Ο μίτος... των παπουτσιών και πώς τα επιλέγω

 Runbeat Team   18:32 10-01-2021  

Ο μίτος... των παπουτσιών και πώς τα επιλέγω


Η εύρεση του καταλληλότερου παπουτσιού μεταξύ των πολυάριθμων επιλογών στο κατάστημα της πόλης σας δεν είναι πάντα εύκολη. Για να διασφαλίσετε ότι θα είστε ένας από τους ¨happy customers¨, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το παπούτσι ταιριάζει σωστά από τη φτέρνα έως τα δάχτυλα και ότι αισθάνεστε άνετα με αυτό. Πριν βάλετε ακόμη το πόδι σας σε ένα νέο ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε όλες τις μικρές λεπτομέρειες των παπουτσιών που θα είναι μαζί σας για τα επόμενα εκατοντάδες χιλιόμετρα μαζί με το τι να περιμένετε κατά τη διαδικασία αγοράς παπουτσιών

Πριν ξεκινήσετε να αναζητάτε την καλύτερη επιλογή είναι χρήσιμο να κατανοήσετε τον σκοπό κάθε στοιχείου ενός παπουτσιού για το τρέξιμο και πώς ακόμη και η παραμικρή διαφοροποίηση μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας. Όπως είχαμε αναλύσει, δεν υπάρχει ιδανικό παπούτσι, αυτό όμως δεν σημαίνει οτι δεν υπάρχει κατάλληλο για κάθε συνθήκη. Πάμε να δούμε ποια είναι τα κύρια στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε, προσεγγίζοντας βήμα, βήμα τη δομή ενός παπουτσιού

Πάνω μέρος

Ουσιαστικά αφορά σε κάθε τι είναι πάνω απο το επίπεδο της σόλας. Συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται στρώματα υφασμάτων και ραμμένα πλέγματα που συνδέονται μεταξύ τους. Όλα και περισσότερα νέα μοντέρνα μοντέλα επενδύουν στο πλέξιμο και τη 3D εκτύπωση για να δημιουργήσουν το πάνω μέρος

Τι να προσέξετε: Αναζητείστε ενα άνω μέρος που έχει σχήμα αντίστοιχο με το πόδι σας και δείχνει ομαλό όπου κι αν αγγίζει εσωτερικά το πόδι σας. Δεν σας πιέζει και δεν σας κάνει να αισθάνεστε στενάχωρα. Μη θυσιάζετε τη άνεση και την καλή αίσθηση για ενα γοητευτικό σε σχήμα και χρώμα πάνω μέρος.

Κολάρο αστραγάλου

Πρόκειται ουσιαστικά για το σημείο του παπουτσιού με το οποίο αγκαλιάζεται ο αστράγαλος σας κρατώντας σταθερή τη φτέρνα σας.. Μερικά μοντέλα για να το πετύχουν χρησιμοποιούν παχιά επένδυση, ενώ άλλα βασίζονται περισσότερο στο σχήμα.

Τι να προσέξετε: Δώστε προσοχή στο εάν η φτέρνα σας γλιστράει ή παρουσιάζει μεγάλη κινητικότητα.Πως αλληλεπιδρούν τα υλικά της εσωτερικής επένδυσης με τα οστά στο πλάι των αστραγάλων σας και εάν η καμπύλη στο πίσω μέρος ερεθίζει τον αχίλλειο τένοντα σας.

"Tακούνι"

Πρόκειται για το τελευταίο σημείο στο πίσω μέρος του παπουτσιού που αγκαλιάζει και υποστηρίζει τη φτέρνα σας. Μερικά παπούτσια έχουν ένα εξωτερικό περίβλημα ¨τακουνιού¨ που εξυπηρετεί μια παρόμοια λειτουργία, ενώ τα μινιμαλ παπούτσια έχουν εξαλείψει το περίβλημα για να επιτρέψουν την πλήρη ελευθερία κινήσεων.Πάντως έρευνες έχουν δείξει ότι τα ενισχυμένα¨ τακούνια¨δεν παρέχουν έλεγχο κίνησης ωστόσο κεντράρουν τη φτέρνα για σταθερές προσγειώσεις και υψηλή υποστήριξη.

