Οι συμβουλές της Μαρίας Πολύζου για την αποκατάσταση μετά από τον τερματισμό σε ημιμαραθώνιο

 Runbeat Team   10:43 20-03-2023  

Οι συμβουλές της Μαρίας Πολύζου για την αποκατάσταση μετά από τον τερματισμό σε ημιμαραθώνιο


Πολύ χρήσιμες συμβουλές για τους δρομείς που πήραν μέρος στον ημιμαραθώνιο της Αθήνας χθες, αλλά γενικά για τους δρομείς που τρέχουν σε κάποιο ημιμαραθώνιο, έδωσε η Μαρία Πολύζου μέσα από ανάρτηση στην προσωπική της σελίδα στα sosial media.

 

Η πολύπειρη δρομέας θέλησε να δώσε συμβουλές για το τι πρέπει να κάνει κάποιος αφού τερματίσει σ’ έναν ημιμαραθώνιο ώστε να επανακτήσει τις δυνάμεις του.

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Τερμάτισα τον Ημιμαραθώνιο, τι πρέπει να κάνω;

Συγχαρητήρια, φέρατε σε πέρας τον πρώτο σας Ημιμαραθώνιο.Νιώθετε εξαντλημένοι, αλλά ευτυχισμένοι!

Οι μύες σας είναι πιασμένοι και νιώθετε άδειοι ενεργειακά.

Τι πρέπει να κάνω για την εβδομάδα που ακολουθεί μετά τονημιμαραθώνιο;

Κυριακή

Μετά τον αγώνα, το πιο σημαντικό από όλα είναι να αναπαυτείτε και να πίνετε πολλά υγρά, ηλεκτρολύτες και χυμούς. Προσπαθήστε να φάτε λίγο λίγο και σε καμία περίπτωση μην πιέσετε τον εαυτό σας να φάτε. Ο οργανισμός σας γνωρίζει τι χρειάζεται και θα το ζητήσει! Φάτε ανάμεικτο γεύμα και υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Εάν έχετε στην διάθεση σας αμινοξέα, αυτά θα βοηθήσουν για την γρήγορη αποκατάσταση του μυϊκού ιστού.

Κάντε ντους και τελειώστε με κρύο νερό. Εάν μπορείτε ακόμη καλύτερα βάλτε πάγο στα πόδια σας για να ξεκουραστούν και να ελαττωθούν οι φλεγμονές που έχουν δημιουργηθεί στους μύες σας. Κάντε ένα ελαφρύ μασάζ, σε όλο το σώμα. Ηρεμήστε και κοιμηθείτε όσο μπορείτε περισσότερο.

Δευτέρα

Μην προσπαθήσετε να τρέξετε. Αυτό δεν θα σας βοηθήσει στην γρήγορη αποκατάσταση. Θα πρότεινα μόνο περπάτημα περίπου 20 με 30 λεπτά, πολύ αργά και ελαφριές διατάσεις. Συνεχίστε να πίνετε υγρά και να τρώτε μικρά γεύματα.Συνεχίστε τον πάγο και το ελαφρύ μασάζ.

Τρίτη

Το τρέξιμο δεν είναι σωστό να αρχίσει ακόμη. Το περπάτημα θα σας κάνει καλό. 20 λεπτά ελαφριά και διατάσεις. Ιδανικά θα ήταν να κάνετε ένα μασάζ πιο δυνατό αυτήν την φορά και ξεκούραση.

Τετάρτη

Από σήμερα μπορείτε να ξεκινήσετε το τρέξιμο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30 λεπτά. Τρέξτε αργά σε χόρτο και επίπεδο έδαφος κατά προτίμηση. Επικεντρωθείτε στις διατάσεις που πρέπει να γίνονται αργά. 

Πέμπτη

Μπορείτε να τρέξετε πάλι σήμερα εάν το θέλετε και να φτάσετε μέχρι τα 40 λεπτά αργά, όχι περισσότερο.

Παρασκευή

40 με 45 λεπτά τρέξιμο είναι αρκετό και πολλές διατάσεις.

Σάββατο

Μπορείτε να τρέξετε μέχρι 50 λεπτά πολύ αργά και πάλι σε έδαφος ίσιο ή σε χόρτο. Διατάσεις μετά και ξεκούραση.

Κυριακή

Προτιμήστε να ξεκουραστείτε και να πάρετε ρεπό από το τρέξιμο. Μία Κυριακή είναι αυτή που θα την μοιραστείτε με την οικογένεια σας και θα κάνετε πολλά πράγματα.

Άλλωστε από Δευτέρα είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε και πάλι την προπόνηση σας βάζοντας πάντα νέους στόχους.

 Συγχαρητήρια!».