Ο Mo Farah μιλάει για τον ρατσισμό στον αθλητισμό (Vid)

 Runbeat Team   15:30 14-05-2021  

Ο Mo Farah μιλάει για τον ρατσισμό στον αθλητισμό (Vid)


Ο τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης, Mo Farah μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξή του για τον ρατσισμό που υπάρχει στο χώρο του αθλητισμού. Ο Άγγλος δρομέας ήταν καλεσμένος στο talk show «Presenting», εκεί όπου κλήθηκε να μεταφέρει μερικές από τις εμπειρίες του στον χώρο του αθλητισμού.

Ένας αθλητής ο οποίος γεννήθηκε στη Σομαλία και μέσω της Μεγάλης Βρετανίας κατάφερε να πετύχει, να διακριθεί, αλλά και να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που είχε στη ζωή του, έχει πολλές φορές βρεθεί αντιμέτωπος με «περίεργα» σχόλια του κόσμου, αλλά και μορφές ρατσισμού, λόγω της καταγωγής του. Παρότι όπως είπε δεν έχει βρεθεί αντιμέτωπος ποτέ με ρατσισμό «Σε πρώτο χέρι» στο χώρο του αθλητισμού, είπε ότι πολλές φορές ο κόσμος του έχει φερθεί σκληρά.

 

«Μερικές φορές οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά. Όλοι θα το ξεπεράσουμε αλλά νομίζω πως ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία είναι πολύ δυσκολότερο. Από την άλλη όμως, μην τους αφήνεις να σε επηρεάσουν, μείνε θετικός. Αυτό κάνω εγώ, γι’ αυτό επιστρέφω κάθε χρόνο και συνεχίζω να κάνω εκατομμύρια ανθρώπους υπερήφανους».

O Mo Farah πρόσθεσε στη συνέχεια τα προσωπικά του βιώματα για το συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας μεταξύ άλλων πως είναι υπερήφανος που αντιπροσωπεύει την χώρα στην οποία μεγάλωσε.

«Ο κάθε δημοσιογράφος γράφει διαφορετικά πράγματα, εξαρτάται από το πως το βλέπουν. Μου δόθηκε μία ευκαιρία στη ζωή, γεννήθηκα στη Σομαλία και μεγάλωσα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δούλεψα σκληρά, μου αρέσει να κάνω την χώρα μου υπερήφανη και για εμένα είναι τιμή όταν φοράω την εμφάνιση της Μεγάλης Βρετανίας. Οι άνθρωποι θα το δουν διαφορετικά και θα πουν ότι εγώ ήρθα σε αυτή τη χώρα, δεν μιλούσα Αγγλικά και ότι δεν θα μπορούσα να τα καταφέρω. Πολλές φορές αναρωτιέμαι αν είναι κάτι κακό που έχω κάνει άθελά μου και ο κόσμος μιλάει άσχημα. Όσο μένουμε θετικοί μπορούμε να ξεπεράσουμε τα πάντα, απλά νομίζω ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ πιο δύσκολο».

 

Όσον αφορά τη σχέση αθλητισμού – ρατσισμού, o Mo Farah σχολίασε πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένας θεσμός που μπορεί να φέρει κοντά τους αθλητές και να δημιουργήσει «γέφυρες» μεταξύ των χωρών.

«Ο αθλητισμός έχει μεγάλη δύναμη, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δημιουργήθηκαν για να φέρουν όλους τους αθλητές μαζί. Εάν οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να το κάνουν αυτό, γιατί να μην μπορούμε κι εμείς; Χρειαζόμαστε τον αθλητισμό, τα αθλήματα φέρνουν όλο τον κόσμο μαζί και χωρίς αυτά πολλοί θα ένιωθαν μόνοι».

Δείτε τη συνέντευξη του Mo Farah: