Πίεση από χορηγούς και ΔΟΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα

 Runbeat Team   13:32 12-11-2021  

Πίεση από χορηγούς και ΔΟΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα


Οι χορηγοί των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που θα φιλοξενηθούν (04-20/2/2022) στο Πεκίνο, θα πρέπει να ασκήσουν πίεση στο κινεζικό καθεστώς και στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με την ένωση Human Rights Watch (HRW).

«Απομένουν μόνο τρεις μήνες μέχρι τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2022, αλλά οι εταιρείες που τους χορηγούν, σιωπούν για το πώς ασκούν επιρροή για να αντιμετωπίσουν το φρικτό ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας», κατήγγειλε η Σόφι Ρίτσαρντσον, διευθύντρια της HRW στην Κίνα και πρόσθεσε: «Αυτές οι εταιρείες χάνουν την ευκαιρία να επιδείξουν τη δέσμευσή τους στα ανθρώπινα δικαιώματα και κινδυνεύουν να συνδεθούν με Ολυμπιακούς Αγώνες που αμαυρώνονται από λογοκρισία και καταστολή».

 

Αρκετές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατηγόρησαν το Πεκίνο ότι έχει εγκλωβίσει στη Σιντζιάνγκ (βορειοδυτικά) τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ουϊγούρους μουσουλμάνους σε «στρατόπεδα επανεκπαίδευσης».

Το Πεκίνο, αρνείται αυτόν τον αριθμό και κάνει λόγο για «κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης» για την καταπολέμηση του ισλαμισμού και του αυτονομισμού σε αυτή την επαρχία που είχε πληγεί από επιθέσεις που αποδίδονται στους Ουϊγούρους.

Η HRW καλεί τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να αναγνωρίσει ότι η κινεζική κυβέρνηση «παραβιάζει τις δεσμεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που ανέλαβε για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων».

Τον περασμένο μήνα, ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΔΟΕ είπε ότι δεν ήταν στην αρμοδιότητα της επιτροπής να ζητήσει από μια χώρα, να λογοδοτήσει γι΄ αυτό το θέμα.

Οι 15 κορυφαίοι χορηγοί των Ολυμπιακών Αγώνων είναι οι GE, Intel, Omega, Panasonic, Samsung, P&G, Toyota, Visa, Airbnb, Atos, Bridgestone, Coca-Cola, Allianz, Dow και Alibaba.

 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, μόνο άτομα που κατοικούν στην Κίνα θα μπορούν να παρακολουθήσουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε από την κινεζική κυβέρνηση να σεβασθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά την διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Οποιαδήποτε διαδήλωση ή ομιλία επικριτική προς την κυβέρνηση, από την πλευρά Κινέζων πολιτών ή ξένων αθλητών, μπορεί να οδηγήσει σε λογοκρισία ή αντίποινα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ένωσης Human Rights Watch.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