Πεζοπορία στο Ν. Ευρυτανίας: Μονή Προυσού-Φαράγγι Μαύρης Σπηλιάς (Pics)

 Γιώργος Ζαχαράκης   13:40 08-12-2021  

Πεζοπορία στο Ν. Ευρυτανίας: Μονή Προυσού-Φαράγγι Μαύρης Σπηλιάς (Pics)


Μία πορεία μέσα σε οργιώδη βλάστηση, στον αποκαλούμενο «Η Ελβετία της Ελλάδος», νομό Ευρυτανίας.

Από την πρωτεύουσα του νομού το Καρπενήσι, πηγαίνουμε τον νότιο άξονα για 31 χιλιόμετρα μέσα σε καταπράσινο τοπίο και με τον ποταμό Καρπενησιώτη στα αριστερά μας και βρισκόμαστε στην μονή Προυσού. Το μοναστήρι χτίστηκε τον 12ο αιώνα, είναι αφιερωμένο στην Παναγία και γιορτάζει στις 23 Αυγούστου. Κατά την παράδοση το όνομα της μονής οφείλεται στην εικόνα της «Παναγίας της Προυσιώτισσας» η οποία κατάγεται από την Προύσα της Μικράς Ασίας και λέγεται ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

Εδώ στην μονή είχε το στρατηγείο του ο Καραϊσκάκης και στο σκευοφυλάκιο της μονής υπάρχουν τα όπλα του.

Η πορεία μας ξεκινάει έξω από την μονή από το πάρκινγκ(υψόμ.690μέτρα).Σαν χιλιομετρική απόσταση δεν είναι μεγάλη αλλά είναι καταπράσινη με φανταστικά χρώματα ειδικά τον Φθινόπωρο. Από την νοτιοανατολική γωνία του πάρκινγκ (υπάρχει και πινακίδα και σήμανση), κατηφορίζουμε για να βρεθούμε στο Προυσιώτικο ρέμα.

 

Περνάμε μια σιδερένια γέφυρα και είμαστε στην δεξιά πλευρά του ρέματος όπως πηγαίνουμε. Προχωράμε και βρισκόμαστε στην κοίτη μέσα σε πανύψηλα δένδρα με τους κισσούς πλεγμένους στους κορμούς και το νερό του ρέματος δίπλα μας. Σε λίγο ανηφορίζουμε(το ρέμα στα αριστερά μας) και βγαίνουμε σε χωματόδρομο. Βλέπουμε μπροστά μας ένα εξοχικό σπίτι και απέναντί μας είναι ο οικισμός «Τσικναίϊκα».Κατηφορίζουμε προς τα δεξιά τον δρόμο και περνάμε μια τσιμεντένια γέφυρα. Στο αριστερό μας χέρι υπάρχει μια ξύλινη πινακίδα που γράφει «Βρύση Πρώϊμου». Εμείς προχωράμε δεξιά τον χωματόδρομο. Φθάνουμε σε χαλασμένο μύλο με μια ξύλινη πινακίδα που γράφει «Μύλος του Πασσιά».Την αφήνουμε στα αριστερά μας και προχωράμε ακόμα λίγο χωματόδρομο. Στο δεξί μας χέρι θα δούμε την κόκκινη σήμανση που μας οδηγεί μέσα στο ρέμα. Περνάμε την ξύλινη γέφυρα και πάμε απέναντι. Προσοχή στην γέφυρα η οποία θέλει αντικατάσταση όπως και όλες οι επόμενες που θα περάσουμε.

Ανηφορίζουμε πάντα σε οργιώδη βλάστηση και σε λίγο κατηφορίζουμε και περνάμε μια τσιμεντένια γέφυρα σε φανταστικό καταπράσινο τοπίο. Προχωράμε και θα περάσουμε διαδοχικά από τρείς ξύλινες γέφυρες και θα ανηφορίσουμε για λίγο. Βρισκόμαστε στην δεξιά πλευρά όπως προχωράμε και σε λίγο θα περάσουμε δύο ξύλινες γέφυρες και θα φθάσουμε σε ένα αλλαντοποιείο. Όπως το βλέπουμε από την δεξιά του πλευρά βγαίνει ο δρόμος και συναντάει τον κεντρικό δρόμο που έρχεται από το χωριό Προυσός. Βγαίνουμε στον κεντρικό δρόμο(υψόμ.810 μέτρα).Κάνουμε λίγο αριστερά και πάμε στην στροφή του δρόμου. Στο δεξί μας χέρι βρίσκεται μια πέτρινη βρύση και η κόκκινη σήμανση. Από εδώ συνεχίζουμε για το καταπληκτικής ομορφιάς φαράγγι της «Μαύρης σπηλιάς».

 

Συνεχίζουμε ανηφορικά μέσα σε έλατα και περνάμε ξύλινο γεφυράκι και βρισκόμαστε μπροστά σε πανέμορφο καταρράκτη με μια μικρή λίμνη. Συνεχίζουμε ανηφορικά πάντα από την αριστερή πλευρά του καταρράκτη όπως τον κοιτάμε, μέσα σε τεράστια έλατα και περνάμε ξύλινη κατασκευή και βρισκόμαστε στο τελευταίο κομμάτι πριν την σπηλιά. Εδώ το φαράγγι είναι πιο στενό πιο ανηφορικό και χρειάζεται λίγο πιο προσοχή το βράχινο πέρασμα που υπάρχει αν είναι βρεγμένο. Ανηφορίζουμε και στα αριστερά μας βλέπουμε τον επόμενο καταρράκτη και πιο μέσα ένα πιο μικρό με μια μικρή λιμνούλα. Από εδώ αρχίζει η «Vιa Ferrata» η οποία πραγματοποιείται με ειδικό εξοπλισμό. Εμείς λίγο ακόμα προς τα δεξιά και φθάσαμε στην «Μαύρη σπηλιά» (υψόμ.970μέτρα). Πρόκειται για ένα μυστικό σπήλαιο στο οποίο κατέφευγαν οι κάτοικοι της περιοχής σε δύσκολες εποχές κατά την Τουρκοκρατία και κατά την Γερμανική κατοχή. Εδώ σταματάμε και απολαμβάνουμε το τοπίο. Επιστρέφουμε προς τα πίσω ακριβώς όπως ήρθαμε μέχρι τον κεντρικό δρόμο που είναι η πέτρινη βρύση. Εδώ τερματίζει η καταπληκτική πορεία μας.

Ώρες Πορείας: 3

Βαθμός Δυσκολίας: 1 (στο βράχινο κομμάτι 1+)

Χιλιομετρική απόσταση: 5 χλμ.