Τι να προσέξετε: Να επικεντρωθείτε στη άνετη κίνηση του αστραγάλου και σε δεύτερο επίπεδο στην αίσθηση που έχετε σε οτι αφορά την προσγείωση αλλά και την απορρόφηση κραδασμών απο το οστό της φτέρνας.

Κολάρο 

Το σημείο που εκτείνεται ως τις οπές των κορδονιών .Αυτή η ενισχυμένη περιοχή που σκεπάζει το μετατάρσιο και αλληλεπιδρά με τα κορδόνια για να κρατήσει το παπούτσι με ασφάλεια πάνω στο πόδι. Οι σχεδιαστές έχουν αναπτύξει μια ποικιλία επικαλύψεων, οπών και συστημάτων κορδονιών για να διαμορφώσουν το κολάρο έτσι ώστε να ταιριάζει στα περισσότερα σχήματα ποδιού.

Τι να προσέξετε: Δώστε προσοχή στο πώς το κολάρο ταιριάζει και κρατάει το πόδι σας, παρέχοντας μια ασφαλή αίσθηση χωρίς ολίσθηση, επιτρέποντας παράλληλα μια φυσική διαδρομή πάνω απο το πόδι σας που θα σας προσφέρει αίσθηση άνεσης ανεξάρτητα πόσες ώρες βρίσκεται αγκαλιασμένο το πόδι σας

"Κουτί" δαχτύλων

Όλο το άνω μέρος από τις τελευταίες οπές κορδονιών εως το μπροστινό τέλος του παπουτσιού.Ουσιαστικά είναι ο χώρος υποδοχής και...φιλοξενίας των δαχτύλων του ποδιού σας. Συχνά καλύπτεται με ενισχυμένα τμήματα περιμετρικά των δαχτύλων στο μπροστινό μέρος του παπουτσιού ώστε να αντέχει σε χτύπηματα και ταυτόχρονα να προστατεύει τα ταλαιπωρημένα,απο το τρέξιμο,δάχτυλα σας

Τι να προσέξετε: Είναι ενα απο τα πιο ¨επικίνδυνα¨σημεία.Γι΄αυτό πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στο να υπάρχει επαρκής χώρος κίνησης για τα δάχτυλα σας.Μην ξεχνάτε επίσης οτι όταν δοκιμάζετε παπούτσια ,συνήθως είναι ξεκούραστα τα πόδια σας.Επομένως πρέπει να υπολογίσετε και τον επιπλέον χώρο που θα χρειαστούν για να νιώσουν άνετα τα δάχτυλα σας κατα τη διάρκεια μιας πολύωρης προπόνηση

Εξωτερική σόλα

Εκεί όπου το καουτσούκ συναντά το δρόμο. Συχνά κατασκευάζεται από μια ποικιλία από καουτσούκ ή αφρώδη συστατικά που τοποθετούνται σε στρατηγικές περιοχές για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής απέναντι στη φθορα ή να ενισχύσουν την επιστροφή ενέργειας ,την ευελιξία και την απορροφητικότητα.

Τι να προσέξετε: Υλικά που παρέχουν πρόσφυση και αντοχή χωρίς να προστίθενται υπερβολικό βάρος ή ακαμψία.Επίσης είναι σημαντικό να αναζητήσετε ένα σχήμα του οποίου το αποτύπωμα συγκλίνει με αυτό του πέλματος σας , αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για υψηλότερο επίπεδο σταθερότητας κάτω απο τα πόδιας σας..

