Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου: 52 σχόλια και επιβραβεύσεις, για τους αθλητές και τις αθλήτριες από τον Στέφανο Αντωνάκη

 Στέφανος Αντωνάκης   13:29 01-03-2022  

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου: 52 σχόλια και επιβραβεύσεις, για τους αθλητές και τις αθλήτριες από τον Στέφανο Αντωνάκη


Προς τον Σπαρταθλητή Φώτη Ζησιμόπουλο: «Προσπάθησες; Απέτυχες; Άνευ σημασίας. Να προσπαθήσεις ξανά, να αποτύχεις ξανά, να αποτύχεις καλύτερα» (Samuel Beckett).

Δυο εβδομάδες μετά από την απόλυτα επιτυχημένη διοργάνωση στα Τρίκαλα (Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου), θα ήθελα να καταθέσω κάποια σχόλια (πάντοτε καλοπροαίρετα) για τους αθλητές που θαυμάσαμε.

Άνδρες

1. Μάριος Αναγνώστου. Αρχοντική εμφάνιση! Επέβαλε εξαρχής τον δικό του ρυθμό και άντε γεια!

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου: 52 σχόλια και επιβραβεύσεις, για τους αθλητές και τις αθλήτριες από τον Στέφανο Αντωνάκη runbeat.gr

2. Μάρκος Γκούρλιας. Το φως βγαίνει από τη φωτιά! Είσαι ένα από τα καλύτερα ταλέντα σήμερα στην Ελλάδα στους δρόμους αντοχής. Το φως του ταλέντου σου, αξιοποίησέ το για να βγάζεις πάντα φωτιές! Άκου προσεχτικά τους πάνω από εσένα, μέντορες και προπονητές σου, και τα καλύτερα θα ρθουν! Μαζί με το Μάριο κάνατε έναν πολύ ωραίο αγώνα, και η πρώτη θέση χάθηκε στις λεπτομέρειες – μπράβο και στους δυο. Θεωρώ ότι αν αγωνιστείς στον επερχόμενο Ημιμαραθώνιο Αθηνών (20/03/2022), θα είσαι ο πρώτος νικητής με 1:06’00’’ (συν/πλην 30’’). Αν δε επιλέξεις να δοκιμαστείς στην Ευρώπη σε μια ευκολότερη διαδρομή (σε σχέση με τις ανηφόρες της Αθήνας) έχεις το 1:04’00’’. Κράτησε μόνο στο μυαλό σου το εξής, για να έχεις μια επιτυχημένη εμφάνιση. Επιλέγεις την επίδοση/στόχο (με οδηγό το γνώθι σ’ αυτόν πάντα, έτσι;), υπολογίζεις το συνολικό μέσο ρυθμό του αγώνα που αντιστοιχεί σε αυτήν και στο πρώτο δεκάρι δεν κινείσαι ποτέ ταχύτερα.

 

Για παράδειγμα: ζητάς το 1:04’00’’, κάτι που αντιστοιχεί σε ρυθμό 3’02’’ ανά χιλιόμετρο, ή 15’10’’ ανά πεντάρι. Αυτό σου δίνει δεκάρι στα 30’20’’. Θα πρέπει να περάσεις στο 30’20’’-30’30’’, όχι ταχύτερα. Το 29’10’’ ή 29’30’’, παρ’ ότι θα είσαι φρέσκος και θα μπορείς να το κάνεις, θα σου στοιχίσει πολλαπλώς στο τέλος. Πρόσεξε – αυτό ισχύει για όλους (τα λέω εσένα πεθερά…!). Η θεωρία του αείμνηστου Ινγκλόι, ο οποίος 40 χρόνια πριν δίδασκε τους αθλητές του να τα δίνουν όλα από την αρχή κι όσο αντέξουν, δεν ισχύει πλέον. Η σύγχρονη προσέγγιση υποστηρίζει την στρατηγική και το έλεγχο του μέσου ρυθμού του αγώνα – έτσι έρχονται πλέον οι μεγάλες επιδόσεις και τα ρεκόρ. Οι δρομείς τότε έτρεχαν με την αίσθηση – τώρα μπορείτε να αξιοποιήσετε προς όφελός σας όλες τις ευκολίες της σύγχρονης τεχνολογίας (smartwatches, προπονητικά προγράμματα κλπ) και να τρέχετε περισσότερο «εγκεφαλικά».

