Πεζοπορία στο νησί της Μήλου (Pics)

 Γιώργος Ζαχαράκης   18:29 20-08-2021  

Πεζοπορία στο νησί της Μήλου (Pics)


Από τον Αδάμαντα την πρωτεύουσα της Μήλου, κατευθυνόμαστε οδικώς προς ανατολικά, για το άλλο λιμάνι του νησιού τα Πολλώνια. Λίγο πριν τα Πολλώνια (περίπου 1500μ),βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Φυλακωπής.

Εδώ σταματάμε για να ξεκινήσει η πεζοπορία μας. Κάνουμε μια περιήγηση στην προϊστορική πόλη της Φυλακωπής. Η πόλη ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού. Ήκμασε την εποχή του χαλκού (δηλ. από 3η χιλιετία-μέχρι 1η χιλιετία π.χ.). Εδώ βρέθηκε και ένα σπουδαίο αγαλματίδιο, η 'Κυρά της Φυλακωπής' του 14ου αιώνα.

 

Προχωράμε με κατεύθυνση από ανατολικά προς δυτικά και μπροστά μας βλέπουμε μια όμορφη και εύφορη κοιλάδα του νησιού. Σε πολύ λίγο θα φθάσουμε στην τοποθεσία 'Παπάφραγκας'. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή εσοχή στα ψηλά βράχια, που επιτρέπει στο νερό της θάλασσας να μπει και να σχηματίσει μια μικρή αμμουδιά. Την βλέπουμε από πάνω γιατί η πρόσβασή της απαιτεί προσοχή.

Όπως προχωράμε βλέπουμε ότι η θάλασσα εισχωρεί στην ξηρά και δημιουργεί πολλά κανάλια και σπηλιές. Λίγο μετά περνάμε από το μικρό φιόρδ του Κάπρου. Κάνουμε λίγο χωματόδρομο τον οποίο αφήνουμε λίγο πιο κάτω και κάνουμε δεξιά για τον οικισμό της Πάχαινας. Περνάμε την Πάχαινα και βρισκόμαστε στην ομώνυμη παραλία με τα αλμυρίκια. Περνάμε την παραλία και ανηφορίζουμε λίγο και στην συνέχεια φθάνουμε σε ένα πολύ όμορφο κολπίσκο του Αγ. Κων/νου, με περίπου δέκα γραφικότατα σπιτάκια και τα αντίστοιχα 'σύρματα'(δηλαδή κλειστοί χώροι όπου οι ψαράδες σέρνουν τις βάρκες τους για να τις προφυλάξουν από το κύμα).Δίπλα μπορούμε να δούμε σκαμμένο μέσα στον μαλακό βράχο μικρό εκκλησάκι του Αγ. Κων/νου. Συνεχίζουμε και μπροστά μας λίγο πιο ψηλά συναντάμε και την νεότερη εκκλησία του Αγ. Κων/νου. Περνάμε ένα μικρό λόφο και κατηφορίζουμε και κάτω από τα βράχια υπάρχει κλειστός κολπίσκος της 'Αλογόμαντρας' με μια μικρή αμμουδιά που στην συνέχειά της είναι η παραλία του Αγ. Κων/νου. Πολύ ωραίες εικόνες.

 

Μετά τον Αγ. Κων/νο πάντα δίπλα στην ακτή θα φθάσουμε στον Σχιστό. Λέγεται έτσι γιατί από την θάλασσα σχίζεται η στεριά στα δύο για λίγη απόσταση. Εδώ έχει δημιουργηθεί και ένα μικρό-μικρό νησάκι.

Προχωράμε σε μια βραχώδη και γυμνή ακτή. Στο τέλος της θα φθάσουμε στον κόλπο του Μύτακα με λίγα 'σύρματα' αλλά ωραία αμμουδιά.

Συνεχίζουμε πάντα δίπλα στην ακτογραμμή και μερικές φορές και λίγο πιο μέσα.Σιγά-σιγά αρχίζουν να αλλάζουν τα πετρώματα. Μην ξεχνάμε ότι ολόκληρη η Μήλος είναι ένα γεωλογικό μουσείο. Τώρα μπαίνουμε σε μια περιοχή με απέραντο λευκό. Οι βράχοι είναι λειασμένοι από την θάλασσα και τον αέρα και σχηματίζουν διάφορες μορφές.

Μπροστά μας το μαγευτικό σεληνιακό τοπίο του 'Σαρακήνικου'.Θα περάσουμε δίπλα από ένα ναυάγιο που έγινε το 2003 και θα τερματίσουμε στον καθ' αυτό κόλπο του Σαρακήνικου, με τα τιρκουάζ νερά να περιβάλλονται από λευκούς βράχους. Ένα μπάνιο εδώ είναι απόλαυση.

Την ονομασία του την πήρε από την περίοδο κατά την οποία οι Σαρακινοί κουρσάροι άραζαν στις φυσικές σπηλιές για να κρύβονται.

Εδώ τερματίζει η πορεία μας.

Λίγο πιο πάνω στον δρόμο είναι η στάση του λεωφορείου για τον Αδάμαντα και έχει και χώρο στάθμευσης.

Ώρες πορείας: 3 (με μέσο βηματισμό πεζοπόρου). Βαθμός δυσκολίας: 1

Χιλιομετρική απόσταση: 7.5 χλμ.