Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Ρεκόρ μεταλλίων από τους Ευρωπαίους αθλητές στο στίβο

 Runbeat Team   14:10 13-08-2021  

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Ρεκόρ μεταλλίων από τους Ευρωπαίους αθλητές στο στίβο


Εξαιρετικός ήταν ο απολογισμός των Ευρωπαίων αθλητών και αθλητριών στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο καθώς συνέλεξαν 20 χρυσά μετάλλια και συνολικά 51! Απολογισμός πολύ καλύτερος από τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, όπου οι Ευρωπαίοι είχαν 11 χρυσά και 36 μετάλλια συνολικά.

Με τη γλώσσα των αριθμών αυτός ο απολογισμός μεταφράζεται σε 35,4% όλων των μεταλλίων και περισσότερο από 40% στα χρυσά μετάλλια!

Δέκα Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος με τον Μίλτο Τεντόγλου, έφυγαν από το Τόκιο με τουλάχιστον ένα χρυσό μετάλλιο στις αποσκευές τους, ενώ 17 Ευρωπαϊκές χώρες κατέκτησαν τουλάχιστον ένα μετάλλιο στο στίβο.

Στα αξιοσημείωτα είναι και το γεγονός ότι περισσότερες από τις μισές Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες στίβου είχαν τουλάχιστον έναν αθλητή μέσα στην πρώτη οκτάδα κάθε αγωνίσματος. Τριάντα Ευρωπαϊκές χώρες είχαν τουλάχιστον έναν αθλητή ή μία αθλήτρια που πλασαρίστηκε στην πρώτη οκτάδα των αγωνισμάτων του στίβου.

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να μην ήταν κυρίαρχες όπως σε άλλες Ολυμπιάδες, αλλά και πάλι βρέθηκαν στην κορυφή στον πίνακα των χρυσών μεταλλίων με απολογισμό επτά χρυσά μετάλλια, όμως στη δεύτερη θέση βρέθηκε μία ευρωπαϊκή χώρα και συγκεκριμένα η Ιταλία, η οποία κατέκτησε πέντε χρυσά μετάλλια χάρη στους Gianmarco Tamberi (άλμα εις ύψος), Marcell Jacobs (100μ.), Massimo Stano (20 χιλιόμετρα βάδην), Antonella Palmisano (20 χιλιόμετρα βάδην) και την ομάδα των ανδρών στη σκυταλοδρομία 4Χ100 μέτρα.

Αυτός ήταν ο καλύτερος απολογισμός της Ιταλίας στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων στο κλασικό αθλητισμό καθώς το προηγούμενο ρεκόρ της έρχεται από το 1980 καιτο 1984 που είχε τρία χρυσά μετάλλια.

Και η Πολωνία στο Τόκιο είχε τον καλύτερό της απολογισμό σε συλλογή μεταλλίων στο στίβο. Από τα συνολικά 14 μετάλλια που κέρδισε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο τα εννέα ήρθαν από τον στίβο συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων χρυσών. Η Anita Wlodarczyk έγραψε ιστορία καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που κατακτά τρίτο χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Έχοντας κερδίσει μόνο ένα μετάλλιο τις τελευταίες έξι Ολυμπιάδες, η Δανία έκανε τη μεγάλη έκπληξη στο Τόκιο κατακτώντας δύο χρυσά και οκτώ συνολικά μετάλλια στον στίβο. Τρία εξ αυτών ήρθαν από την εκπληκτική Sifan Hassan που κατέκτησε δύο χρυσά στα 5 και 10 χιλιόμετρα και ένα χάλκινο στα 1.500μ.

Η Νορβηγία επίσης είχε τον καλύτερο απολογισμό μεταλλίων σε Ολυμπιάδα στο Τόκιο. Πιο συγκεκριμένα κατέκτησε δύο χρυσά με τον Karsten Warholm στα 400μ. με εμπόδια και τον Jakob Ingebrigtsen στα 1.500μ. Ο Eivind Henriksen επίσης κατάφερε να χαρίσει στη Νορβηγία το πρώτο της μετάλλιο στη σφυροβολία, το οποίο ήταν ασημένιο.

Ακόμα και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη πανηγύρισε το πρώτο της μετάλλιο σε Ολυμπιακό τουρνουά στίβου καθώς ο Amel Tuka έγραψε ιστορία κατακτώντας το πρώτο μετάλλιο της χώρας του στα 800μ.