3. Γιώργος Τάσσης. Στο παρελθόν έχεις κάνει εξαιρετικούς αγώνες, τρέχοντας όμως «εγωιστικά», δίχως υπομονή. Στον τελευταίο αγώνα στα Τρίκαλα έτρεξες περισσότερο εγκεφαλικά, αφήνοντας τον εγωισμό στην άκρη, και το αποτέλεσμα σε δικαίωσε. Είσαι ακατέργαστο διαμάντι, συνέχισε έτσι, και όσο ωριμάζεις η πορεία σου θα ναι μόνο ανοδική. Στον Ημιμαραθώνιο Αθηνών θα κάνεις 1:08’10’’ (συν/πλην 30’’).

4. Παναγιώτης Καραϊσκος. Η ταπεινότητά του τον κάνει σπουδαίο, ο σεβασμός άριστο, η ειλικρίνεια του ξεχωριστό, κι η απλότητά του μοναδικό. Ήταν ο μεγάλος άτυχος του περυσινού ΑΜΑ, όταν νόσησε με covid λίγες ημέρες μόνο πριν τον αγώνα. Ταλαιπωρήθηκε, επέστρεψε στις μεγάλες διοργανώσεις, και παρά την τέταρτη θέση στις καρδιές μας είναι νικητής!

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου: 52 σχόλια και επιβραβεύσεις, για τους αθλητές και τις αθλήτριες από τον Στέφανο Αντωνάκη runbeat.gr

5. Δημήτριος Τσάκαλος. Τα τσακάλια μην τα ενοχλείτε! Όταν τρέχουν, ό,τι εμπόδια κι αν βρουν μπροστά τους, δεν είναι ικανά να τα σταματήσουν! Μπρίο, νεύρο κι όραμα, νιάτα και φλόγα – εύγε!

6. Γιώργος Σταμούλης. Στην άμμο της ερήμου της αντοχής, υπάρχει ένα υπέρλαμπρο αστέρι που τη φωτίζει σιωπηλά.

7. Κώστας Γκελαούζος. Δικαιοσύνη είναι να αποδίδεις πάντα τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, και τα δέοντα εκεί που πρέπει. Αυτό έκανε ο Κώστας με τις δηλώσεις του μετά τον αγώνα, εκθειάζοντας και τους 6 αθλητές που τερμάτισαν μπροστά του. Καθόλου αυτονόητο (δυστυχώς), ο Κώστας παρέδωσε άλλη μια φορά μαθήματα ευ αγωνίζεσθε κι αθλητικού ήθους, δείχνοντας (ξανά) ότι πρωταθλητή δε σε κάνουν οι αθλητικές δεξιότητες αλλά το βάρος της προσωπικότητας. ΕΥΓΕ.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου: 52 σχόλια και επιβραβεύσεις, για τους αθλητές και τις αθλήτριες από τον Στέφανο Αντωνάκη runbeat.gr

8. Ιάσωνας Ιωαννίδης. Ψυχωμένη εμφάνιση, με γνώση κι αξιοπρέπεια. Το 2:25’45’’ σε γλυκοκοιτάζει εφέτος – τι λες, θα γίνει ο γάμος;!

9. Δήμος Μαγγίνας. Σαράντα χρονών αισίως, και παραμένει επί 20 έτη μεταξύ των πρωταγωνιστών – αυτό και μόνο δείχνει πόσο μεγάλος αθλητής είναι! Για άλλη μια φορά παρέδωσε μαθήματα, ενώ η σεμνότητά του είναι παροιμιώδης. Υποκλίνομαι!

