Παρίσι 2024: Αποκαλύπτονται αύριο (08/02) τα μετάλλια!

 Runbeat Team   17:30 07-02-2024  

Παρίσι 2024: Αποκαλύπτονται αύριο (08/02) τα μετάλλια!


Αποκαλύπτονται αύριο (8/2) σε χρυσό, ασήμι, χάλκινο, τα Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά μετάλλια, σχεδιασμένα από τον γαλλικός οίκος πολυτελών κοσμημάτων και ρολογιών (με έδρα το Παρίσι) Chaumet, και κατασκευασμένα από το Monnaie de Paris (το εθνικό νομισματικό ίδρυμα της Γαλλίας).

Έτσι μετά τη μασκότ και τη διαδρομή της λαμπαδηδρομίας έφτασε η σειρά αποκάλυψης του άλλου συμβόλου των Ολυμπιακών (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου) και των Παραολυμπιακών Αγώνων (28 Αυγούστου-8 Σεπτεμβρίου), μετά από μήνες σχεδιασμού με τη μεγαλύτερη μυστικότητα 

 

Ο οίκος Chaumet, που ανήκει στην LVMH, premium συνεργάτη των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, σχεδίασε και σχεδίασε τα μετάλλια στα εργαστήριά του στην πλατεί Βαντόμ.

Συνηθισμένος σε ειδικές παραγγελίες και διακριτικότητα, ο οίκος Chaumet, «γεννημένος» το 1780, δημιούργησε μοναδικά κομμάτια για αυτοκράτορες, βασίλισσες, μαχαραγιάδες, ηθοποιούς, χορευτές... αλλά ποτέ αθλητικά μετάλλια.

Καμία πληροφορία δεν φιλτραρίστηκε κατά τους μήνες που διήρκεσε ο σχεδιασμός, αλλά είναι γνωστά τα στοιχεία που παραδοσιακά επιβάλλει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), όπως η παρουσία της θεάς Αθηνάς Νίκης και το Παναθηναϊκό Στάδιο στη μία πλευρά, η μορφή ή ακόμα και το βάρος των μεταλλίων.

«Η μορφή και το μοντέλο των μεταλλίων και των διπλωμάτων θα υποβληθούν στη ΔΟΕ για προηγούμενη έγκρισή της», διευκρινίζει ο χάρτης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τα μετάλλια των Αγώνων του Λονδίνου 2012 παρουσίαζαν τον ποταμό Τάμεση σε ένα αφηρημένο σχέδιο, συνοδευόμενο από το λογότυπο της διοργάνωσης. 

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το Ρίο επέλεξε ένα δάφνινο στεφάνι γύρω από το λογότυπο των Αγώνων του. Το 2020, το Τόκιο πρότεινε ένα μοντέρνο σχέδιο από πελεκητούς κύκλους γύρω από το λογότυπο των Αγώνων του Τόκιο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν πιστεύει ότι ο στόχος να τεθεί η Γαλλία στην «πεντάδα» των χωρών όσον αφορά τον αριθμό των μεταλλίων «είναι πιο εφικτός από ποτέ». Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, η Γαλλία κέρδισε 33, καταλαμβάνοντας την όγδοη θέση.

Μόλις ολοκληρώνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τα μετάλλια «βιώνουν» ξεχωριστές ιστορίες. Ο πυγμάχος Μπραχίμ Ασλούμ είπε στη γαλλική εφημερίδα "Le Parisien" ότι το χρυσό του μετάλλιο που κέρδισε στο Σίδνεϊ το 2000 παρέμεινε στους γονείς του για τέσσερα χρόνια. «Η μαμά μου το έβαζε κάτω από το μαξιλάρι της για να κοιμηθεί», είπε.

Ο Ολυμπιονίκης του τζούντο Ντέιβιντ Ντουλιέ είπε στην ίδια καθημερινά ότι βρίσκονται στο «συρτάρι με τις κάλτσες» του.

Άλλοι επιλέγουν να το αποχωριστούν μετά από χρόνια. Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Αμερικανός Μπομπ Μπίμον, ο οποίος κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με ένα ιστορικό άλμα εις μήκος 8,90 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στο Μεξικό, έβγαλε σε δημοπρασία το τρόπαιό του. Το μετάλλιο πουλήθηκε στη Νέα Υόρκη για 441.000 δολάρια.

«Η δημοπρασία ήταν ένας εξαιρετικός τρόπος για να επιδειχθεί το μετάλλιο, αλλά και να διατηρηθεί η μνήμη του», είπε ο Μπομπ Μπίμον, λέγοντας ότι ήλπιζε ότι θα πήγαινε σε έναν αγοραστή που «κατανοεί τη σημασία του αθλητικού άθλου».

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