Πεζοπορία στο Ν. Ευρυτανίας: Μονή Προυσού-Φαράγγι Μαύρης Σπηλιάς (Pics)

 Γιώργος Ζαχαράκης   13:40 08-12-2021  

Πεζοπορία στο Ν. Ευρυτανίας: Μονή Προυσού-Φαράγγι Μαύρης Σπηλιάς (Pics)


Μία πορεία μέσα σε οργιώδη βλάστηση, στον αποκαλούμενο «Η Ελβετία της Ελλάδος», νομό Ευρυτανίας.

Από την πρωτεύουσα του νομού το Καρπενήσι, πηγαίνουμε τον νότιο άξονα για 31 χιλιόμετρα μέσα σε καταπράσινο τοπίο και με τον ποταμό Καρπενησιώτη στα αριστερά μας και βρισκόμαστε στην μονή Προυσού. Το μοναστήρι χτίστηκε τον 12ο αιώνα, είναι αφιερωμένο στην Παναγία και γιορτάζει στις 23 Αυγούστου. Κατά την παράδοση το όνομα της μονής οφείλεται στην εικόνα της «Παναγίας της Προυσιώτισσας» η οποία κατάγεται από την Προύσα της Μικράς Ασίας και λέγεται ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

Εδώ στην μονή είχε το στρατηγείο του ο Καραϊσκάκης και στο σκευοφυλάκιο της μονής υπάρχουν τα όπλα του.

Η πορεία μας ξεκινάει έξω από την μονή από το πάρκινγκ(υψόμ.690μέτρα).Σαν χιλιομετρική απόσταση δεν είναι μεγάλη αλλά είναι καταπράσινη με φανταστικά χρώματα ειδικά τον Φθινόπωρο. Από την νοτιοανατολική γωνία του πάρκινγκ (υπάρχει και πινακίδα και σήμανση), κατηφορίζουμε για να βρεθούμε στο Προυσιώτικο ρέμα.

 

Περνάμε μια σιδερένια γέφυρα και είμαστε στην δεξιά πλευρά του ρέματος όπως πηγαίνουμε. Προχωράμε και βρισκόμαστε στην κοίτη μέσα σε πανύψηλα δένδρα με τους κισσούς πλεγμένους στους κορμούς και το νερό του ρέματος δίπλα μας. Σε λίγο ανηφορίζουμε(το ρέμα στα αριστερά μας) και βγαίνουμε σε χωματόδρομο. Βλέπουμε μπροστά μας ένα εξοχικό σπίτι και απέναντί μας είναι ο οικισμός «Τσικναίϊκα».Κατηφορίζουμε προς τα δεξιά τον δρόμο και περνάμε μια τσιμεντένια γέφυρα. Στο αριστερό μας χέρι υπάρχει μια ξύλινη πινακίδα που γράφει «Βρύση Πρώϊμου». Εμείς προχωράμε δεξιά τον χωματόδρομο. Φθάνουμε σε χαλασμένο μύλο με μια ξύλινη πινακίδα που γράφει «Μύλος του Πασσιά».Την αφήνουμε στα αριστερά μας και προχωράμε ακόμα λίγο χωματόδρομο. Στο δεξί μας χέρι θα δούμε την κόκκινη σήμανση που μας οδηγεί μέσα στο ρέμα. Περνάμε την ξύλινη γέφυρα και πάμε απέναντι. Προσοχή στην γέφυρα η οποία θέλει αντικατάσταση όπως και όλες οι επόμενες που θα περάσουμε.