10. Κώστας Σταμούλης. Νέος, ελπιδοφόρος κι ανερχόμενος, με μια εμφάνιση μαχητική και πειθαρχημένη. Αν συμμετάσχει στον Ημιμαραθώνιο, εκτιμώ ότι θα πάει πολύ καλά.

11. Χαράλαμπος Πιτσόλης. Αν κι ανέτοιμος αθλητικά, είναι πάντα σταθερή αξία! Χρησιμοποίησε την εμπειρία του, αξιοποίησε την ποιότητά του, κι έκανε μια εμφάνιση επαγγελματικά δομημένη.

12. Χρήστος Καλλίας. Η επανεμφάνισή σου ήταν εντυπωσιακή και σταράτη, γιατί, όπως και να το κάνουμε, ο παλιός είναι αλλιώς!

13. Παναγιώτης Καρούτζος. Όταν σε προπονεί ο Ζαμπέλης (2:13’24’’!) είναι δυνατόν να μην πετάς;! Άψογη εμφάνιση, νομίζω ότι εφέτος το 2:28’55 σε περιμένει!

14. Κυριάκος Μπέης. Κυριάκο, μετά από τέτοια εμφάνιση στα 40 σου χρόνια, από Μπέης γίνεσαι Πασάς! Κι αν στον επερχόμενο Ημιμαραθώνιο Αθηνών σπάσεις το 1:11’00’’, το πριμ του γαλακτομπούρεκου σε περιμένει! Το ατομικό ρεκόρ στο Πανελλήνιο Κλειστού Στίβου (3000 μέτρα, 8’46’’) στο δίνει αλλά οριακά. Μπορείς να το κάνεις, δείξε υπομονή. Με τους χρόνους που κάνεις στις τελευταίες σου εμφανίσεις, πας να μας τρελάνεις όλους! Λες να σπάσεις 15’00’ στο πεντάρι; Οψόμεθα! Τις ευχές μου!

 

15. Ευάγγελος Μαλλιόγλου. Η εμφάνισή σου ήταν μαχητική, με την αδρεναλίνη να ανεβαίνει στα κόκκινα στο τέλος!

16. Ματέους Ματζιάρ. Παλικαρίσια εμφάνιση, στο τέλος το γαλακτικό οξύ πρέπει να ήταν στα ύψη!

17. Γιώργος Κασσάρας. Εντυπωσιακός κι ανερχόμενος, το μέλλον είναι όλο μπροστά σου!

18. Λάμπρος Μαλτέζος. Αν κι ανέτοιμος προπονητικά, έκανες μια γενναία εμφάνιση!

19. Τζουλιάνο Μάνκο. Πολύ νέος κι ελπιδοφόρος, θα μας απασχολήσει ευχάριστα στο μέλλον!

20. Αντώνης Παπαδημητρίου. Άλλος ένας δρομέας που επιβεβαιώνει το «ο παλιός είναι αλλιώς». Αρχοντική και κυριλάτη η επανεμφάνισή σου Αντώνη!

21. Χρήστος Παπούλιας. Συνηθίζω χαριτολογώντας να αποκαλώ κούρσες όπως η δική σου «του δημοσίου υπαλλήλου» - εννοώντας το συγκρατημένο, και την έλλειψη ρίσκου. Πολύ σωστά έπραξες (όντας ανέτοιμος), κερδίζοντας εμπειρία και πόντους για τον Σύλλογό σου. Ο πατέρας σου Νότης Παπούλιας (μαζί με τον Κ. Καλούδη, τον εκφωνητή Κ. Κελεπούρη και τους υπόλοιπους συνεργάτες του) τα έδωσε όλα, σε μια άψογη διοργάνωση, ενώ το πανελλήνιο ρεκόρ του (5 χλμ, 13’28’’) θα γίνει αρχαίο σε κάποιο μουσείο!

