε και κέρδισε τον αγώνα! Ο Βρετανός όχι μόνο εμψύχωνε πολύ τους συναθλητές του, αλλά κατάφερε στο τέλος να κερδίσει με τον εξαιρετικό χρόνο των 2:11:00, που είναι κάτω από το Ολυμπιακό όριο.

Ο Jake Smith μίλησε στην ιστοσελίδα Athletics Weekly, για το μεγάλο του επίτευγμα, αλλά και τα επόμενα σχέδιά του. Αρχικά, ο νεαρός δρομέας είπε ότι δεν περίμενε καν να τρέξει σε μαραθώνιο φέτος, κάτι το οποίο δείχνει το μέγεθος της έκπληξής του, όταν είδα ότι μπορούσε να συνεχίσει στον αγώνα, αλλά και να κερδίσει.

«Είναι εντελώς τρελή η σκέψη του ότι τώρα έχω τρέξει έναν μαραθώνιο. Εάν με ρωτούσατε νωρίτερα αυτή τη χρονιά εάν θα έτρεχα μαραθώνιο, θα έλεγα ότι δεν υπάρχει περίπτωση. Απλά ήταν μία από αυτές τις μέρες που όλα πήγαν πολύ καλά κι εγώ συνέχισα. Δεν νομίζω ότι υπήρχε κάτι στο μυαλό μου εκείνο το πρωί, δεν υπήρχε κάποια σκέψη ότι θα έτρεχα κανονικά στον μαραθώνιο. Το σώμα μου συνέχισε. Συγκρίνω τον εαυτό μου με το Forrest Gump όπου και οι δύο δεν το σκεφτήκαμε πολύ, απλά συνεχίσαμε να τρέχουμε! Ένιωσα άνετα, ήμουν ουσιαστικά σε tempo zone, κάτι που το έκανα πολύ στην προπόνηση».

 

Ο Smith υπογράμμισε τη σημασία των τζελ και γενικότερα του σωστού ανεφοδιασμού κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, λέγοντας μάλιστα ότι είχε πρόβλημα μετά τον τερματισμό.

«Έχω μιλήσει με πολλά παιδιά που τρέχουν σε μαραθωνίους. Ποτέ δεν είχα καταλάβει πόσο σημαντικό είναι το ποτό και το νερό την ώρα του μαραθωνίου. Δεν το είχα ξανακάνει ωστόσο. Ήταν η μόνη φορά που πήρα τζελ εδώ και πολύ καιρό. Εάν ένα προϊόν δεν λειτουργεί, μπορεί να αισθανθείς περίεργα μετά τον αγώνα. Εγώ στο τέλος ένιωσα πεινασμένος».

Βέβαια παραδέχτηκε ότι μετά τον αγώνα ήταν εξαντλημένος, αφού δεν είναι συνηθισμένος σε τέτοιες αποστάσεις στην μέχρι τώρα καριέρα του. Ο Βρετανός κουράστηκε πολύ από την προσπάθεια που έκανε στον αγώνα, όμως τελικά άξιζε τον κόπο.

«Δύο μέρες μετά τον αγώνα αναρωτήθηκα γιατί στην ευχή το έκανα αυτό; Και η αλήθεια είναι ότι τρέφω μεγάλο σεβασμό για τους μαραθωνοδρόμους. Ουσιαστικά τη βραδιά μετά τον αγώνα που επέστρεψα στο Κάρντιφ δεν σηκώθηκα από τον καναπέ για πολλές ώρες».

Ο Smith δεν έχει ακόμα καταλήξει σε κάποια απόσταση που θέλει να τρέχει, όμως ευελπιστεί πως σε λίγα χρόνια θα έχει κατασταλάξει.

«Πιστεύω πως όταν γίνω 28 ή λίγο μεγαλύτερος πιθανότατα θα έχω καταλήξει σε μία απόσταση. Μέχρι τότε όμως απολαμβάνω να δοκιμάζω διαφορετικές αποστάσεις, να με… διαλύουν τα παιδιά που τρέχουν σε μικρότερες αποστάσεις κι εγώ απλά να το απολαμβάνω».

Προς το παρόν, ο πιο άμεσος στόχος του είναι να τρέξει εντός του Ολυμπιακού ορίου στα 10.000 μέτρα στις 5 Ιουνίου στο Μπέρμιγχαμ και τον αγώνα Müller British Athletics.

«Όλα είναι έτοιμα για τα 10.000 μέτρα και είμαι πολύ συγκεντρωμένος στο να κάνω χρόνο εντός του ορίου. Ουσιαστικά θα είναι μία ευκαιρία για όλους να πετύχουν τον χρόνο που θέλουν και θα έχει πολύ ενδιαφέρον. Ό,τι και να συμβεί εκείνη τη μέρα, αν έχω τρέξει εντός του ορίου και με έχουν περάσει άλλοι τρεις δρομείς, δεν θα έχω κανένα πρόβλημα».

Πηγή: athleticsweekly.com