Οι κορυφαίες στιγμές στις μεγαλύτερες διοργανώσεις βάδην ανδρών-γυναικών

 Runbeat Team   12:00 25-12-2021  

Οι κορυφαίες στιγμές στις μεγαλύτερες διοργανώσεις βάδην ανδρών-γυναικών


Μία γλυκιά γεύση αφήνει το 2021 όσον αφορά στις διοργανώσεις του βάδην καθώς υπήρξε μία παγκόσμια εξέλιξη στο συγκεκριμένο άθλημα. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία κάνοντας έναν απολογισμό στα αγωνίσματα του βάδην βάζει θετικό πρόσημο καθώς σημειώθηκαν μερικοί εξαιρετικοί χρόνοι. Ας δούμε αναλυτικά, τι έγινε στα αγωνίσματα του βάδην:

20χλμ βάδην γυναικών


Στα 20 χιλιόμετρα των γυναικών μπορεί να πει κανείς ότι το 2021 ήταν η χρονιά των ρεκόρ από πολλές απόψεις.

Μόλις 11 εβδομάδες αφότου μπήκε το 2021, η Κινέζα Yang Jiayu κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ κατά 49 δευτερόλεπτα με το 1:23:49 της στο Huangshan. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Liu Hong τερμάτισε δεύτερη σε 1:24:27 – πιο γρήγορα από το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ που είχε σημειώσει στη La Coruna το 2015 – και η τρίτη Qieyang Shijie που τερμάτισε σε 1:24:45, σημείωσε την τέταρτη καλύτερη επίδοση στον κόσμο!.

Ήταν ο πρώτος αγώνας στην ιστορία στον οποίο τρεις γυναίκες πέτυχαν χρόνο κάτω από 1:25:00. Έδωσε επίσης μία μικρή ιδέα για το τι θα επακολουθούσε. Μέχρι το τέλος του έτους, 40 γυναίκες είχαν σπάσει το φράγμα των 1:30, ενώ 100 γυναίκες είχαν καταγράψει χρόνους από 1:33:20 και κάτω!

Όμως, παρά τη δυναμική της Κίνας στο συγκεκριμένο αγώνισμα, στο Τόκιο ήταν μία Ιταλίδα και συγκεκριμένα η Antonella Palmisano που στέφθηκε «χρυσή» Ολυμπιονίκης στο Sapporo.

Την ημέρα που έκλεισε τα 30, η Palmisano έφτασε στη νίκη σε 1:29:12 και κέρδισε με διαφορά 25 δευτερολέπτων από την Sandra Arenas της Κολομβίας. Η Yang προηγούνταν στη μεγαλύτερη διάρκεια, όμως δέχτηκε ποινή σε ένα πέρασμα και έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει μετάλλιο. Η Liu προσπάθησε να υπερασπιστεί τον τίτλο της, όμως τελικά κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

20χλμ βάδην ανδρών

Ο Massimo Stano ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο σημειώνοντας μία εκ των μεγαλύτερων εκπλήξεων όλων των εποχών. Ο Ιταλός είχε πάρει την τελευταία στιγμή το εισιτήριο πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχοντας κατακτήσει την όγδοη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα βάδην ομάδων στο Ποντεμπράντι. Μέχρι τότε, όμως πάλευε να ξεπεράσει ένα τραυματισμό του. Όταν έφτασε στην Ιαπωνία, είχε βρει τη φόρμα του κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με ρεκόρ Ιταλίας 1:17:45. Στο συγκεκριμένο αγώνισμα η Ιαπωνία πανηγύρισε και το μοναδικό της μετάλλιο στο στίβο με τον Koki Ikeda να κατακτά το ασημένιο με χρόνο 1:21:14. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Toshikazu Yamanishi κέρδισε το χάλκινο σε 1:21:28.

35χλμ βάδην γυναικών

Στο συγκεκριμένο αγώνισμα το 2021 ήταν μία μεταβατική χρονιά καθώς αντικαθιστά ουσιαστικά τα 50χλμ. Από την επόμενη χρονιά θα αποκτήσει πιο επίσημο χαρακτήρα.

Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη ήταν αυτή που πρώτη ξεχώρισε στο συγκεκριμένο αγώνισμα καθώς κατέκτησε την 1η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα βάδην ομάδων στο Podebrady. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια τερμάτισε σε 2:49:55 αφήνοντας δεύτερη την «χάλκινη» Ολυμπιονίκη στα 50 χιλιόμετρα, την Ελεονόρα Γιώργη.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Maria Perez δοκίμασε επίσης τη συγκεκριμένη διαδρομή τερματίζοντας σε 2:44:17 στη Σεβίλλη τον Φεβρουάριο. Ήταν και η κορυφαία επίδοση παγκοσμίων μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε η Ρωσίδα Darya Golubechkova σημείωσε 2:39:51.

Σε μια χρονιά χωρίς μεγάλους διεθνείς αγώνες 50 χιλιομέτρων, η Margarita Nikiforova ήταν στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας με 4:03:07 σττο Ρωσικό Πρωτάθλημα τον Μάιο.

35χλμ και 50 χλμ βάδην ανδρών

Στην τελευταία χρονιά που πραγματοποιήθηκε αγώνας 50χλμ βάδην σε Ολυμπιακούς Αγώνες οι Ιάπωνες προσδοκούσαν στο χρυσό μετάλλιο. Ο αγώνας κατέληξε, ωστόσο, ένα μεγάλο σοκ για τους διοργανωτές. Ο Πολωνός Dawid Tomala, αγωνιζόμενος μόλις τον τρίτο του αγώνα στην απόσταση μέχρι τότε – στον πρώτο δεν είχε καταφέρει να τερματίσει το 2017 και στον επόμενο ήταν 5ος στο Dudince τον Μάρτιο του 2021 - έκανε ένα διάλειμμα στον αγώνα και κατάφερε να κρατήσει σε όλη τη διαδρομή μέχρι το τέλος, κερδίζοντας σε 3:50:08. Δεύτερος με διαφορά 36 δευτερόλεπτα ήταν ο Γερμανός Jonathan Hilbert. Ο Evan Dunfee χρησιμοποίησε το δυνατό του όπλο, την ταχύτητα στο φινάλε κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο με 3:50:59.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής, ο Ιάπωνας Yusuke Suzuki που αποτελούσε το φαβορί για το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εγκατέλειψε τραυματίας.

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, ο Satoshi Maruo είχε πετύχει την κορυφαία επίδοση στον κόσμο με 3:38:42 στο Ιαπωνικό Πρωτάθλημα στη Wajima.

Ο Ισπανός Marc Tur με ατομικό ρεκόρ στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο Podebrady με 3:47:40, ενώ στο Sapporo τερμάτισε 4ος μόλις εννέα δευτερόλεπτα μακριά από ένα μετάλλιο.

Το Δουβλίνο φιλοξένησε τον μεγαλύτερο διεθνή αγώνα 35 χιλιομέτρων της χρονιάς, ξεκινώντας τη σειρά Race Walking Tour 2021-2022. Ο Σουηδός Perseus Karlstrom κέρδισε σε 2:31:54 – 27 δευτερόλεπτα μακριά από το παγκόσμιο ρεκόρ του Dementiy Cheparev από τον Φεβρουάριο – με τον Ιρλανδό Brendan Boyce να παίρνει τη δεύτερη θέση σε 2:32:49.