22. Γιώργος Καλαπόδης. Έχεις μείνει λίγο πίσω εξ αιτίας του τραυματισμού σου. Έχε υπομονή, θα περάσει, και θα ανέβεις πολύ – παρ’ ότι σε καταδιώκει ο εφιάλτης του Καρούτζου! Ο κόουτς σου είναι πανελληνίως εκ των κορυφαίων, τα εύσημα και σε εκείνον…

23. Χρήστος Βώτσος. Καλή και φιλότιμη η εμφάνιση σου Χρήστο, όχι όμως φωτεινή κι άριστη όπως η περυσινή…

24. Μιχάλης Ρουμάνος. Μιχάλη, έκανες μια αριστοκρατική κούρσα, όμως μην κυνηγάς τον υπαρχηγό μας στην Κρήτη Βώτσο! Πρόσεχε τους πίσω, διότι έρχονται με φόρα, ο Καλιακούδης, ο Κεραμές και (κυρίως) ο φλογερός και νέος Ζαβιτσάνος.

25. Ευσάθιος Χαμοσφακίδης. Η εμφάνισή σου δεν ήταν ανάλογη της δυναμικής σου, μπορείς πολύ καλύτερα! Κάτι δεν πρέπει να πήγε καλά, εύχομαι από καρδιάς να το ξεπεράσεις.

26. Κώστας Αντωνόπουλος. Μεγάλη εμφάνιση Κώστα, μεθοδική, καταδρομική κατά σημεία, και με αρχοντικό τελείωμα.

27. Μανώλης Σηφάκης. Άλλη μια αυτοκρατορική εμφάνιση από το Μανώλη. Παρ’ ότι 49 ετών (ο γηραιότερος του αγώνα), έκανε άλλη μια φορά μεγάλο ατομικό ρεκόρ και δείχνει το δρόμο σε κατά πολύ νεότερούς του αθλητές.

28. Αθανάσιος Μπαρμπαγιάννης. Καλή εμφάνιση, με δυναμική όμως για πολύ καλύτερα. Τι πήγε λάθος εσύ το ξέρεις, εύχομαι να το διορθώσεις στο μέλλον.

29. Μηνάς Μανούσακας. Μηνά για πες αλεύρι?! Οι φίλοι σου Σηφάκης και Καλιακούδης σε περιμένουν τόση ώρα, να πας να τους κεράσεις τον καφέ της χαράς - άργησες!

 

30. Ηλίας Κατερινόπουλος. Άριστη εμφάνιση, άψογα δομημένη κούρσα, για άλλη μια φορά στολίδι της διοργάνωσης!

31. Αλέξανδρος Ρσουμάκας. Η εμφάνισή σου, αν και φιλότιμη, δεν ανταποκρίνεται στην αξια σου. Κάτι δεν πήγε καλά, την επόμενη θα είσαι πολύ καλύτερος!

32. Βασίλης Γκορόγια. Βασίλη, η εμφάνισή σου ήταν λιτή (με την καλή έννοια!) όπως η διατροφή σου, και φιλοσοφημένη όπως ο αρτίστας ηνίοχος προπονητής σου!

33. Δημήτρης Κιούσης / Γιάννης Παπαλεωνίδας. Οι 2 γνώριμοι φίλοι απόλαυσαν τον αγώνα παρέα, χωρίς ανταγωνισμό, σε μια ταξιδιάρικη εμφάνιση.

34. Γιάννης Ζερβάκης, ο πρίγκηπας της Κρήτης. Στο φίλο μου το Γιάννη, με την άνεση που μας δίνει η σχέση μας, κάτι προσωπικό. Γιάννη, με το «μη» και με το «δεν», η ζωή των αθλητών πάει στο Μηδέν. Δεν έχει σημασία πόσο αργά πας Γιάννη, σημασία έχει να μη σταματάς. Εκτός κι αν είχες πρόβλημα τραυματισμού, οπότε και δικαιολογείσαι. Ο αγώνας συνεχίζεται, ο πρίγκηπας δεν κωλώνει, σε περιμένουμε να επανέλθεις δυνατότερος και πιο ώριμος.