Aυλακώσεις 

Οι αυλακώσεις στην επιφάνεια της σόλας εκτός απο την αντιμετώπιση της ολισθηρότητας εξυπηρετούν και την κίνηση των δαχτύλων ή της φτέρνας σας κατα τη φυσική πορεία του πέλματος στο χρόνο που εφάπτεται με το έδαφος.Σε συνδυασμό με το σχήμα της δομής του παπουτσιού... προαναγγέλλουν στο χρήστη και τη κίνηση που θα έχει το πόδι του απο τα δάχτυλα εως τη φτέρνα.Μικρές αλλαγές στη θέση ή τη γωνία είναι αρκετές για να αλλάξουν το προφίλ της κίνησης

Τι να προσέξετε:Επικεντρωθείτε στη κίνηση που ταιριάζει καλύτερα στο πέλμα σας.Να κυλάει όσο το δυνατόν πιο ομάδα και φυσιολογικά όπως έχετε συνηθίσει.Μη ξεχνάτε να αναζητήσετε το πως θα κυλάει το παπούτσι στο ρυθμό για τον οποίο το έχετε επιλέξει

Ενδιάμεση σόλα

Εδώ βρίσκονται τα περισσότερα μυστικά για την απορροφητικότητα και την επιστροφή ενέργειας.Είναι το αφρώδες υλικό μεταξύ της εξωτερικής σόλας και του άνω μέρους.Με την πρόοδο της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια έχει εκτιναχθεί η βελτίωση του συγκεκριμένου τμήματος ενώ τα τμήματα έρευνας των εταιριών αθλητικών παπουτσιών έχουν επενδύσει χρήμα και χρόνο για την αναζήτηση νέων υλικών

Τι να προσέξετε: Κάθε εταιρία έχει υιοθετήσει διαφορετική τεχνολογία και είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι απαιτήσεις έχετε απο το παπούτσι ως προς τη χρήση του ,γεγονός που θα σας οδηγήσει και στο καταλληλότερο ζευγάρι.Μια ενδιάμεση σόλα μέσο πάχους που θα συνδυάζει την άνεση αλλα και τη σταθερότητα, επομένως όχι πολύ μαλακό αλλά ούτε και στεγνό, θα είναι μια καλή αρχή .

"Μαξιλάρι" φτέρνας

Το υλικό της μεσαίας σόλας που προορίζεται για τη θέση της φτέρνας αποτελεί μια πρόκληση για κάθε κατασκευαστή. Με το δεδομένο οτι η πλειοψηφία των δρομέων έχει πάτημα απο τη φτέρνα προς τα δάχτυλα, είναι καταανοητό οτι επενδύονται πολλά σε αυτό το σημείο. Η ελαχιστοποίηση της πρόσκρουσης ώστε να εισπράξει τις μικρότερες δυνατές δυνάμεις η φτέρνα είναι απο μόνη της μια πρόκληση.Εκτός από τη χρήση ποικίλων υλικών απορρόφησης κραδασμών, ορισμένα παπούτσια διαθέτουν μια πιο μαλακή περιοχή «μαξιλάρι σύγκρουσης» στην εξωτερική άκρη του ποδιού ή μια στρογγυλεμένη εξωτερική φτέρνα για την εξομάλυνση της προσγείωσης.

Τι να προσέξετε: Μια ισορροπία μεταξύ απορρόφησης κραδασμών, σταθερότητας και αίσθησης στο έδαφος θα πρέπει να είναι ο αρχικός σας στόχος.Επιμείνετε σε αυτόν γιατί μια λανθασμένη επιλογή θα σας απομακρύνει και θα φέρει πιο κοντά σας εναν πιθανό τραυματισμό.

"Μαξιλάρι" πέλματος 

Και σε αυτό το τμήμα η ανάπτυξη της τεχνολογίας εξυπηρετεί τη μείωση της πρόσκρουσης των δυνάμεων που αναπτύσσονται κατα τη προσγείωση του κυρίως μέρους του ποδιού μέχρι το τελευταίο μέρος του πέλματος πριν τα δάχτυλα. Η υπόσχεση των νέων υλικών και σχεδίων «επιστροφής ενέργειας» είναι ότι μπορούν να προστατεύσουν και να προωθήσουν το πόδι σας σε μεγαλύτερες επιδόσεις με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις

Τι να προσέξετε: Δώστε προσοχή στην ανταπόκριση του παπουτσιού, αναζητώντας μια ισορροπία ανάμεσα στην άνεση και την σταθερή πλατφόρμα push-off.

