Ο ταχυδρόμος που έμεινε στην ιστορία ως ο «πατέρας των μοντέρνων αγώνων υπεραποστάσεων»

 Runbeat Team   15:02 24-12-2021  

Ο ταχυδρόμος που έμεινε στην ιστορία ως ο «πατέρας των μοντέρνων αγώνων υπεραποστάσεων»


Στο Hall of Fame των ΗΠΑ για τον τομέα του Ultrarunning μπήκε ο Don Choi, του οποίου η ιστορία είναι μοναδική. Ο Choi εργαζόταν ως ταχυδρόμος και είχε συμβάλλει τα μέγιστα στο να επανέλθουν οι αγώνες υπεραποστάσεων στις ΗΠΑ και κατά συνέπεια σε όλο τον κόσμο, μετά από 75 χρόνια απουσίας.

Η συνεισφορά του στο άθλημα είναι πολύ σημαντική, καθώς διοργάνωσε τον πρώτο εξαήμερο αγώνα τρεξίματος το 1980 στο Woodside της California, με τους αγώνες υπεραποστάσεων να κάνουν ξανά την εμφάνισή τους.





Όπως είναι φυσικό, ως πρωτοπόρος ultrarunner κατάφερε να θέσει όλα τα αρχικά μοντέρνα παγκόσμια και εγχώρια ρεκόρ σε αποστάσεις άνω των 100 μιλίων, κερδίζοντας πάνω από 30 αγώνες ultra στις ΗΠΑ στην καριέρα του. Το 1984, έγινε ο πρώτος Αμερικανός που καταφέρνει να τρέξει 500 μίλια σε έξι ημέρες από το 1903!

Αξίζει να αναφερθεί πως στη δεκαετία του 1980, έλαβε μέρος σε 21 αγώνες έξι ημερών, περισσότερους από οποιονδήποτε, κερδίζοντας εννέα από αυτούς.

Ο Don Choi λοιπόν έχει πλέον τη θέση του στο Αμερικανικό Ultrarunning Hall of Fame, στην θέση 20. Για να καταφέρει κάποιος να είναι υποψήφιος για το Αμερικανικό Ultrarunning Hall of Fame πρέπει είτε να έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση για 10 χρόνια, είτε να φτάσει τα 60 του έτη.

Πηγή: Ultrarunning History