Γυναίκες

1. Αναστασία Μαρινάκου. Με διαφορά, η καλύτερη όλων την τελευταία διετία. Όπως και πέρυσι, έτσι κι εφέτος, η εμφάνισή σου ήταν επαγγελματική κι άψογη. Όμως – έτρεξες για τη θέση, κι αν θέλεις να ανέβεις επίπεδο, πρέπει πλέον να τρέξεις και για την επίδοση. Έχεις πολλές ικανότητες, τώρα θα πρέπει να τις αξιοποιήσεις. Μπορείς Αναστασία, είσαι στην καλύτερή σου ηλικία. Τις ευχές μου!

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου: 52 σχόλια και επιβραβεύσεις, για τους αθλητές και τις αθλήτριες από τον Στέφανο Αντωνάκη runbeat.gr

2. Ειρήνη Τσουπάκη. Μεγάλη εμφάνιση Ειρήνη! Μαχητική και καταδρομική κούρσα, από την αρχή ως το τέλος του αγώνα! Είσαι στα καλύτερά σου, έχεις συνεχώς ανοδική πορεία, κι αν αγωνιστείς στον Ημιμαραθώνιο Αθηνών, κάποιο μετάλλιο σου ανήκει.

3. Ισμήνη Παναγιωτοπούλου. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, επιδεικνύει εξαιρετική ωριμότητα. Σέβεται τα όρια της, τρέχει συντεταγμένα και καθώς διαθέτει πολλά αθλητικά προσόντα, έχουμε να περιμένουμε πολλά για το μέλλον.

4. Ευθαλία Φλώρου // Ντενίσα Μπάλλα. Επίσης πολύ νέες, με όλο το μέλλον να ανοίγεται μπροστά τους.

5. Ανθή Κυριακοπούλου. Γαλήνια και σταθερή εμφάνιση, και πάντα μέσα στις πρωταγωνίστριες!

6. Βασιλική Κωνσταντινοπούλου. Παρ’ ότι Μαραθωνοδρόμος, αποδεικνύεται ταχύτατη και στις μικρότερες αποστάσεις, και η εμφάνισή της ήταν για άλλη μια φορά γόνιμη και πληθωρική.

7. Χρυσούλα Κατσουλάκη. Άρτια δομημένη κούρσα, κι απολαυστική.

8. Ευγενία Παπαδήμα. Πήγες πολύ καλά, κάνοντας μια κούρσα μαχητική και καταδρομική μεν (6 αθλήτριες που τερματίσατε σχεδόν μαζί), πάντα όμως εντός των ορίων της ευγενούς άμιλλας. Μπράβο!

 

9. Νικολέτα Κυνατίδου. Ψυχωμένη κούρσα! Είσαι νέα, δυνατή, κι έχεις το μέλλον μπροστά σου!

10. Σταματία Νούλα. Σταματία έκανες άριστη και παλικαρίσια εμφάνιση – υστέρησες λίγο ως προς τη στρατηγική σου, κάτι που σου στέρησε ίσως κάποιες θέσεις στην τελική κατάταξη.

11. Ιουλία Παναγιωτοπούλου. Η μάχιμη γιατρίνα! Ιουλία πραγματοποίησες μια από τις καλύτερές σου εμφανίσεις! Θεωρώ ότι αν τρέξεις στον Ημιμαραθώνιο, θα κάνεις ατομικό ρεκόρ.

12. Ανδριάνα Βασιλάτου. Παρά τον τραυματισμό της, έκανε μια πολύ καλή κι αξιόλογη εμφάνιση.