Υψομετρική διαφορά φτέρνας-δαχτύλων

Η διαφορά ύψους ανάμεσα στη φτέρνα και τα δάχτυλα σας όταν στέκεστε όρθιοι , ορίζει και την υψομετρική διαφορά ανάμεσα σε δυο μέρη .Οι ειδικοί έχουν παρουσιάσει διάφορες θεωρίες για την εκδήλωση τραυματισμών που σχετίζονται με την υψομετρική διαφορά,χωρίς να έχουν καταλήξει σε ενα κοινά αποδεκτό συμπέρασμα.Ωστόσο συμφωνούν ότι κάθε αλλαγή υψομετρικής διαφοράς κατανέμει διαφορετικές δυνάμεις στο πέλμα και στο πόδι ενω επηρεάζει το διασκελισμό σας.

Τι να προσέξετε:Αναζητήστε ενα παπούτσι με το οποίο αισθάνεστε άνετα σε όλη την πορεία οχι μόνο του πέλματος σας αλλά και στη γενικότερη κίνηση του ποδιου σας εως τα ισχία και τη λεκάνη έτσι ωστε να μην επιβαρύνονται περαιτέρω τα πιο αδύναμη μέρη..

Υποστηρικτικότητα

Οι σχεδιαστές χρησιμοποιούν μια ποικιλία τεχνολογιών για να επηρεάσουν την εσωτερική γεωμετρία του παπουτσιού και να επιτύχουν μεγαλύτερη σταθερότητα σε πόδια που παρουσιάζουν εγγενείς αδυναμίες σε όλη τη δομή τους απο τα ισχία εως το πέλμα.Η συγκράτηση του ποδιού απο υπερβολική κίνηση ,ανωμαλίες όπως υπερπρηνισμός ή υποπρηνισμός επιχειρούνται να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη διαμόρφωση του παπουτσιού.Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται διόρθωση του πρηνισμού τους, αλλά οι τεχνολογίες ελέγχου και σταθερότητας φαίνεται να βοηθούν ορισμένους δρομείς να βελτιώσουν το πάτημα τους.

Τι να προσέξετε: Επικεντρωθείτε σε ενα παπούτσι που επιτρέπει στο πόδι σας να κινείται άνετα και φυσικά εξασφαλίζοντας σταθερότητα ως στήριξη, όχι ως διόρθωση.

Κολάρο-"Κάλτσα"

Πολλοί κατασκευαστές αντικαθιστούν το μαξιλάρι της ¨γλώσσας¨ μέσα στο παπουτσι κάτω απο τα κορδόνια με μια ¨κάλτσα¨ που αγκαλιάζει και παίρνει το σχήμα του ποδιού σας. Η κάλτσα, μαζί με τη γεωμετρία του παπουτσιού, παρέχει περισσότερα από αυτά που ενδεχομένως δείχνει συγκριτικά με ενα πλούσιο κολάρο.

Τι να προσέξετε: Δώστε προσοχή στο πώς αισθάνεστε το παπούτσι στο τρέξιμο, όπου το μαλακό δεν είναι πάντα καλύτερο και το πόδι λειτουργεί δυναμικά για να παρέχει τη δική του υποστήριξη και απορρόφηση των κραδασμών.

Πως να αποφύγετε τα πιο συνηθισμένα λάθη όταν αγοράζετε παπούτσια

Είναι κοινή διαπίστωση οτι η πλειοψηφία των καταστημάτων αθλητικής υπόδησης δεν διαθέτουν προσωπικό που να γνωρίζουν έστω τις βασικές αρχές ώστε να βοηθήσουν τους δρομείς στη καλύτερη δυνατή επιλογή. Επομένως δεν γνωρίζουν και ποια είναι τα λάθη που συνήθως κάνουν οι δρομείς αγοράζοντας ενα νέο ζευγάρι.Όσα καταστήματα πάντως έχουν επενδύσει σε εξειδικευμένους πωλητές, εκείνοι διαπιστώνουν συνεχώς επαναλαμβανόμενα λανθασμένες επιλογές.Έτσι έχουν καταλήξει σε τέσσερις βασικές παραδοχές.

