Πεζοπορία στο νομό Ιωαννίνων και στη χαράδρα του Βίκου (Pics)

 Γιώργος Ζαχαράκης   19:18 07-10-2021  

Πεζοπορία στο νομό Ιωαννίνων και στη χαράδρα του Βίκου (Pics)


Βρισκόμαστε στον νομό Ιωαννίνων, 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλεως των Ιωαννίνων, στο Μονοδένδρι. Παραδοσιακό χωριό των Ζαγοροχωρίων. Πριν ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας στο φαράγγι του Βίκου, αξίζει να επισκεφθούμε πρώτα την μονή Αγ. Παρασκευής που βρίσκεται στο χείλος του φαραγγιού, για να το δούμε πανοραμικά από ψηλά.

 

Είμαστε στην πλατεία του χωριού και ξεκινάει πετρόκτιστο φαρδύ μονοπάτι και πηγαίνει στην μονή η οποία είναι πολύ κοντά στο χωριό. Μετά την επίσκεψή μας στην μονή και την υπέροχη θέα προς την χαράδρα του Βίκου, επιστρέφουμε πάλι στην πλατεία του χωριού Μονοδένδρι (υψόμετρο 1070 μέτρα).

Από την πλατεία ξεκινάει τώρα η πορεία μας. Περνάμε από την εκκλησία του Αγ.Αθανασίου και στην συνέχεια περνάμε μπροστά από το υπαίθριο θέατρο «Αγγελος Κίτσος». Στην συνέχεια κατηφορίζουμε από καλντερίμι και διαμορφωμένα σκαλιά (στο χώμα) και μέσα σε σκιά φθάνουμε σε διασταύρωση. Υπάρχει σήμανση(κόκκινο τετράγωνο σε άσπρο φόντο) του μονοπατιού Ο3.Προχωράμε αριστερά, πάλι μέσα σε σκιά από δένδρα και συναντάμε σιδερένια σκάλα την οποία κατεβαίνουμε.

Είμαστε στην αριστερή πλευρά της χαράδρας όπως προχωράμε. Η πορεία μας είναι από νότια προς βόρεια. Περνάμε χαμηλά βράχια στην κοίτη και συναντάμε ένα βράχινο πέρασμα στο οποίο έχουν τοποθετήσει ξύλινη ράμπα. Την περνάμε και προχωράμε με την χαράδρα να είναι πιο στενή. Δεξιά και αριστερά μας βλέπουμε τους κάθετους ασβεστολιθικούς βράχους οι οποίοι είναι πολύ εντυπωσιακοί. Συνεχίζουμε το μονοπάτι και συναντάμε στο αριστερό πρανές ένα πέρασμα σε κάθετο βράχο με ξύλινη ράμπα και με την βοήθεια σχοινιού (όποιος θέλει) που υπάρχει, το ανεβαίνουμε.

 

Προχωρούμε μέσα σε δενδρώδη βλάστηση με το μονοπάτι να ανεβοκατεβαίνει. Στα δεξιά μας ανοίγεται ο «Μέγας Λάκκος», η μεγαλύτερη από τις χαράδρες που καταλήγουν στην κεντρική χαράδρα του Βίκου. Στην συνέχεια φθάνουμε στην πηγή «Κλήμα» η οποία είναι πιο χαμηλά από το ύψος του μονοπατιού που βρισκόμαστε (υπάρχει και πινακίδα), και το νερό είναι πόσιμο.

Προχωράμε και συναντάμε παλιό εικονοστάσι και στην συνέχεια μικρά ξέφωτα, δάσος από βελανιδιές δίπλα στην κοίτη του φαραγγιού, μικρό βράχινο πέρασμα, δύο πέτρινες σάρες και το μονοπάτι ανεβοκατεβαίνει αλλά με ήπια κλίση. Συνεχίζουμε και μπροστά μας στα δεξιά θα δούμε το μονοπάτι που πηγαίνει στις πηγές του Βοϊδομάτη ποταμού και στο ξωκλήσι της Παναγίας.

Κάνουμε την παράκαμψη και πηγαίνουμε για να δούμε τις πηγές που δημιουργούν τον Βοϊδομάτη ποταμό και το θέαμα είναι καταπληκτικό. Ο Βοϊδομάτης θεωρείται το καθαρότερο ποτάμι της Ευρώπης. Συναντάει τον ποταμό Αώο στην συνέχειά του. Μετά το θέαμα από τις πηγές ξαναερχόμαστε πίσω τα ίδια βήματα στο κεντρικό μας μονοπάτι. Τώρα θα αρχίσουμε να ανεβαίνουμε την πλαγιά στα αριστερά μας όπως προχωράμε. Το μονοπάτι είναι πετρόκτιστο με αρκετές φουρκέτες και σκαλοπάτια. Θα περάσουμε ένα πέτρινο εικονοστάσι και σε λίγο θα τερματίσουμε την καταπληκτική πορεία μας στο χωριό «Βίκος» (υψόμετρο 760 μέτρα).

Να αναφέρω ότι η χαράδρα του Βίκου σε κάποιο σημείο έχει 990 μέτρα βάθος και 1100 μέτρα πλάτος και αυτή η αναλογία την καθιστά το βαθύτερο φαράγγι παγκοσμίως. Είναι ο πυρήνας του Εθνικού δρυμού Βίκου-Αώου ο οποίος εντάχθηκε το 2010 στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Υπάρχει τεράστια ποικιλία φυτών και ζώων και εδώ δεν επιτρέπεται κανένα είδος ανθρώπινης δραστηριότητας(υλοτομία η κτηνοτροφία).

 

Επίσης να αναφέρω ότι η χαράδρα του Βίκου και το φαράγγι της Σαμαριάς είναι τα δύο ξακουστά φαράγγια της πατρίδας μας.

Ώρες πορείας: 5:30-6:00   

Βαθμός Δυσκολίας: 2

Χιλιομετρική απόσταση: 13 χλμ.