13. Ζωή Μπέτα. Παρά το νεαρό της ηλικίας σου και την συνακόλουθη απειρία, έκανες μια πολύ πειθαρχημένη (διερευνητική θα έλεγα) κούρσα, δηλωτική του ταλέντου σου. Ανυπομονούμε για τη συνέχεια!

14. Σόνια Τσέκινι. Για άλλη μια φορά η Σόνια μας κάνει να υποκλινόμαστε, τόσο στις αθλητικές της ικανότητες, όσο και στο ψυχικό της μεγαλείο. Φάρος και παράδειγμα για όλους, αθλητές και μη. Εύγε.

15. Ειρήνη Μιχαλά. Καλή εμφάνιση μεν, όχι όμως αντάξια του ταλέντου και της δυναμικής σου. Εύχομαι να εντοπίσεις τι δεν πήγε καλά και να το διορθώσεις την επόμενη φορά.

16. Ντενίζ Δημάκη. Για άλλη μια φορά, δείχνει το δρόμο και το παράδειγμα στους νεότερους! Αγέραστη και λαμπερή, να χεις πάντα την υγειά σου να σε θαυμάζουμε!

17. Δανάη Πασπάτη. Φιλότιμη προσπάθεια μεν, σίγουρα όμως μπορείς καλύτερα!

18. Μαρία Καλέντζη. Άλλη μια αριστοκρατική κούρσα! Η πιο ωραία κυρία του αγώνα, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι άξια όσο 2 εικοσάρες! Εύγε!

ΥΓ1: Πολύ καλή εμφάνιση και μεγάλο ατομικό ρεκόρ (2:40’52’’) έκανε ο Αλέξανδρος Μπόλιας (αθλητής του εξαιρετικού Δημήτρη Τζεφαλή) στο Μαραθώνιο του Castellon στην Ισπανία (27/02/2022), σε έναν αγώνα αυξημένης δυσκολίας (αστικός ιστός, ανηφοροκατηφόρες και συνεχείς στροφές 180ο ). Μπράβο Αλέξανδρε, έχουμε να δούμε ακόμη πολλά! Επίσης σπουδαία εμφάνιση έκανε η γλυκιά και χαρισματική αθλήτρια του ΟΦΗ Ειρήνη Πευκιανάκη στον Ημιμαραθώνιο του Αγ. Κοσμά (1η θέση, με 1:27’13’’). Εύγε!

 

ΥΓ2: Το σαββατοκύριακο που πέρασε (26-27/02) παρακολουθήσαμε με κομμένη την ανάσα την υπερπροσπάθεια του υπερμαραθωνοδρόμου Φώτη Ζησιμόπουλου (1η θέση στο Σπάρταθλον του 2021) να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ 24 ωρών στη Βαρκελώνη. Τελικά η προσπάθειά του δεν στέφθηκε με επιτυχία – κι ωστόσο η συνολική του στάση αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους νέους αθλητές. Για μας είσαι νικητής έτσι κι αλλιώς! Πολλά πολλά συγχαρητήρια Φώτη, ο αγώνας συνεχίζεται! Τις ευχές μου!

ΥΓ3: Ένα σημαντικό μάθημα ζωής από τον μεγάλο Samuel Beckett «Προσπάθησες; Απέτυχες; Άνευ σημασίας. Να προσπαθήσεις ξανά, να αποτύχεις ξανά, να αποτύχεις καλύτερα».

ΥΓ4: Την ερχόμενη Παρασκευή 4 Μαρτίου, ο καλός φίλος, αθλητικογράφος και ιδρυτής του www.runbeat.gr Μάνος Μαρκάκης θα παντρευτεί στο Δημαρχείο Ηρακλείου την εκλεκτή της καρδιάς του Μιχαέλα Λιονάκη. Εύχομαι να ξυπνάνε πάντα στο ίδιο μαξιλάρι… Κάθε καλό!

Με τιμή, Στέφανος Αντωνάκης

Ηράκλειο 01/03/2022