- Αγοράζετε με την εμφάνιση.

Δεν είναι λίγοι οι δρομείς κυρίως στα πρώτα τους βήματα στο δρομικό χώρο που εστιάζονται στη μόδα.Στα χρώματα και στο σχεδιασμό.Δεν είναι τυχαίο οτι οι περισσότεροι μετά απο λίγο καιρό θα επιστρέψουν αναζητώντας ενα νέο ζευγάρι που θα τους πονάει λιγότερο ή θα είναι λιγότερο άβολο. Αγοράστε το επόμενο ζευγάρι σας ανάλογα με το τι ταιριάζει στο πόδι σας και όχι στη μόδα ή στη γκαρνταρόμπα του αθλητικού σας outfit.

- Παγιδεύεστε στις προσφορές.

Είναι προφανές οτι η συνάρτηση κόστος/όφελος είναι καθοριστικη για την επιλογή σας.Ωστόσο εαν κινείστε με μοναδικό γνώμονα τη τιμή , τότε το πιθανότερο είναι οτι θα παγιδευτείτε σε μοντέλα που δεν σας ταιριάζουν.Κυνηγήστε προσφορές για μοντέλα που ήδη γνωρίζετε και θέλετε απλώς να τα ανανεώσετε και όχι για άγνωστα σε εσάς παπούτσια, τα οποία θα επιλέξετε με δέλεαρ τη τιμή.

-Επιλέξτε νούμερο για άνεση και οχι με άνεση.

Συνηθίζουμε να αγοράζουμε παπούτσια έχοντας ως δεδομένο τι νουμερο φοράμε.Όμως αυτό δεν θα έπρεπε να ισχύει.Κάθε μοντέλο είναι ξεχωριστό .Επομένως απαιτείται να το δοκιμάζουμε πρώτα σχολαστικά.Θα πρέπει να γνωρίζουμε οτι έστω και ½ διάφορα , ενδεχομένως να μας κοστίσει σε φουσκάλες, ερεθισμούς ή ακόμη και απώλεια νυχιών.Επίσης μη ξεχνάτε οτι το πόδι μπορεί να μην μεγαλώνει σε μήκος μετά απο την ενήλικη ζώη μας αλλά σίγουρα επηρεάζεται η δομή του (κυρίως απο το μέσο μέρος και προς τα δάχτυλα) με το πέρασμα των δρομικών ετών, προκαλώντας συνήθως μια...διαπλάτυνση.Ενας κανόνας που βοηθά στην σωστή επιλογή ειναι ενώ φοράτε το υποψήφιο ζευγάρι σας να επιχειρήσετε να παίξετε ¨πιάνο¨ με τα δάχτυλα των ποδιών σας μέσα σε αυτό.Αν το κάνετε με άνεση ,τότε είναι μια καλή αρχή.

-Ψωνίστε τη σωστή ώρα.

Θυμηθείτε να επισκέπτεστε τα καταστηματα απογευματινές ώρες, οπου το ποδι σας είναι ήδη ταλαιπωρημένο ή ίσως και πρησμένο σε αντίθεση με το πρωι που είναι ¨φρέσκο¨ .Με αυτό τον τρόπο θα επιτύχετε να δοκιμάσετε παπούτσια σε παρόμοιες συνθήκες με αυτές που θα βιώνει πόδι σας οταν τρέχετε

Μην ξεχνάτε οτι όσο κι΄αν έχετε λατρέψει ενα ζευγάρι παπούτσια,δεν πρέπει να διαρκεί για πάντα και σίγουρα όχι μέχρι να το δείτε να λιώνει.Ο μέσος χρόνος ζωής του μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 1000 χιλιόμετρα αλλά να γνωρίζετε οτι μπορεί να σας δώσει το σύνολο των πλεονεκτημάτων που διαθέτει και για τα οποία άλλωστε το επιλέξατε εως τα 500 με 600 χιλιόμετρα ανάλογα την ποιότητα των υλικών.Απο εκεί και πέρα η απόδοση τους φθίνει προοδευτικά.