Πεζοπορία στο Νομό Λασιθίου, σε ένα αρχαίο πετρόκτιστο μονοπάτι (Pics)

 Γιώργος Ζαχαράκης   16:13 19-11-2021  

Πεζοπορία στο Νομό Λασιθίου, σε ένα αρχαίο πετρόκτιστο μονοπάτι (Pics)


Από τον Αγ. Νικόλαο παίρνουμε τον δρόμο για το χωριό Κριτσά. Πριν το χωριό δίπλα στο κεντρικό δρόμο, βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας της Κεράς στην τοποθεσία «Λογάρι». Από εδώ θα ξεκινήσει η πεζοπορία μας (υψόμ.230μ). Η εκκλησία είναι τρίκλιτη καμαροσκέπαστη με τρούλο. Τα κλίτη είναι η «Κοίμηση της Θεοτόκου», της «Αγίας Άννας» και του «Αγίου Αντωνίου». Έχει τοιχογραφίες του 13ου και 14ου αιώνα σε δύο επίπεδα και αξίζει μια επίσκεψη. Σ' αυτήν την εκκλησία γυρίστηκαν και σκηνές το 1969 από την ταινία 'Η νεράιδα και το παλικάρι'.

 

Μετά την επίσκεψή μας στην εκκλησία, προχωράμε από τον κεντρικό δρόμο και μπαίνουμε μέσα στο παραδοσιακό χωριό Κριτσά. Είναι από τα αρχαιότερα χωριά της Κρήτης και διατηρούνται πολλά σπίτια με αναλλοίωτη την παλιά αρχιτεκτονική. Οι κάτοικοι της είναι απόγονοι της κοντινής αρχαίας Λατούς της Ετέρας. Επί Ενετοκρατίας η Κριτσά ήταν το μεγαλύτερο χωριό της Κρήτης. Το διασχίζουμε για να το δούμε και προχωρώντας προς την βόρεια έξοδό του, βγαίνουμε πάνω στον κεντρικό δρόμο που πηγαίνει στο οροπέδιο του Καθαρού. Προχωρούμε για λίγο μέχρι τα τελευταία σπίτια και στο αριστερό μας χέρι βλέπουμε την αρχή του ανηφορικού μονοπατιού που θα πάρουμε στην συνέχεια. Ανεβαίνουμε το μονοπάτι το οποίο εδώ θέλει συντήρηση και φθάνουμε πιο πάνω και συναντάμε τον κεντρικό δρόμο πάλι, που πηγαίνει όπως είπαμε στο οροπέδιο «Καθαρό». Πάμε αριστερά για περίπου 300 μέτρα περπατώντας μέσα στο δρόμο και στο δεξιό μας χέρι θα ξαναδούμε το μονοπάτι(το οποίο έχει κόψει ο δρόμος),να συνεχίζει. Ανεβαίνουμε για δύο τρία μέτρα και προχωράμε. Σε λίγο θα ξανασυναντήσουμε τον δρόμο που θα κόψουμε κάθετα και θα περάσουμε απέναντι(το μονοπάτι φαίνεται φαρδύ και ευκρινέστατο).Εδώ υπάρχει και ένας μεγάλος πρίνος για λίγη ξεκούραση στην σκιά του. Συνεχίζουμε στο φαρδύ πετρόκτιστο (καλντερίμι) μονοπάτι και ξανασυναντάμε τον δρόμο. Τον κόβουμε κάθετα και ανοίγουμε από απέναντι το πλέγμα(το ξανακλείνουμε) και προχωράμε μέσα σε χαμηλή θαμνώδη βλάστηση. Εδώ το μονοπάτι έχει χαλάσει, αλλά με λίγη προσοχή δεν το χάνουμε.

Συναντάμε πάλι τον δρόμο, ανοίγουμε πλέγμα(το κλείνουμε) και βγαίνουμε στην άσφαλτο. Προχωράμε για 50 μέτρα δεξιά μέσα στον δρόμο και κάνουμε αριστερά στην θαμνώδη βλάστηση(το μονοπάτι φαίνεται).Συνεχίζουμε όπως μας οδηγεί το μονοπάτι και ξαναβγαίνουμε στον δρόμο. Απέναντί μας ξεκινάει ένας χωματόδρομος. Εδώ θα μπούμε. Στην αριστερή γωνία του χωματόδρομου όπως τον κοιτάμε υπάρχει μικρό κιόσκι και ξύλινη πινακίδα που γράφει «Προς οροπέδιο Καθαρού». Προχωράμε τον δρόμο για 100 μέτρα και μπαίνουμε πάλι αριστερά στο πετρόκτιστο φαρδύ μονοπάτι. Το περπατάμε, είμαστε σε ανοικτό πεδίο με θέα στα δεξιά μας δάσος από κυπαρίσσια και πρίνους και πάνω ψηλά την κορυφή «Τσίβη» η «Καθαρό». Πίσω μας βλέπουμε όλο το κόλπο του Μεραμβέλλου. Εδώ η σήμανση είναι πιο εμφανής και το μονοπάτι είναι πιο καθαρό, φαίνεται και το μεγαλείο της κατασκευής αυτών των παλαιών 'Εθνικών Οδών'.

Στην συνέχεια θα μπούμε μέσα σε δάσος από πρίνους και θα φθάσουμε στην τοποθεσία «Αστιβιδωπό».

 

Είναι χώρος αναψυχής και ξεκούρασης.

Βγαίνουμε ακριβώς δίπλα και αριστερά στον κεντρικό δρόμο και προχωράμε μέσα σ' αυτόν για 200 μέτρα. Στο δεξί μας χέρι θα ξαναδούμε το μονοπάτι φαρδύ και πετρόκτιστο να συνεχίζει μέσα στους πρίνους. Μπαίνουμε σ' αυτό, προχωράμε και φθάνουμε σε ξέφωτο. Συνεχίζουμε και ξαναμπαίνουμε σε πρίνους και όπως πηγαίνει το μονοπάτι κάνουμε αριστερά και βγαίνουμε από πάνω που είναι ο δρόμος(υψόμ.1200μ), που πηγαίνει στο οροπέδιο «Καθαρό». Μπροστά μας ανοίγεται το οροπέδιο και πίσω μας έχουμε φανταστική θέα στον κόλπο του Μεραμβέλλου.

Εδώ τελειώνει και η πορεία μας. Για να φθάσουμε μέσα στο οροπέδιο στον πρώτο οικισμό το «Αβδελιακό» που υπάρχει και ταβέρνα για φαγητό, πρέπει να περπατήσουμε ακόμα 2 χιλιόμετρα πάνω στην άσφαλτο.

ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: 4:30-5

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1

ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ:  11 ΧΛΜ